Kiralara Yüzde 100 Zam! 8 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı!

Ekonomik kriz nedeniyle kira fiyatları da rekor seviyelere çıkınca A sınıfı ofislerin kiraları da bu yılın ilk 6 ayında yüzde 13, 5 oranındaki zamla beraber son 8 senenin en yüksek seviyesini gördü ve sanayide ise yüzde 100’ü buldu. İşte detaylar…

Cushman & Wakefield I TR International’ın bu yılın ilk 6 ayını incelediği ‘Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ başlıklı raporuna göre, ticari gayrimenkulde kiralar döviz bazında son dönemlerin en yüksek seviyesine yükseldi. Ofis maliklerinin lehine bir sektörün ortaya çıktığı ticari gayrimenkulde, kiralarda TL bazındaki artış ofis piyasasında yüzde 77’ye kadar çıkarken, sanayide ise yüzde 100’ü buldu.

Dünya.com’un haberine göre, perakendede uluslararası markalar mağaza açmak konusunda yeniden Türkiye’ye yönelirken, lojistikteki kiralama işlemleri, e-ticaretin hızlı yükselişi ve Türkiye’nin dikkat çeken pazar gücü ile beraber 2023’ün aynı dönemine nazaran yüzde 138’lük artış yaşadı. Söz konusu 3 piyasada en fazla yıldızı parlayan alanlar ise ‘yeşil bina sertifikalı ofis binaları’, ‘konsept ve geçici (Pop-up) mağazalar’ ile ‘veri merkezleri’ olarak kayıtlara geçti.

Bahsi geçen rapora göre, kiracı lehine bir piyasadan maliklerin lehine bir piyasaya dönüşen ticari gayrimenkulde kiralar, döviz bazında son dönemlerin rekor seviyesinde yer alıyor. Ticari gayrimenkulde, kiralarda TL bazındaki artış ofis piyasasında yüzde 77’yi, sanayide ise yüzde 100’e ulaştı.

Rapora göre, Bu yılın 2’inci 3 ayında en yüksek ofis kiraları, İstanbul’un Levent ilçesinde metrekarede aylık 42 dolar oldu. 2023’ün aynı dönemine göre dolar bazında yüzde 13.5’lük zamla sekiz senenin en yüksek seviyesine ulaştı. Ofis kiralarında Levent’i 35 dolarla İstanbul Anadolu Yakası, 32 dolarla Esentepe-Gayrettepe bölgesi, 30 dolarla Maslak izlerken; İzmir ve Ankara’da bu rakam 18 dolar olarak gerçekleşti.

Ekonomi Haberleri