İŞKUR’dan Çalışmayanlara 15 Bin 880 TL Yardım 2024! Ağustosta Hesaplara Yatacak!

İŞKUR, işsizlik maaşı adı altında çalışamayan kişilere 15 bin 880 TL’ye kadar ödeme yapacağını açıkladı. Peki, kimler ne kadar maaş alacak? İşte ayrıntılar…

Türkiye İş Kurumu, (İŞKUR) milyonlarca vatandaşı iş sahibi yapmasının yanı sıra, çalışmayan kişilere de işsizlik maaşı veriyor. Bu kapsamda, en düşük 7 bin 940 TL ve en yüksek 15 bin 880 TL işsizlik ödemesi yapıyor.

İşsizlik ödeneği ya da işsizlik aylığı olarak bilinen bu ödeme türü, sigortalı olarak çalışan ve sonrasında işten ayrılan vatandaşların iş bulma süreleri boyunca kendilerine devlet tarafından gerçekleştirilen para yardımı olarak biliniyor. Belirli bir süre boyunca gerçekleşen işsizlik maaşı, çalışan kişinin çalışırken yatırılan prim tutarı seviyesinde hesaplanıyor.

İşsizlik ödenek hakkı, 4447 sayılı yasa doğrultusunda belirtilen koşulları sağlayan vatandaşların işten ayrılması halinde veriliyor. Söz konusu şartların sağlanması durumunda yine belirli bir süre boyunca ilgili kişilere aylık olarak ödeniyor. Böylece, kişinin iş ararken geçireceği işsizlik durumunda ekonomik zararının bir kısmının telafi edilmesi hedefleniyor.

KİMLER, NE KADAR ALACAK?

İşsizlik maaşının belirlenmesinde sigortalı çalışanın son 4 aylık prime esas teşkil eden kazancı baz alınıyor. Aynı zamanda, alt sınır asgari ücretin yüzde 40’ı, üst sınır ise yüzde 80’i olarak belirleniyor. İşsizlik aylığının hesaplanmasında sigortalının çalıştığı maaş, prime esas teşkil eden tutar gibi etkenler dikkate alındığı için tek bir tutar geçerli olmuyor.

En düşük işsizlik aylığı, asgari ücretin yüzde 40’ına denk geliyor. Bu kapsamda, asgari ücret 2024 yılı için 17,002 lira olduğu için eğer çalışan işsizlik aylığımı en düşük yani taban oranından alacaksa 2024 yılı itibarıyla 7 bin 940 lira her ay işsizlik aylığı alıyor.

En yüksek işsizlik aylığı da asgari ücretin zamlanmasıyla beraber arttı ve bu doğrultuda, bir kişinin en yüksek tutarda alabileceği işsizlik maaşı 2024 yılı itibarıyla 15 bin 880 lira oldu. Ayrıca, işsizlik maaşına başvuru yapan kişilerin ağustos ayında ilk maaşlarını alması bekleniyor.

Ekonomi Haberleri