Türkiye’de son yıllarda derinleşen ekonomik kriz nedeniyle döviz kuru ve enflasyon rekor seviyelere yükselirken, TL’de değer kaybı devam ediyor. Bu nedenle, kendini ekonomik krize karşı korumak isteyen vatandaşlar da dolar, altın, borsa ve mevcut faizi gibi çeşitli yatırım araçlarına yöneliyor.
Bu kapsamda, birçok yatırım aracının performansı vatandaşlara kâr veya zarar ettirirken, ekim ayında en fazla kâr sağlayan yatırım aracı ise belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına yönelik "finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları"nı kamuoyuyla paylaştı.
Buna göre, ekim ayında aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiği zaman yüzde 4,82 oranıyla tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiği zaman ise yüzde 3,2 ile külçe altında yaşandı.
DOLAR KAYBETTİRDİ, KÜLÇE ALTIN KAZANDIRDI
Yİ-ÜFE ile indirgendiği zaman, yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) yüzde 2,03 oranında yatırımcısına reel kâr getirirken, dolar yüzde 0,71 oranında, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,99 oranında, euro yüzde 2,42 oranında ve BIST 100 endeksi yüzde 10,81 oranında yatırımcısına zarar ettirdi.
TÜFE ile indirgendiği zaman da mevduat faizi (brüt) yatırımcısına yüzde 0,46 oranında reel kâr getirirken dolar yüzde 2,25 oranında, DİBS yüzde 2,52 oranında, euro yüzde 3,93 oranında, BIST 100 endeksi yüzde 12,19 oranında kayba sebep oldu.
Külçe altın, 90 günlük değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiği zaman yüzde 15 oranında, TÜFE ile indirgendiği zaman 10,6 oranında yatırımcısına en fazla kâr sağlayan yatırım aracı olarak kayıtlara geçti.