Kahramanmaraş’ta Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çeşitli okullarına sözleşmeli olarak atanan aday öğretmenlerden oluşan 48 kişiden oluşan Pazartesi Grubu 17 Şubat 2020 tarihinde Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi Müdürü Ahmet DENİZHANOĞULARI, Sanat Tarihçisi Aysel KORKMAZ ve Aday Öğretmenler Koordinatörü Mustafa DEĞİRMENCİ eşliğinde İlimiz Arkeoloji Müzesine ziyaret gerçekleştirdiler.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/onikisubat-aday-ogretmenler-pazartesi-grubunun-muze-ziyaret-fotograflari-169456h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-star" icon_position="left" shape="square" color_class="otw-red"]HABER FOTOĞRAFLARI[/otw_shortcode_button]
Yapılan faaliyet kapsamında Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi Sanat Tarihçisi Aysel KORKMAZ eşlik ederek müzenin sergi salonlarında sergilenen eserlerle ilgili bilgiler aktardılar. Bu kapsamda:
*Antik Fil Sergi Salonu: Kahramanmaraş İli, Türkoğlu İlçesi, Gâvur Gölü Bataklığından çıkarılan ve tarihi M.Ö. 1400’lü yıllara dayanan 2 adet antik fil iskeleti sergilenmektedir. Direkli Mağarası Kazı ve Canlandırma Salonu: Bu salonda, Merkez, Tekir Kasabası, Yukarı Döngel Köyü’nde yer alan ve 2007 yılından itibaren kazısı devam etmekte olan Direkli Mağarası’nın ve Kazı alanının birebir canlandırması yapılmıştır.
*Domuztepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonu: Kahramanmaraş İli, Pazarcık İlçesi, Emirler Köyünde bulunan ve tarihi M.Ö. 7000 -5000 yıllarına dayanan Domuztepe Höyüğü ve Kazı Alanının, alanda elde edilen bulgular ışığında teşhir salonunda birebir canlandırması yapılmıştır.
*Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonu: Maraş Kalesi ve çevresinde bulunan Maraş Aslanı, Tanrı heykelleri, Merkez Mağralı ve Yörükselim Mahallerinde bulunan ziyafet sahnelerini anlatan steller, Türkoğlu Minehöyük, Pazarcık, Doğanlıkarahasan Köyü, Afşin Yazıbelen (Hurman) Köyü ve Arıtaş Höyüğünde bulunan ve Gurgum Krallığını yansıtan örnekler olan stel ve heykeller Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonunda sergilenmektedir.
Mozaik Sergi Salonu: Mozaik sergi salonunda Germanicia Antik Kentine ait olan ve 2000 yılında tespiti yapılarak 2001 yılında yapılan kurtarma kazısı sonucunda Müzeye taşınan Roma Dönemi taban (koridor) mozaiği ve yine Kahramanmaraş Çağlayancerit ilçesinden müzeye getirilmiş olan taban mozaiği sergilenmektedir.
*Taş Eserler Sergi Salonu: Salonun büyük bir bölümünde mezar stelleri, lahit ve pişmiş toprak mezar tipleri sergilenmektedir.
*Kronolojik Arkeolojik Eser Sergi Salonu: Bu salonda, Paleolitik dönemden başlayarak Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Demir, Grek, Roma ve Bizans Dönemine kadar devam eden bir kronoloji takip edilerek günlük hayatta kullanılan ve yaşamın bir parçası olan araç-gereçler sergilenmektedir.
Etkinlik sonunda tüm adaylar adına Koordinatör Mustafa DEĞİRMENCİ; Arkeoloji Müzemizin Müdürü Ahmet DENİZHANOĞULARI Bey’e, rehberlik ve bilgilendirme dolayısıyla Sanat Tarihçisi Aysel KORKMAZ Hanımefendiye ve tüm çalışanlarına gösterdikleri yakın ilgi ve güleryüz nedeniyle saygın ve nezih bir mekanda bulunmaktan dolayı memnuniyetlerini ifade ederek ziyaretlerini tamamladılar.