Asgari ücretin belirlenmesinde sayılı günler kala Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni bir açıklama yaptı. Işıkhan, "İstihdamın korunması ve artırılması gibi ekonomik ve sosyal koşulları detaylı şekilde analiz ederek, hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetini gözeten, adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.
İşçi, işveren ve hükümet kanadından meydana gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıldan itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları çerçevesinde ilk toplantısını dün gerçekleştirdi.
Bakan Işıkhan'ın liderliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında bir araya gelen komisyonda, işçi kanadını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (TÜRK-İŞ) işveren kanadını da Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.
Bakan Işıkhan, toplantıdaki konuşmasında, işçi ve işveren kanadıyla belirlenen asgari ücretin genel bir ücreti değil işçilere ödenebilecek en düşük ücret olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
"Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde özellikle üç taraflı sosyal diyalog mekanizmasıyla hareket ediyoruz. İşçi temsilcilerinin görüşlerini değerlendiriyoruz. İşveren temsilcilerinin görüşlerini dinliyoruz. Hükümet temsilcileri olarak, adalet terazisini dengede tutuyoruz.
“EKONOMİK GÖSTERGELERİ DE TİTİZLİKLE DEĞERLENDİRİYORUZ"
Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde, ekonomik göstergeleri de titizlikle değerlendiriyoruz. Bu kapsamda, enflasyon oranı, vatandaşın satın alma gücü, iş gücü piyasalarının ihtiyaçları, ekonomik büyüme, istihdamın korunması ve artırılması gibi ekonomik ve sosyal koşulları detaylı şekilde analiz ederek hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetini gözeten, adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz.
Hükümetimiz, çalışanlarımızın alın terinin karşılığını almasını sağlamak ve onların refahını sürekli artırmak için önemli adımlar atmıştır. Asgari ücrette yapılan artışlar, sadece enflasyona karşı bir koruma kalkanı olmakla kalmamış, aynı zamanda vatandaşlarımızın alım gücünü artırarak, büyüyen ekonomimizin meyvelerini daha adil bir şekilde paylaşmamıza vesile olmuştur."