Tapu Sahiplerine Bakanlıktan Para Yardımı!

Tarım ve Orman Bakanlığı, işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verileceğini ve kira gelirinin de arazi sahiplerine ödeneceğini açıkladı. İşte merak edilenler…

Tarım ve Orman Bakanlığı, işlenmeyen tarım alanlarının kiraya verilmesi konusunda yeni bir çalışma başlattı. Bakanlık kiraya verilecek alanları belirleyecek ve bu kapsamda ilk liste 30 Eylül'de paylaşılacak. İlk kiralamalar ise Ekim 2025’te gerçekleşecek.

Bakanlık tarafından uygulanacak yeni düzenlemeye göre, mülkiyeti gerçek ya da tüzel kişilere ait olan ve 2 sene süresince kullanılmayan tarım alanları sezonluk olarak kiraya verilecek.

Türkiye gazetesindeki habere göre, araziler tarımsal amaçlarla kiralanacak ve elde edilecek kira geliri ise arazi sahiplerine verilecek. Tarım alanları, alanın vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan kişi tarafından tarımsal üretimde kullanılması koşuluyla sezonluk olarak kiralanacak.

İşlenmeyen tarım alanlarına yönelik ilk liste 30 Eylül'de paylaşılacak ve peş peşe iki sene işlenmeyen alanlara dair ilk liste de Eylül 2025’te açıklanacak. İlk kiralama işlemi ise ekim ayında gerçekleştirilecek.

EN YÜKSEK TEKLİFİ VEREN ARAZİYİ KİRALAYACAK

Kiralanacak alanların belirlenmesi amacıyla il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerince oluşturulan Arazi Tespit Komisyonu, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından sağlanacak veriler ile arazileri belirleyecek. Kira tutarı, komisyonca belirlenen rayiç bedelden düşük olamayacak.

Kira ücretinin belirlenmesinde kiralanacak tarım arazisi ile benzer özellikte ve aynı yerleşim bölgesinde yer alan minimum 3 kiralanmış tarım arazisi belirlenecek.

Tarım alanlarını kiralamak isteyenler, tarım alanı kiralama talep formunu eksiksiz bir şekilde doldurarak ilan boyunca il müdürlüğüne müracaat edecek. Birden fazla müracaatın olması durumunda en yüksek teklifi veren kişi ilgili araziyi kiralama hakkına sahip olacak.

Ekonomi Haberleri