Asgari Ücrete Yüzde 30 Zam!

Yıl sonuna az bir zaman kala asgari ücrete yönelik hesaplamalar ve tahminler hız kazanırken, yabancı bankalardan da asgari ücrete yönelik dikkat çeken bir tahmin geldi. Buna göre, asgari ücrete yüzde 30 zam yapılacağı iddia edildi. İşte ayrıntılar…

Geçtiğimiz ay emekli ve memur maaşlarına ek zam gelirken, asgari ücrete zam yapılmadı. Bunun üzerine milyonlarca asgari ücretli, hükümetten yeni zam beklerken, hükümet yetkilileri de asgari ücrete yeni bir zammın sadece aralık ayında yapılacağını ve Ocak 2025 itibarıyla geçerli olacağını duyurdu.

Bunun üzerine asgari ücrete aralık ayında yapılacak zam oranına ilişkin hesaplamalar ve tahminler de hız kazandı. Aynı zamanda, yabancı yatırımcılar da Türkiye’de asgari ücrete yapılacak zam oranına yönelik tahminlerde bulundu.

Deutsche Bank analistleri Christian Wietoska ve Yiğit Onay, yıl sonu enflasyonunun yüzde 42, gelecek yıl için ise yüzde 23 oranında gerçekleşeceğini ve fiyat baskılarının gelecek yıl daha da düşeceğini öngördü. Analistler, "Bu da 2024’te olduğu gibi 2025’te de asgari ücrete tek bir zam yapılacağı varsayımıyla yüzde 25-30’luk bir artış anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 30’ÜN ÜZERİNDEKİ ARTIŞ TÜRKİYE’Yİ ZORA SOKABİLİR

Cumhuriyet gazetesine göre, benzer bir sinyal reel sektörce hükümete gönderildi. Yetkililerin daha fazla bir zam hususundaki tedirginliğini anladığını fakat herhangi bir söz vermediğini ifade eden kişiler, görüşmeler gizli olduğu için isimlerinin deşifre edilmesini istemedi.

Asgari ücret zammının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyon öngörüleriyle uyumlu tutulması, yatırımcılara ülkenin enflasyonu kontrol altına alma hususunda ciddi olduğu mesajını iletecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise daha önce büyümeyi hızlandırmak için ucuz krediyi teşvik ederek fiyat baskılarını artırmıştı.

Wietoska ve Onay, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yüzde 30’un üzerindeki herhangi bir artış, Merkez Bankası’nın enflasyon yörüngesinde yıl sonu enflasyon görünümünü 2025 sonuna kadar elde etmeyi zorlaştıracaktır. Tüketicilerin alım gücünü desteklerken aynı zamanda enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıyı sınırlamak için yüzde 25’e yakın bir artış muhtemelen ideal olacaktır.”

Ekonomi Haberleri