2025 Asgari Ücret 25 Bin TL Mi Olacak?

Yıl sonunun yaklaşmasıyla beraber milyonlarca asgari ücretli çalışan da asgari ücrete gelecek yeni zam oranını merak etmeye başladı. Bu kapsamda, yeni asgari ücretin 25 bin TL olabileceği iddia edildi. İşte detaylar…

Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarına gelen ek zamlara rağmen asgari ücrete zam gelmemiş ve milyonlarca asgari ücretli çalışan ise hükümetten ek zam talep etmişti. Fakat, hükümet kanadından gelen açıklamalarla asgari ücrete ek zam yapılmayacağı ve yeni asgari ücretin 2024 yılı sonunda belirlenerek 2025 Ocak ayında geçerli olacağı öğrenildi.

Eylül ayına girilmesiyle beraber yıl sonuna yaklaşılırken gerek asgari ücretli çalışanlar ve gerekse ekonomi uzmanları tarafından asgari ücrete yönelik hesaplamalar da hız kazandı.Bu kapsamda, yapılan hesaplamalarla asgari ücretin 19 bin lirayı geçeceği ve hatta 25 bin TL olabileceği öne sürüldü.

Bunun yanı sıra, IMF’nin 2025 asgari ücret önerisinin ardından asgari ücret zammı merak edilirken, Merkez Bankası 2024 yıl sonu enflasyon öngörüsünün yüzde 38-42 bandında olduğunu duyurdu. IMF'nin 2025 yılı sonu için tahmini ise yüzde 7-21 olarak kayıtlara geçti.

ASGARİ ÜCRET 25 BİN TL Mİ OLACAK?

Bu öngörüler kapsamında, asgari ücrete yüzde 14 zam gelebileceği ifade edildi. Fakat, uzmanlar Türkiye'de şu anaçlık sınırın 19 bin 271 lira olduğunu ve eğer asgari ücrete yüzde 14 oranında zam yapılması durumunda ancak açlık sınırına yetişebileceğini belirtti.

Öte yandan, 2025 yılı asgari ücret zammı IMF tarafından ifade edilen tahminlere göre gerçekleşmesi durumunda da yineasgari ücret yüzde 14 oranında zamlanacak ve bu doğrultuda, Ocak 2025’ten itibaren geçerli olmak üzere asgari ücret net 19 bin 382 lira 28 kuruş olacak.

Bu zammın mevcut ekonomik koşullar dahilinde yetmeyeceğini ifade eden uzmanlar ise hükümetin yeni asgari ücrete ekstra zam yapabileceğini ve böylece, asgari ücretin 25 bin TL’yi bulabileceği öngörüsünde bulundu.

Ekonomi Haberleri