Kahramanmaraş Onikişubat Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tekstil teknolojisi bölümü 2019 yılı imalat sanayisine yönelik mesleki eğitimin geliştirilmesi mali destek programı kapsamında Bütçesi 855 bin civarında ’TEKSTİLDE YUVARLAK ÖRME MAKİNE TEKNOLOJİSİ BİZDE’’ projesi Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından kabul edildi.
Bu proje ile Kahramanmaraş ekonomisinin bel kemiği olan Tekstil sanayisine gereken nitelikli iş gücünü yetiştirme amacıyla birlikte, bölgedeki tekstil işletmeleri ile meslek okulları arasında, iş birliğin geliştirilmesine yönelik bir projedir.
Bu proje esnasın da okula, 1 adet süprem açık en tek plaka yuvarlak örme makinası, 1 adet üç iplik tek plaka yuvarlak örme makinesi ve 1 adet dar pus ribana- interlok dönüşümlü çift plaka yuvarlak örme makinesi ve aynı zamanda 5 dizüstü bilgisayar, 2 masa üstü bilgisayar ve renkli yazıcı alındı. Bu amaçla hedef grupları (öğretmenler, öğrenciler, İlimiz bünyesindeki tekstil işletmeleri ve işletmelerdeki elemanlar, vb.) eğitimleri vermek. Bunun yanında talepleri doğrultusunda Mesleki ve teknik eğitime atfedilen değerin artırılmasını sağlamak için halk bilgilendirilecek.
Projenin Genel Amaçları:
1) Bireylerin bilgi, beceri ve yetkinliklerini artırmak,
2) İş gücü piyasasında aktif rol almalarını sağlamak,
3) Mesleki ve teknik eğitimin önemini ön plana çıkarma,
4) Nitelikli iş gücünün yetişmesini gerekli kılmak,
5) İstihdam olanakları sağlamak,
6) Sektörde ekonomik anlamda oluşan katma değerin, yine bölge içerisinde harcanmasını sağlamak,
Özel amaçları olarak da
Okulu, il ve bölge tekstil sanayisine daha yakından tanıtmak, Sorumluluk bilincini almış kendine güvenen mesleki bilgiyi çevresine doğru ve güvenli bir şekilde yayabilen,Ülke ekonomisine katkı sağlayan, Sanayi ile uyumlu, Ülke genelinde teknolojiyle aynı standartlarda sahip olan atölyelerde okulların hızla gelişen teknolojiye uyumlu hale getirilmesini sağlamaktır.
Mesleki eğitim altyapısının sınıf, laboratuvar, atölye, makine-teçhizat ve eğitim materyalleri ve mesleki eğitim modellerinin geliştirilmesini sağlamak.
Endüstriyel yuvarlak alanlarına yönelik mesleki eğitimde nitelikli insan kaynağı eğitici personel, usta öğretici, çırak ve öğrenci yetiştirilmesini sağlamak,
Uzun vadede ise; gelecek yıllarda mesleki eğitimlerini Tekstil teknolojisi alanımızda tamamlamayı düşünerek dalımızı tercih edecek olan öğrenciler kazanmak,
Beklenen Sonuçlar
Meslekte uzmanlaşarak, yeteneklerini geliştirir ve başarılı olur.
Kendine güvenir, tatmin duygusu yaşar.
Ülkesine yararlı üretken bir vatandaş olması sağlanacak ve ekonomik gelişmesi için katkıda bulunur.
Mesleğini iyi öğrenen birey ürettikçe, kazanır, kazandıkça üzerine düsen vatandaşlık borcu olan vergilerini ödeyerek,
Elemanların meslekleriyle olgunluk düzeyini yükseltmek ve iş sahibi olması sağlanacaktır.
İdeal bir meslek (ilgi alanları, is piyasası, değerler, kişilik ve yetenekler) sahibi olası beklenir.
İs dünyası ile meslek eğitimi veren kurumlar arasında işbirliğinin artırılması
Bu bağlamda proje dâhilinde eğitim almış issizler tamamen veya kısmen istihdamlarını sağlamak,
Mesleki eğitimde kalitenin yenilikçi model ve yöntemler kullanımının artırılması,
Alanlar bünyesinde bulunan atölyelerin eğitimi olumsuz etkileyen yapısal ve donanımsal şartların ortadan kaldırılması sağlanacaktır.