2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı Sağlık İşletmeleri Belirleme Komisyonu İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Zincirkıran başkanlığında toplanarak değerlendirme yaptı.
Sağlık İşletmeleri Belirleme Komisyonu 17 Nisan 2013 Çarşamba günü saat 10.30’da Turizm ve Otelcilik Lisesi toplantı salonunda başladı. Genel değerlendirme, öğrenci ve öğretmenlerin staj eğitimine katkıları ve karşılaşılan problemlerin görüşülmesi, Sağlık İşletmelerinin beceri eğitimine yönelik beklenti ve eleştirileri, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında uygulama eğitimine gönderilecek öğrencilerin istatistikî bilgilerinin paylaşılması, Sağlık İşletmelerinin 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında alabilecekleri Stajyer öğrenci sayılarının
Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin, artık meslek liselerine talebi her geçen gün artmaktadır. Bu sevindirici durum; Katsayı engelinin kalkması, Üst öğrenime hazırlığın yanı sıra kısa yoldan bir meslek sahibi olmaları, rahat bir eğitim ortamındaki meslek okullarımızda idareci ve öğretmen yaklaşımı ile rehberliği, Beceri eğitiminde görev alan sağlık işletmelerindeki siz değerli sağlık işletme yöneticileri, Bakanlıkların bu öğrencilere istihdam ve yüksek öğrenimlerinde yol açmaları etkili olmaktadır. O bakımdan başta Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarımıza, siz değerli yöneticilere ve okullarımızdaki idareci ve öğretmenlerimize şükranlarımı sunuyorum.
Şu anda sağlık meslek liselerinden öğrenciler sağlık işletmelerinde beceri eğitimi yapılmaktadır. Meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin staj çalışmaları ile ilgili olarak 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve kanun gereğince hazırlanmış olan Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmenliği ile Bakanlıklarımız tarafında yayımlanan Yönerge- Genelge gibi mevzuatımızda özet olarak : “ 10 veya daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının % 5-10 arasında öğrenci çalıştırmak durumundadır. Çalışan öğrencilere ise asgari % 30’dan az olmamak üzere ücret ödemesi gerekir. Yine öğrencilerin sigortalarını yapılması ancak primin okullarınca tahakkuk ettirilmesi de amir hükmüdür.” İlimizde, İl istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu da bu yüzdeliği %10 olarak kararlaştırılmıştır.
Sağlık Bakanlığının 2007/2 sayılı genelgesinde ise özetle ; “ öğrenci sayısı tespit edilirken öğrencilerin dışarıda kalmamaları için maaş ödenen kadrolu- sözleşmeli tüm personelin dikkate alınması gerektiği “ ; 19.03.2013 / 9869 sayılı emirlerinde ise ; “ sağlıkta insan kaynakları 2023 vizyonundaki hemşire insan gücünde artış sağlanması için il sağlık müdürlüklerinin imkanları en üst seviyede hazırlanması ve öğrenci kısıtlamasına gidilmemesi “ belirtilmektedir.
Öğrencilerin beceri eğitiminde:
-fazla mesaili çalıştırılamayacağı
-işyeri dışında görevlendirilemeyeceği
-yarıyıl tatilinde ücretli izinli verileceği,
-sigorta girişlerinin zamanında yapılacağı
-Mezun olduktan sonra işe girenlerin ücretlerini diğer çalışanlar gibi tam ödeneceği gibi hususları sizler zaten biliyorsunuz.
Detaylarla sizleri sıkmak istemiyorum. işin mutfağında olan okullar ve sizler detayları irdeleyeceksiniz. Yine ilerleyen zamanda karşılıklı beklentiler ve muhtemel karşılaşılan veya karşılaşılabilecek sıkıntılar ve çözüm yolları burada birlikte görüşülecektir. Sağlık meslek liselerimizde; pırıl pırıl bir eğitim ortamında laboratuar kütüphane gibi eğitim araç gereçleri desteğinde tecrübeli oldukları kadar öğrencilere bir şeyler verebilme heyecanı olan öğretmenleriyle öğrencilerimize eğitim hizmeti verildiğini biliyorum o bakımdan kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır.
Bu toplantının ilimiz sağlık eğitimi ve sağlık sektörü arasındaki dostluğu daha da pekiştireceğine inanıyor, başarılar diliyorum.” Dedi.
Bu konuşmadan sonra Neziha Öksüz Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Mehmet Akarsu, okulu ile ilgili bazı bilgiler sundu.
Konuşmalardan sonra toplantının gündem maddeleri; Genel değerlendirme, öğrenci ve öğretmenlerin staj eğitimine katkıları ve karşılaşılan problemlerin görüşülmesi, Sağlık İşletmelerinin beceri eğitimine yönelik beklenti ve eleştirileri, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında uygulama eğitimine gönderilecek öğrencilerin istatistikî bilgilerinin paylaşılması, Sağlık İşletmelerinin 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında alabilecekleri Stajyer öğrenci sayılarının belirlenmesi konularını karşılıklı olarak görüşerek, fikir üretip değerlendirdi.
Toplantıya Komisyonu İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Zincirkıran, Kamu Hastaneler Birliği İdari ve Mali İşler Müdürü Osman Karakız, Kamu Hastaneler Birliği Sağlık Bakanlığı Hizmetler Müdürü Aslıhan Özgür, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Baş Hemşire Yardımcısı Ceylen Koluman, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Müdür Yardımcısı Sadullah Bal, İl Sağlık Müdürlüğünden Eğitim Şube Müdürü Şahin Yelek, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinden İdari ve Mali İşler Müdürü Arzu Şirikçi, Maremar Tıp Merkezinden Başhemşire Nimet Kaynar, Devakent Hastanesinden Başhemşire Fatma ataç, Vatan Hastanesi, Hastane Müdürü Dr. Kemal Yüzbaşıoğlu, Sağlık Yüksek Okulundan Bölüm Başkanı Ruşen Darendeli ve Müdür Yardımcısı Seda Avnioğlu, Megepark Hastanesinden Başhemşire Nazife Yüceler, Pazarcık ASML’den Okul Müdürü Hanifi Şişik, sonra Neziha Öksüz Sağlık Meslek Lisesinden Müdür Baş Yardımcısı Mehmet Köşk, Müdür Yardımcısı Behçet Barazi, Alan Şefleri: Ali Demir, Murat Bayram ve Osman Kunduracı, Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Eğitim Şefi Mehmet Köse katıldılar.