Ehliyeti Olanlara 5 Bin TL Para Cezası!

Eski tip sürücü belgesine sahip olan ehliyet sahiplerinin ehliyetlerini yenilemesi için geçerli olan son tarihin 31 Aralık 2024’te sona ereceği öğrenildi. Bu kapsamda, ehliyetini yenilemeyenlere 5 bin TL para cezası verilecek.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin Ocak 2016’da yürürlüğe giren geçici 10’uncu maddesine göre, eski tip ehliyetinin yenilenmesi için tanınan süre 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek. Eski tip ehliyetler, 31 Aralık 2024 tarihine kadar 13 TL değerli kâğıt bedeli ve 2 TL vakıf payıyla beraber toplamda 15 TL karşılığında yenilenebilecek.

Fakat, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla eski tip ehliyetlerini yenilemek isteyen kişilerin, ehliyeti harç ücretiyle beraber diğer maaliyetleri tam olarak ödemeleri gerekecek.

Bu sene için B sınıfı sürücü belgesi yenileme ücretinin toplamda 5 bin 165 TL olmasına karar verildi. Yeni yıldan itibaren söz konusu tutar, Hazine ve Maliye Bakanlığınca tekrar belirlenecek. Bu nedenle, 2024 sonuna kadar müracaat etmeyenler, sürücü belgelerini yenilemek için 5 bin TL’den fazla ödeme yapmak zorunda kalacak.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

2024’ün son dönemlerine girilirken, müracaat yoğunluğun meydana gelebileceği konusunda uyarı yapan uzmanlar, ehliyet sahiplerinin müracaatlarını bir an önce yapmaları gerektiğini belirtiyor. Ehliyetini yenilemek isteyen kişiler, Alo 199 Çağrı Merkezinden, mobil uygulama üzerinden ya da “nvi.gov.tr” adresi üzerinden randevu oluşturabilecek. Randevu oluşturan kişiler, ehliyetini yenilemek için gerekli belgeleri tamamlayarak nüfus müdürlüklerine müracaat edebilecek.

Müracaatını tamamlayanların yeni ehliyetleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce basılarak PTT vasıtasıyla kendilerine teslim edilecek. Bunun yanı sıra, bu süreçte, nüfus müdürlüklerinden ya da e-Devlet sisteminden temin edilen geçici ehliyet belgesiyle de araç kullanılabilecek.

Ekonomi Haberleri