Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük ülkelerinden biri olan Almanya, ülkede geniş tarım alanları kullanıyor. Almanya’nıntopraklarının yarısı tarım arazisi olarak yer alırken, yaklaşık 270 bin tarım işletmesi de yıllık 75 milyar avroluk tarımsal ürün üretimi sağlıyor. Bu kapsamda, bilimsel ve teknolojik gelişmeler, bir çiftçinin besleyebileceği kişi sayısını 139'a çıkarıyor.
AB’nin en büyük süt üreticisi konumundaki Almanya’da süt, yerel mandıralarda işleniyor. Ülkede içme sütü, tereyağı, yoğurt ve peynir gibi ürünlerin üretimi yapılıyor. Bunun yanı sıra, patates ve şeker pancarı gibi ürünlerin üretiminde de dikkate değer bir rol oynuyor.
TARIM SEKTÖRÜ GÜNDEN GÜNE BÜYÜYOR
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Almanya, tarım ürünleri ihracatında dünyada üçüncü sırada kendine yer bulurken, tarımsal ürünler ithalatında da önemli bir pazar konumunda yer alıyor. Özellikle Çin ve ABD ile olan ticaret, ülkenin tarım sektörünün daha da güçlenmesini sağlıyor.
Bunun yanı sıra, dünyanın ikinci büyük organik pazarı olarak öne çıkan Almanya’da organik tarıma ilişkin ilgi günden güne artıyor. Yaşlanan nüfus ve sağlık bilinci de organik ürünlere olan talebin artmasına neden oluyor.
Almanya, küresel çapta önemli tarım fuarlarına ev sahipliği yaparken, Fruit Logistica ve Biofach gibi etkinlikler, yeni ürünlerin tanıtımına ve uluslararası iş birliklerinin güçlenmesine imkân veriyor. Bu kapsamda, tarıma 6.2 milyar avroluk bütçe ayıran Almanya, tarıma yönelik politikalarını AB’nin Ortak Tarım Politikası kapsamında uygulamaya koyacak.