Arsa Almak İsteyenler Dikkat! Bunlara Dikkat Etmeyenin Parası Çöpe Gidecek!

Konut fiyatlarının artması nedeniyle yatırımcılar ve ev inşa etmek isteyen vatandaşlar arsalara yöneldi. Fakat, arsa almak isteyenler için bazı kritik detaylar bulunurken, bu detaylara uymayanların parası resmen çöp olabiliyor. İşte o detaylar…

Ev yapmak için veya yatırım amaçlı arsa alımları artınca uzmanlardan da arsa alımlarına yönelik yeni uyarılar gelmeye başladı. Bu kapsamda, arsa almak isteyenlerin şu detayları göz önünde bulundurması gerektiği belirtildi.

CNN Türk'ün haberine göre, tarla 5 bin metrekareden büyük olsa da kadastral yolu yoksa ve 5 bin metrekareden küçük bir tarlaya konut inşa edilemiyor İnşası planlanın konutun alanı, tarlanın toplam büyüklüğüne ilave ediliyor. Örneğin, 150 metrekare büyüklüğündeki bir konut için tarlanın minimum 5 bin 150 metrekare büyüklüğünde olması gerekiyor.

İlgili tarım il müdürlüğünce sınırları çizilmiş ovadaki tarlalarda, 5 bin metrekareden büyük olmasına rağmen ve Devlet Su İşlerince (DSİ) sulama kanalı, gölet gibi çalışmaları gerçekleşmiş arazilerde konut inşa edilemiyor. Tarla sit alanında yer alıyorsa, 5 bin metrekareden büyük olsa da konut inşasını yasak olduğu biliniyor.

YAPI KAYIT BELGESİ OLSA DA BİR YAPI YIKILABİLİYOR

Kooperatif hobi bahçelerinde inşa edilen konutlar vatandaşın kabul edilmiyor. Bu konutlar, kooperatifin ortak malı oluyor ve kişi, herhangi bir hak iddia edemiyor. Ruhsatsız konteyner, prefabrik yapı veya bungalovlar kaçak yapı sınıfına giriyor ve yıkılıyor.

İlgili belediyece izin verilmeden inşa edilen yapılar yıkılabiliyor, cezai işlem uygulanabiliyor ve kaçak olduğu için kişiye hapis cezası bile verilemiyor. Bunun yanı sıra, elektrik aboneliği olan yapılar da kaçak olabiliyor ve yıkılabiliyor. Bir yapıya ait yapı kayıt belgesi bulunsa bile yapının yıkılmayacağı anlamına gelmiyor ve belgesiz yapılar yıkılabiliyor.

Arsa üzerinde kaçak sondaj yapanlar büyük cezalarla karşılaşabiliyor. Bazı bölgelerde elektrik ve su temini mümkün olmayabiliyor. Araziyi çevirmek, duvar örmek ya da tel örgü çekmek, arazinin vasfını arsa olarak değiştirmiyor.

Tarla olarak satılan yerlerin bazen arsa olarak gösterilebiliyor ve bu tür yanlışlıklar alıcıyı kandırabiliyor. Köylerde veya kırsal alanlarda, bir yerin ifrazı için parselin kadastro yoluna cepheli olması ve belirli genişlik ve derinlik şartlarını taşıması gerekiyor.

Herhangi bir arazi alım kararı vermeden önce belediye, il özel idaresi veya lisanslı harita bürolarından bilgi almak gerekiyor.

Ekonomi Haberleri