Geçtiğimiz aylarda açıklama yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, (EPDK) enerji üretim maliyetlerinde meydana gelen zam yüzünden mesken abone grubu için satış fiyatlarına yüzde 38 zam yapıldığını duyurmuş ve zamlı tarifelerin 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacağını açıklamıştı.
EPDK’nın bu zam kararının ardından yıl sonuna doğru elektriğe yeni zam gelip gelmeyeceği ise merak konusu oldu. Elektrik fiyatlarına temmuzda zam yapılırken, ağustos ve eylül aylarında ise herhangi bir fiyat değişikliği olmadı.
Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Erbil Bayçöl ise katıldığı bir TV programında elektriğe yeni bir zam gelip gelmeyeceğine yönelik açıklamalarda bulundu. Bayçöl, konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı:
"Bunun yönetim politikasında olabildiğince enerjinin yükü topluma yansıtılmamaya çalışıldı. Eylül 2022'den beri elektrik ve doğalgazda meskende zam olmamıştı. Son dönemde temmuz ve ağustosta elektrik ve doğalgazda zam olmak zorunda kaldı.
Hane tüketiminin elektrikte yüzde 70-75'i devlet tarafından sübvanse ediliyor, doğalgazda yüzde 50'nin üzerinde meskende sübvanse ediliyor. Bu kabaca Türkiye'nin hazinesine 5-10 milyar dolar arası yük yaratması demek. Hazine için de zor bir denklem var. Bu yükü yönetmek, bir yandan o yükün bir kısmını toplumla paylaşmak, bunu yaparken de enflasyona sebebiyet vermeme denklemi var.
“ELEKTRİĞE ZAM İHTİYACI VAR”
Yıl sonuna kadar zam olur mu kestirmek zor. Zam ihtiyacının olduğunu söyleyebilirim. Elektrikte meskende yüzde 70 seviyesinde sübvansiyon var. Tüm sistemde yüzde 50 sübvansiyon var. Kademeli olarak sübvansiyonlu dünyadan çıkacağız, OVP'de onun sinyalleri veriliyor."
Elektriğe 1 Temmuz tarihi itibarıyla konutta yüzde 38 zam yapılmış ve 100 kilowatt tüketim gerçekleştiren bir ailenin tüketim bedeli yüzde 38 oranında zamlanarak 207,33 TL’ye tırmanmıştı.