Onikişubat İlçesinde görevli aday öğretmenlerden Salı grubunu oluşturan adaylar Onikişubat ilçesinin mahallesi Kahramanmaraş’ın batısında, Ceyhan nehri ile Göksun çayı arasında ve yüksek dağlar arasında dar bir vadi içindeki Zeytun çayı üzerinde kurulmuş eski bir yerleşim yeri olan Süleymanlı’da tarihi yerleri gezerek bilgi edindiler.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/onikisubat-sali-grubu-aday-ogretmenleri-suleymanlida-96699h.html" size="large" icon_position="left" shape="square" target="_blank"]Habere Ait Fotoğraflar İçin Tıklayın[/otw_shortcode_button]
Onikişubat İlçe Millî Eğitim Şube Müdürlüğü önünden hareket eden Aday öğretmenlerin gezisine Aday Öğretmenler Koordinatörü Mustafa Değirmenci ve Mustafa Özgür katıldı.
Soğuk Çeşme Ziyareti
Aday öğretmenler önce Süleymanlı Mahallesinde İri kayalardan yontulmuş üç geniş oluktan gürül gürül buz gibi sular akan Selçuklu dönemine ait olduğu sanılan Soğuk Çeşme’yi ziyaret ettiler. Çeşmede büyük bir kemerin altında üç kemere bölünmüş. Her kemerde bir oluk var. Altta bütün eski çeşmelerde olduğu gibi hazne bulunmaktadır. Çeşmenin her yanı çeşitli ağaç ve çiçek desenleriyle bezeli. Ortadaki oluğun üzerinde İsrail bayrağındaki Davut yıldızı göze çarpıyor.
Şehitlik Ziyareti Ziyareti
Aday öğretmenlerin ziyarette 2. Durağı şehitlik oldu. 1915’li yıllarda Dış güçlerin kışkırtması ve Osmanlı’nın zayıflamasını fırsat bilen Ermeniler her yerde olduğu gibi Zeytun’da da sık sık isyanlar çıkararak, civardaki Türk köylerine saldırarak katliamlar düzenlemişler. İsyanların artık dayanılmaz bir noktaya gelmesi üzerine, Osmanlı İmparatorluğu emri ile bölgeye Binbaşı Süleyman Bey komutasında bir birlik gönderilir. Zeytun’a intikal eden birlik baş kaldıran Ermenilerin karargâhı olan “Tekke Kilisesi”ni kuşatır. Fakat Zeytun’un coğrafi yapısı Ermeniler’in işini kolaylaştırdığından dolayı çatışmalar uzun sürer. Çatışmalar esnasında birçok Ermeni İsyancı öldürülür, ama birlik komutanı Jandarma Binbaşı Süleyman Bey ve emrindeki 7 asker 15 Şubat 1915 günü şehit düşer; 26 asker ise yaralanır.
İşte bunun üzerine Osmanlı Padişahı tarafından Süleyman Bey’in anısına gönderilen bir ferman ile (irade-i seniye) bu tarihe kadar Zeytun olan buranın ismi “Süleymanlı” olarak değiştirilir.
Bu gün Süleyman Bey, Süleymanlı Köyü’nün Kışla obasında bölgeye hakim bir tepe üzerindeki şehitlikte arkadaşları ile koyun koyuna yatmaktadır. Şehitlik 2004 yılında Kahramanmaraş valiliğinin onayı ile İl Jandarma Komutanlığı ve İl Özel İdaresi tarafından ortaklaşa şehitlerimizin şanına yakışır bir şekilde yaptırılmıştır.
Taş Köprü (Kanlı Köprü) Kantarma Köprüsü Ve Tekke Köprüsü Ziyareti
Ermeniler tarafından, Türklerin atılarak öldürülmesinden dolayı ismi kanlı köprü olarak ta anılan taş Köprünün XIV yüzyılın ikinci yarısında Dulkadir Beyliği döneminde yapıldığı sanılmaktadır.
Tarihi Kantarma Köprüsü 15.Yüzyıl Osmanlı eserlerindendir. 19,40 metre uzunluğunda, 3,85 metre eninde olup tek kemerlidir. Köprü 2010-2011 yıllarında karayolları 5. Bölge Müdürlünce onarılmıştır.
Her fırsatta aday öğretmenleri Süleymanlı’nın tarihi hakkında bilgilendiren Koordinatör Müdür Mustafa Değirmenci Süleymanlı’nın tarihi yerlerinden sonra aday öğretmenlerle birlikte birleştirilmiş sınıf eğitimi uygulanan Hacı İbrahim Uşağı İlkokuluna geçtiler. Burada okul öğretmeni ve öğrencilerle tanışan aday öğretmenler okul ve eğitimi hakkında bilgi sahibi oldular. Aday öğretmenler yanlarında getirdikleri top, oyuncak, kırtasiye malzemesi, yiyecek gibi hediyelerini de öğrencilere vererek onları mutlu kıldılar.