Türkiye genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş'da da ücretli olarak görev yapan öğretmenler, kadro hakkının kendilerine de tanınmasını istiyor.
MEB bünyesindeki ilk ve orta dereceli resmi okullarda görev ifa eden kadrolu veya sözleşmeli öğretmenin doğum, askerlik görevi, ölüm, ücretsiz izne ayrılma, çeşitli hastalık veya uzun süreli tedavi vb. mücbir sebeplerden ötürü belirli veya belirsiz süre ile görevine devam edememesi, norm açığı bulunan okullara atama tercihlerinin yapılmaması vs.gibi durumlarda eğitim öğretim faaliyetinin aksamaması adına öğretmenlik vasfına sahip ücretli öğretmenler tarafından ek ders ücreti karşılığında eğitim öğretimin devamlılığı sağlandığına dikkat çeken ücretli öğretmenler ” biz ücretli öğretmenlerin problemleri yıllardır eğitimin kanayan yarası haline gelmiş ve sorunlara çözüm bulunmamıştır. Ücretli öğretmenlik adı altında mesleğimizi liyakatli bir şekilde yürütüyoruz. Ücretli öğretmenlerin sigorta primleri çalıştıkları gün sayısı kadar prim yatırılmakta resmi tatil ve olağanüstü tatil gibi dönemlerde derse girmedikleri için o günlerin karşılığı olarak sigorta primi ve ücret ödenmemektedir.
Ekonomik şartların zor olduğu büyük şehirlerde, sosyal faaliyetler yönünden dezavantajlı kırsal kentlerde kadrolu/sözleşmeli öğretmenin durmadığı yerlerde pratik çözüm olarak ek ders karşılığı çalışan ücretli öğretmenler ile okulların öğretmen açığı kapatılmaktadır.
Kadrolu öğretmenin gitmekten imtina ettiği en ücra vatan toprağında ülke geleceği olan çocukların eğitimde fırsat ve imkan eşitliğinden yararlanması ilkesi doğrultusunda, ihtisas gerektiren bu kutsal vazifeyi mesleki doyumluluk adına severek ve isteyerek ifa etmiştir. Kendini mesleğine adamıştır. Eğitim öğretim yılının muhtelif zamanlarında öğretmensiz kalan sınıflarda eğitimin devamlılığını sağlama adına stepne görevi görmüştür. Deneyimleri sayesinde ders disiplini, sınıf yönetimi, sorun çözme yeteneği vb. birçok yönden yeni göreve başlayan eğitimci arkadaşlara örnek teşkil etmektedir. İmkanların kısıtlı olduğu kırsal köy okullarında, şehrin gelişmemiş mahallelerindeki ilk ve orta kademeli okullarında eğitim öğretim faaliyetini yürütmüştür.
Aldığımız maaş asgari ücretin altındadır. Haftada en fazla 30, ayda en fazla 120 saat derse giren bir ücretli öğretmenin 20 gün SGK primi yatmakta. Bu bağlamda; Hiçbir sosyal hakkı olmadan ücretli öğretmenlik adı altında çalışan öğretmenlerimize olası kadro ihdasında; talebimiz, Öğretmenlik yeterliliğe sahip; üç yıl ve üzeri hizmeti olan ücretli öğretmenlere daha önce dershane öğretmenlerine tanınan hakkın bir benzerinin tanınarak kadroya alınmalarını talep ediyoruz’’ ifadeleri yer aldı.