Aile Bakanlığı’ndan Sosyal Yardım Alanlara Kötü Haber! Sosyal Yardımlar Sona Eriyor!

Hükümetin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vasıtasıyla sosyal yardım alanların yardım almasına gerek olmaması durumunda bu kişileri istihdama dahil edeceği ve yardım ödemelerini sonlandıracağı açıklandı. İşte merak edilenler…

2023 yılında 5 milyona yakın kişi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan sosyal yardım ödemesi alırken, hükümetin bu konuda yeni bir düzenlemeye gideceği ve bu düzenleme kapsamında çalışabilir durumda olan kişilerin istihdama dahil edilerek para yardımlarının sona erdirileceği öğrenildi.

Türkiye gazetesinin haberine göre, yeni dönemde, hükümetsosyal yardım programların önemli bir düzenleme yapacak. Çalışabilir durumda olan fakat istihdama katılmayanların, bakanlığın sağladığı para yardımından nasıl faydalandıkları incelenerek işgücüne katılacak. Özellikle, resmi olarak boşanan fakat boşandığı eski eşiyle aynı konut içerisinde ikamet eden kadınlar ve çalışmasına rağmen sigortası yapılmayanlar gözden geçirilecek ve bu kişilerin iş gücüne dahil edilmesi sağlanacak.

İŞKUR İLE İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında uygulanacak bu yeni düzenlemeyle beraber ‘iradi işsizlik’ şeklinde bilinen durumun sona erdirilmesi hedefleniyor. Atıl iş gücünün harekete geçirilmesi ile beraber, işverenlerin "iş var, çalışacak insan yok" şikayet sayısının düşmesi hedefleniyor. Bu durum, hanegelirlerini artırarak sosyal izolasyonlarını azaltacak.

Söz konusu program doğrultusunda, çalışmayan haneüyelerine meslek edindirme eğitimleri verilecek ve bu süreç hane bazında değerlendirilecek. İŞ-KUR ile ortak bir çalışmayla açık iş pozisyonları ve işsiz vatandaşlar arasında bağlantılar oluşturulacak.

Türkiye'de devletin sağladığı çeşitli sosyal yardımlar arasında barınma, eğitim, engelli bakım, enerji desteği, doğum yardımı, kreş desteği ve yaşlılık aylığı gibi pek çok farklı destek bulunuyor. Sosyal yardım alan hane sayısı, 2017 yılında 3,2 milyon iken 2023 yılında 4,99 milyona çıktı. Bu da bu süreçte sosyal yardım alanların yüzde 52 oranında arttığı anlamına geliyor. Ayrıca, ardım alan kişilerin nüfusa oranı ise yüzde 18,4’e yükseldi.

Ekonomi Haberleri