SGK’dan 81 İldeki Borçlulara Flaş Uyarı!

SGK, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun doğrultusunda, kurum alacaklarının takibini daha aktif hale getirmek ve hızlandırmak için birtakım değişiklikler yaptı. İşte konuya ilişkin merak edilenler…

Sosyal Güvenlik Kurumu, (SGK) 6183 sayılı yasa doğrultusunda borçluların mal varlıklarına daha hızlı ve etkin erişim sağlayan ihtiyati hacizden elektronik tebligatın zorunluluğuna kadar geniş bir yelpazeyi içeren kapsamlı bir genelge yayımladı.

Dün yayımlanan genelgeyle beraber uygulanmaya başlanan bu düzenlemeler, borcu olanların ekonomik yükümlülüklerine uyumlarını sağlamak için büyük değişiklikler barındırıyor. Borçlunun yurt içinde ya da yurt dışında belli bir adresi, kaçma veya mallarını kaçırma şüphesi yoksa, teminat gösterilmemesi durumunda kurum anında ihtiyati haciz uygulayabilecek.

SGK’DAN İHTİYATİ HACİZ UYGULAMASI

Peki, ihtiyati haciz ne demek? Borçlu olan kişinin mallarına ödeme emri tebliğ edilmeden önce geçici olarak el konulmasına ihtiyati haciz deniyor. Bu düzenleme, borçluların mallarını kaçırarak borçtan kurtulma girişimlerinin önüne geçmek için getirildi.

İhtiyati haciz uygulaması, SGK’nın yeni değişiklikleri arasında en öne çıkan düzenlemelerinden olarak dikkat çekiyor. SGK, bu uygulamayla beraber alacaklarının tahsilinde daha agresif bir tutum sergiliyor.

Elektronik tebligatın zorunlu hale getirilmesi ise genelgeyle birlikte getirilen bir diğer önemli yenilik olarak ön plana çıkıyor. Kurum, tebligat işlemlerini artık elektronik ortamda yapacak ve tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihten itibaren 5 gün sonra yapılmış olarak kabul edilecek. Bu yenilik, borçluların tebligat sürecini izlemelerini zorunlu hale getirecek ve tebligatın ulaşılamaması halinde bile yasal süreçler devam edecek.

Ekonomi Haberleri