İl Millî Eğitim Müdürlüğü M.Sait Kırmacı toplantı salonunda ki program Millî Eğitim Şube Müdürü Mustafa Duran'ın "Çok kıymetli İl Müdürüm, maarif Müfettişleri başkanımız, değerli arkadaşlarımız 2016-2017 eğitim-öğretim yılı Suriyeli öğrencilerin ve yabancı uyruklu öğrencilerin yıl sonu değerlendirme toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum, arkadaşlar 2016-2017 eğitim-öğretim yılı i̇l Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan sunumu sizlerle paylaştıktan sonra İl Millî Eğitim Müdürümüz sizlere hitap edecek ve değerlendirme yapacağız" konuşmasıyla başlamış oldu.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/gecici-koruma-kapsamindaki-suriyelilerin-egitim-hizmetleri-123594h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-star" icon_position="left" shape="square" color_class="otw-red"]Habere Ait Fotoğraflara Tıklayın[/otw_shortcode_button]
Millî Eğitim Şube Müdürü Mustafa Duran, hazırladığı sunu eşliğinde 3 yıl boyunca fiziki ve akademik anlamda Suriyelilerle ilgili farklı çalışmaları ve gelişmeleri istatistik bilgiler eşliğinde geniş boyutlu olarak anlattı.
İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt ise konu ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi:
"Suriyelilerin eğitimi ile ilgili olarak 3 yıldan beri çalışıyoruz arkadaşlar, ilk yıl çok ciddi bir çalışmamız olmamıştı. Suriyelilerle ilgili başladığımız nokta %5 lerdeydi bugün ise Türkiye ortalamasının yakınlarındayız %59, Türkiye ortalaması ise % 60 bizim Binde 6 puanlık bir geri durumumuz var. Onu da inşallah sizlerin gayretlerinizle, çabalarınızla, faaliyetlerinizle bundan sonraki dönemde onları da aşacağınızı ümit ediyorum.
Öncelikli olarak Arkadaşlar ben, bir yıllık emeğiniz, çabanız, gayretiniz için sizlere, çalışma arkadaşlarınıza, beraber bu işi götürdüğünüz diğer çalışma arkadaşlarına, personellere, işbirliği içerisinde olduğunuz diğer arkadaşlarınıza teşekkürlerimi ifade ediyorum.
Mustafa Bey'in sunmuş olduğu bu sunumu hep birlikte bu noktaya getirdik, hepinizin çabasına, emeğine, gayretine bu anlamda teşekkürlerimi ifade ediyorum. İşi de biraz öğrendik gibi geliyor bana toplum olarak çevre olarak kurumlar olarak biraz daha hareket serbestliğimizin arttığını düşünüyorum. Zaten milletin gündeminde de bu anlamda bu süreç oluştu. Az önce sunumunu izledim okul öncesinde, 1. Sınıflarda, 5 sınıflarda ve 9. sınıflarda rakamlarımız sıfırdı.
Bu bizim bakanlığımızın bize vermiş olduğu talimatları en doğru şekilde anlayıp, uyguladığımızı da gösteriyor. Diğer illerde bu rakamlar sıfır değildi. Orada hala kademeli bir geçiş süreci ciddi anlamda farklı şekilde uygulanıyor demektir, önümüzdeki yıl inşallah bu rakamlar yine okul öncesinde 1 sınıflar sınıflarda, 2. Sınıflarda, 5’ ler de, 6’larda 9 ve 10’lar da inşallah sıfır olarak devam edecektir.
Bütün bunlar arkadaşlar ciddi anlamda bir altyapı hizmetine bir personel istihdamına ihtiyaç duyuyor ilk başladığımızda sizlere gidin orada bu süreçleri başlatın demiştik. Suriyeli gönüllü öğretmenlerimizin buradan seçimlerini yaptık size gönderdik. Siz onların dilini bilmiyordunuz, Onlar sizin dilinizi bilmiyorlardı bir curcuna içinde, bir hengâme içinde bir eğitim öğretim dönemini bitirdik. Zaman zaman karşı devredeki okul müdürleriyle, Öğretmenlerle, Sınıflarını paylaşan kişilerle, hizmetlilerle çeşitli sıkıntılar çektiğinizi, problemler yaşadığınızı birebir biliyorum. Ama sonraki süreçlerde bu durum biraz daha değişmeye başladı.
işin doğrusunu söylemek lazım biraz önce Mustafa Bey de söyledi en önemli çalışmalardan bir tanesi de kitap basımı bizim Millî Eğitim Bakanlığı olarak bizim basmamız oldu. Bundan önce Suriyelilerin getirmiş olduğu kitaplar üzerinden içeriklerine bakmadan, onların değerlendirmelerini yapmadan, sınıflarda okumalarını sağlıyorduk bunlardan kurtulduk çok şükür. Artık bu süreç biraz daha denetlenebilir bir noktaya geldi.
Peşinden Türkçe öğreticileri Türkçe öğretmenleri konumunda görevlendirmeler yapıldı, bu arkadaşlarımız alana girdikten sonra Türkçe konuşma oranında Türkçe ile ilgili olarak epeyce bir mesafeler alındı. Bunlar olumlu gelişmelerdir, bunun peşinden öğrenci başına verilen aylık 10 dolar paralar sisteme girmeye başladı. Bu paralar artık kullanılabilir, harcanabilir noktaya geldi bir kaynak olarak geçici eğitim merkezlerimize aktarıldı, oralarda bu paralar değerlendirilmeye başladı,
Milli Eğitim Bakanlığı Unicef ya da Avrupa Birliği projeleri adına ne derseniz deyin oralar ile ilgili olarak inşaatlar yapılmaya başladı binalar yapılmaya başlandı Kahramanmaraş özelinde biraz işte bir merkezin taşınmış olması da bize yeni bir hareket alanı bir hareket serbestisi sağlamış oldu, bunların hepsini toparlayınca arkadaşlar ciddi anlamda bir mesafe aldığımızı ,ciddi anlamda bir ilerleme kaybettiğimizi görüyoruz. Bu İşin güzel tarafı, sıkıntılı tarafı,problemli tarafı yok mu? Mutlaka onlar da var ama onların asgariye inmesi için hep birlikte çalışıyoruz."dedi.
Konuşmalardan sonra Koordinatörlerin görüşleri etrafında genel bir değerlendirme yapıldı.