Mehmet Gümüşer Anadolu Lisesi bir gelenek haline getirdiği yazar-okur buluşmalarına devam ediyor daha önceki aylarda Rasim ÖZDENÖREN, İbrahim DEMİRCİ, Şaban SAĞLIK, Mehmet Narlı, Ercan YILDIRIM, Köksal ALVER gibi pek çok şair ve yazarı konuk eden Mehmet GÜMÜŞER Anadolu lisesinin bu ayki konuğu yazar Şaban ABAK’TI 23 Mayıs Perşembe günü yapılan yazar –okur buluşmasında Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai KARAKOÇ’UN Düşünce Dünyaları üzerinde duruldu. Yazar Şaban ABAK kendi okuma yazma serüveninden bahsetti ve öğrencileri okuma üzerine bir fikir yürütmeye kafa yormaya çağırdı.
Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç'un 20.yüzyıl Türk şiirinin köşe taşları olduklarını söyleyen Abak: ''Hece şiirini zirvesini en üst çıtayı Necip Fazıl Kısakürek temsil eder, keza serbest tarzdaki modern şiirin de zirvesi şüphesiz Sezai KARAKOÇ'tur, onsuz ikinci yeni şiirinden bahsedilemeyeceği gibi 20. yüzyıl modern şiirinden de bahsedilemez. Şekil olarak birbirinden ayrı şiir yazan bu şairler muhteva olarak birbirlerinin devamı niteliğindedir. İkisinin de beslendiği kaynak aynıdır geleneğimiz, mana köklerimiz ve asr-ı saadet bu kaynağı oluşturur. Bir 'DİRİLİŞ' felsefesini işleyen bu iki büyük şair davaları için çok mücadele etmiş soruşturma, mahkumiyet gibi süreçleri atlatmışlardır. Bugün onların bu felsefesine, düşünce görüşüne sahip çıkan milyonlarca takipçileri vardır'' dedi.
Mehmet Gümüşer Anadolu Lisesi okul müdürü Hayri GEL Yazar şaban ABAK'a kendilerini okullarında görmekten, ağırlamaktan onur duyduklarını söyleyerek teşekkür etti. Program yazarın kitaplarını imzalamasıyla son buldu.
ŞABAN ABAK
1963 yılında Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı Ortabahçe köyünde doğdu. İlkokulu Horasan’ın Hasanbey köyünde, ortaöğrenimini Erzurum Lisesi ve Kandilli Lisesi’nde tamamladı. 1982 yılında başladığı Ankara Hukuk Fakültesi’ndeki eğitimini 1986’da yarım bıraktı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo-Tv-Sinema bölümünü bitirdi (1991).
İlk yazı ve şiirlerini lise yıllarında Erzurum gazetelerinden Hürsöz, Aziziye ve Doğu Ekspres’te yayınladı. 1983’ten itibaren şiir ve edebiyat yazılarını Töre, İkindiyazıları, Albatros, Kayıtlar, Mavera, Dergâh, Yalnızardıç, Yediiklim, Hece, Şehrengiz, Kılavuz ve Kaşgar gibi edebiyat ve kültür dergileriyle, Zaman, Yeni Şafak ve Selam gazetelerinde sürdürdü.
1981’de Türkiye Diyanet Vakfı Şiir Yarışması'nda ve 1986’da Eskişehir Yunus Emre Şiir Ödülü’nde birincilik ödüllerini aldı.
İlk şiir kitabı Bağdat’tan Dönen Şiirler, 1990’da Yediiklim Yayınları ve 1999’da ikinci kere Kırkambar Yayınları tarafından basıldı.
Arkadaşı şair Hüseyin Atlansoy’la birlikte hazırladıkları Güldeste, bir genç şairler antolojisidir ve Beyan Yayınları’nca 1991’de yayınlandı. Daha çok türkü metinleri üzerine yazdığı denemelerini Karpuz Kestim Yiyen Yok adıyla yayınladı. (Kaknüs Yay. 2004)
Malcolm X ve İşport/Acılar adlı iki radyofonik oyunu var. Yayınlanmamış oyun ve senaryoları ile basıma hazır şiir ve deneme kitapları bulunuyor.
Şiirlerinde coşkun bir ses ve ironik bir içlenme dikkat çeker. Ahmet Kabaklı, Abak'ı "Türk Edebiyatı-4" adlı eserinde Sezai Karakoç'un öncülüğünü yaptığı Diriliş Akımı'nın genç mensuplarından sayar.
Çalışma hayatına 1987’de Mavera dergisinde yazı işleri müdürü olarak başladı. On yıl gazetecilik ve yayıncılık alanında çalıştı. Öğretmenlik ve sendikacılık yaptı. Evli ve dört çocuk babasıdır.
Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesidir.