ÖTV İndirimi Açıklandı! İşte Fiyatı Düşen Araçlar!

Son günlerde gündemden düşmeyen ve hibrit araçlara uygulanacağı açıklanan ÖTV indirimi resmen geldi. Peki, hangi araçlar ÖTV’den muaf tutulacak? İşte konuya ilişkin merak edilen her şey…

Hükümet tarafından yüzde 40 ve üzeri engellilerle şehit yakınlarına uygulanan ÖTV indirimi sayesinde bu kişiler, sıfır otomobilleri ÖTV’siz oldukça uygun fiyatlara satın alabiliyor. Bu kapsamda, ÖTV indiriminin kapsadığı mevcut araçların yanında hibrit araçlara da ÖTV indirimi resmen geldi. Türkiye'de mevcut 24 hibrit otomobil modeline ilaveten, yeni otomobil üreticilerinin de Türkiye pazarına gireceği öngörülüyor.

ÖTV indiriminin ardından, Çinli otomobil üreticilerinin de Türkiye’ye olan ilgisi arttı. Bu doğrultuda, Çin'in en büyük otomobil markalarından BYD, Türkiye'ye 1 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. BYD’nin tesisinin Manisa'dakurulacağı, elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araç üretimi gerçekleştireceği öğrenildi.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÖTV indiriminin, emisyonu 25 gramın altındaki ve elektrikli menzili 70 km'nin üstündeki plug-in hibrit otomobilleri içerdiği öğrenildi. Buna göre, bu şartları sağlayan otomobillerin fiyatında düşüş yaşanacak.

ÖTV İNDİRİMİ KAPSAMINDA GİREN OTOMOBİLLER

Türkiye’de şu an için ÖTV indirimi kapsamına giren 4 model yer alıyor. Bu modeller şu şekilde:

BYD Seal

BMW X1

Skoda Kodiaq

DS-9 Plug-In

Bu modellerin ÖTV oranları büyük oranda düşürüldü. BYD Seal yüzde 80'den yüzde 30'a, BMW X1, Skoda Kodiaq ve DS-9 Plug-In modelleri ise yüzde 80'den yüzde 60'a indi. Bu düşüşler, otomobil fiyatlarında büyük düşüşlerin yaşanmasını sağlayacak.

ÖTV indirimi, Türkiye'nin otomotiv sektörünce çeşitliliği artıracak ve otomobil sahibi olmak isteyenlere daha fazla olanak tanıyacak. Ayrıca, yeni markaların Türkiye pazarına girişinin, rekabeti artırarak fiyatların daha da düşebileceği öngörülüyor. Türkiye'nin stratejik konumu ve dinamikleri, otomobil üreticileri için Türkiye’yi cazip bir pazar haline getiriyor.

Ekonomi Haberleri