Tüketici fiyatlarındaki güçlü seyir ekim ayında da sürerken, aylık enflasyon verisi yüzde 2,88 oranıyla tahminleri aştı. Uzun süredir devam eden yüksek enflasyonda giyim ve gıda fiyatlarının etkisi fazlasıyla hissedilmeye başlandı.
Tüketici fiyatlarındaki senelik artış yüzde 48,58 olurken, piyasalarda yıl sonu enflasyon öngörüsü yüzde 43-44 oldu. İki ay peş peşe aylık bazda yüksek gelen enflasyonun ardından tüm gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasına çevrildi.
Enflasyon verisinin TCMB'nin elini rahatlatacak mesajlar vermediğini ifade eden ekonomistler, farklı senaryoların masada olduğunu söyledi. Enflasyon verisinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ise "Katılıkların giderilmesi zaman alıyor ancak gelişmeler olumlu” ifadelerini kullandı.
FAİZ İNDİRİMİ GELECEK Mİ?
Piyasalarda 2024 kapsamında faiz indirimi ihtimali neredeyse yok olurken, ilk faiz indirimi için gelecek senenin ocak, şubat ve mart ayları konuşulmaya başlandı. Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu S&P de ilk faiz indiriminin gelecek yılın ocak, şubat ve mart ayları sonlarına doğru gelebileceğini öngörmüştü.
Faiz indirimi konusunda asgari ücretin beklenmesi gerektiğini ifade eden ekonomistler, faiz indirimi ve asgari ücret zammının aynı anda gerçekleşmesinin enflasyondaki yapışkanlığı artırabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Buna karşın kasım ayı enflasyonun iyi gelmesi durumunda bir ay sonra, yani aralık ayında faiz indirimi üzerinde duransenaryolar da yer alıyor.
TCMB, 8 Kasım tarihinde 2024’ün yılın son enflasyon raporunu kamuoyuyla paylaşacak ve enflasyon raporu sunumunda para politikasına ilişkin sinyaller yakından takip edilecek.