Millî Eğitim Müdürü Akkurt: Kız öğrenci yurdu problemimiz yok

İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt" Kahramanmaraş’ta her zaman bir problem olarak görülen kız öğrenci yurtlarının yetersizliği artık problem olmaktan çıktı. Kız öğrenci yurdu sayılarındaki artış ve öğrenci...

İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt" Kahramanmaraş’ta her zaman bir problem olarak görülen kız öğrenci yurtlarının yetersizliği artık problem olmaktan çıktı. Kız öğrenci yurdu sayılarındaki artış ve öğrenci yatak kapasitelerinin artmasıyla artık Kahramanmaraş’ta kız öğrenci yurdu sorunu kalmadı." dedi

YURTLARIMIZ YÜZDE 50 BOŞ

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, kız öğrenci yurdu problemimizin olmadığını aksine yurtların yüzde 50 kapasitede dolu olduğunu söyledi. Yeni eğitim öğretim döneminin başlayacağı önümüzdeki günlerde kız öğrencilerin barınma ihtiyacıyla ilgili gazetemize açıklama yapan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, kız öğrenci yurtlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “İlimizde toplamda yatılı kapasiteye sahip 31 adet ilk ve orta öğretim lise düzeyinde kız öğrenciler için yurdumuz var. İlçelerle birlikte, 31 adet yatılı konumdaki okulun 19 tanesi lise kız düzeyinde. Bunların 12 tanesi de ortaokul. Bunlarda yine kız öğrenciler kalıyor. Genel kapasiteye baktığımız zaman, yatılı bölge okullarında, çok ciddi kapasite açıklarımız var. Yani yüzde 50’yi ancak dolduruyoruz.  Ortalamaya baktığımız zaman kız öğrenciler, ortaokullarda yatılı okula çok yönelmiyorlar.  O yüzden taşıma yapıyoruz.”

YURTLARDA KOĞUŞ SİSTEMİNDEN ÇIKTIK

Öğrenci yurtlarında, eskiden koğuş sisteminin uygulandığını ancak günümüzde koğuş sisteminin oda sistemiyle yer değiştirdiğini kaydeden İl Millî Eğitim Müdürü Akkurt, Biz genel itibarıyla artık koğuş sisteminden çıktık. Koğuş sistemi uygulamıyoruz. Biz, oda sistemini uyguluyoruz. 2 kişilik ya da 4 kişilik odalarda kalıyor öğrenciler. Sayıları çok daha yukarlara çıkarmamak için o yüzden bir standarta oturtmak istiyoruz. Sabahleyin yurtlarımızda kahvaltı veriyoruz. Çocuklar, öğrencilerimiz, neyi yemek istiyorlarsa onu alıyorlar. Bu kendi içerisinde israfı önlemeye yönelik bir uygulama. Birkaç seçeneğimiz var. İsterseniz hepsinden alabilirsiniz, isterseniz sevdiklerinizden alabilirsiniz. Bunları yapıyoruz yurtlarımızda öğlen ve akşam arası ya da etüt aralarında ara öğün veriyoruz” dedi.

Şu an Kahramanmaraş'taki kız öğrenci yurtlarının yüzde 50 kapasite ile çalıştığını belirten Kahramanmaraş Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, yeni eğitim öğretim yılında gelen öğrenci sayısıyla kapasitenin biraz daha artacağını kaydederek şöyle konuştu: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın, yurtlarla ilgili standartları çok yüksek. Yurtlardaki uygulamalarımızla vatandaşların ve öğrencilerin memnun kalmalarını temenni ediyorum. Öğrenci yurtlarının her geçen gün kalitesini daha da arttırmak için özel çaba gösteriyoruz.

“Nakil öğrencilerini yerleştirmede zorlanıyoruz”

Kız öğrenci yurtlarında en çok zorlandıkları konunun öğrenci yurt yerleştirmeleri sonrasında nakil yoluyla gelen öğrenciler olduğunu bildiren İl Millî Eğitim Müdürü Akkurt, nakil yoluyla gelen öğrencilerin yurt problemlerini çözme sürecini şöyle açıkladı: “Bizim sıkıntı çektiğimiz konu öğrenci nakilleri. Bizim yurtlarımız dolduktan sonra yurt kontenjanları dolduktan sonra nakil yoluyla gelen öğrencilerimizi bir yurda yerleştirme noktasında zorlanıyoruz. Nakil yoluyla gelen öğrencilere, kontenjan dolduğu için yeni imkân ve fırsat sağlama şansımız olmuyor. Onun için dediğim gibi en yakın başlayarak; eğer boş kontenjanlar var ise ihtiyaç duydukları yurda yerleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemlerde, yıllarda, öğrencilerin yurtlara yerleştirme işlemleri olarak en az sorunla bu süreci tamamlamak istiyoruz inşallah.”

Sistem yurt isteyeni otomatik tanıyor

Yurt isteyen öğrencinin sistem tarafından otomatikman kendi okulundaki yurda yerleştirildiğine dikkat çeken Akkurt, “Öğrencilerimiz için birinci öncelik, kendi okullarının bulunduğu yurtlarda kalacaklar. Eğer,’ biz parasız yatılı bursluluk istiyoruz’ derlerse; sistem bunları otomatik olarak kendi bulundukları okullara yerleştiriyor. Eğer bu yerleştirmeler sağlanamazsa, bunlar olmazsa bizim ilde bir komisyonumuz var:  Yerleştirme Komisyonu. Öğrencilerin komisyona müracaat etmeleri gerekiyor. Onların bu ihtiyacını karşılamak için komisyonumuz, okullarına en yakının yurttan başlayarak, tercihleri doğrultusunda boş kalan kontenjanlara yerleştirmeleri yapılacak. Biz ciddi bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Zaten oraya yatılı okul talebinde bulunanları, bakanlık otomatik olarak oraya yerleştirmiş oluyor. Onlar da bunu biliyorlar” şeklinde konuştu. (KENAN ONARAN)

Eğitim Haberleri