Kahramanmaraş’ta ödül programını yürüten tek okul

Kahramanmaraş Göksun İlçesi Kanlıkavak ÇPAL , Duke of Edingburgh International Award - Türkiye Ödülleri ile alt lisans sözleşmesi imzalayarak Kahramanmaraş’ta ödül programını yürüten tek okul oldu.işbirliğini bir adım...

Kahramanmaraş Göksun İlçesi Kanlıkavak ÇPAL , Duke of Edingburgh International Award - Türkiye Ödülleri ile alt lisans sözleşmesi imzalayarak Kahramanmaraş’ta ödül programını yürüten tek okul oldu.

işbirliğini bir adım öteye taşıdı. Okulda öğrencilerden öğretmenlere geniş bir katılımcı kitlesi ile uygulanan program, gençlerin rekabete dayanmayan, gönüllü faaliyetlerini içeriyor.

Öğrencilerin kişisel keşifleri ve gelişimi, özgüveni, azmi, kendine karşı sorumluluğu ve toplumsal hizmeti teşvik eden Duke of Edinburgh International Award programına dahil olan, Kanlıkavak ÇPAL olarak bronz, gümüş ve altın kategorilerinde toplam 14 kişi ile programa dahil olduklarını belirten ve programın 14-25 yaş arası herkese açık olduğunun altını çizen  Okul Müdürü R. Ekrem ERDOĞAN şunları söyledi: “Gençlerin rekabete dayanmayan, gönüllü faaliyetlerini içeren bu dengeli program, kişisel keşifleri ve gelişimi, özgüveni, azmi, kendine karşı sorumluluğu ve toplumsal hizmeti teşvik etmektedir. Başarısızlık kavramı olmayan bu programda öğrencilerimizi bir faaliyete başlamadan önce ulaşmak istedikleri hedefleri belirler, başarı ise kendi seçtikleri hedeflere ulaşmalarıdır.”

Haftalardır fiziksel gelişim, beceri geliştirme ve toplumsal hizmet bölümlerinde etkinliklerini tamamlayan bronz ve gümüş kategorisindeki Anabilim öğrencileri Eskişehir’de kamplarını yaparak ödül almaya hak kazanacaklar.

“Alt-Lisans Sözleşmesi” Ulusal Ödül Otoritesi ya da Operatör Otorite ve Ödül Birimi arasında imzalanan, DoEIA kısıtlı koşullara göre yürütme yetkisini ve mevcut sözleşmeye göre İsim, Logo ve Materyallerin lisansını sağlayan sözleşmedir.

Kanlıkavak ÇPAL'de  geçen yıl başlayıp bu sene daha da yoğun bir şekilde çalışmalarını yürüttüğü The Duke of Edinburgh´s International Award Programı artık uluslararası platformda da kabul gören bir program olmuştur. The Duke of Edinburgh´s International Award- Türkiye Ulusal Komite Başkanı Sayın Sultan Yılmaz´la alt lisans sözleşmesini imzalayarak aktif ödül birimi oldu. Aynı zamanda, ulusal otorite ve Kanlıkavak ÇPAL arasında imzalanan Alt Lisans Sözleşmesi sayesinde, okuluda yapılacak ödül programı çalışmalarının uluslararası geçerliliği sağlanmıştır. Söz konusu sözleşme ile, tüm öğrencilerin emekleri koruma altına alınmış olacaktır.

Ödül Programı Nedir?

The Duke of Edinburgh’s International Award 14 ile 24 yaşları arasındaki tüm gençlerin katılabileceği heyecanlı bir kişisel gelişim programıdır. Programının amacı gençleri, kendi hayatlarında, yaşadıkları toplumda ve dünyada bir fark yaratmalarını sağlayacak yaşam becerileri ile donatmaktır. 1956 yılında Edinburgh Dükü Prens Philip tarafından kurulduğundan bu yana, 140 ülkede ve bölgede 8 milyonu aşkın genç Ödül Programına katılmıştır. Türkiye’de 2003 yılından bu yana 3000’i aşkın genç Ödül Programını tamamlamış; 2020’ye kadar hedefimiz 20,000 gence ulaşmaktır.

Ödül Programı süresi arttıkça sorumluluğun da arttığı 3 kategoriden oluşur:

  • Bronz (6 ayda tamamlanır)
  • Gümüş (12 ayda tamamlanır)
  • Altın (18 ayda tamamlanır)

Her kategori  4 temel bölümden oluşur:

  • Beceri Geliştirme (Haftada 1 saat yapılması gerekir)
  • Fiziksel Gelişim (Haftada 1 saat yapılması gerekir)
  • Toplum Hizmeti (Haftada 1 saat yapılması gerekir)
  • Macera ve Keşif Yolculuğu
  • Toplumsal Uyum Projesi (Sadece Altın Kategori).

Bu Kategorilerden herhangi birinden başlamak mümkün. Bazı katılımcılar Bronz’dan başlayıp tüm Kategorileri sırası ile tamamlarken, bazıları Gümüş veya Altın’dan da başlayabiliyorlar. Başlayıp devam ederseniz ´süre indirimi´ alabiliyorsunuz. Katılımcılar, her bir kategoriyi tamamlayabilmek için bütün bölümleri tamamlamakla yükümlüdür.

Bölümler ile ilgili detaylı bilgi için sitemizde ´Program´ın Bölümleri´ kısmına bakabilirsiniz.

Programı tamamladıktan sonra Uluslararası çapta tanınan Ödül Programı sertifikası ve rozeti Ödül Törenlerimizden bir tanesinde size takdim edilir.

Ödül'ün Faydaları ve Etkileri

Ödül Programı zorlayıcıdır; ancak kişinin başkaları tarafından koyulmuş standartlara ulaşmasını değil; kendi sınırlarını zorlamasını esas alır. Bu programda gençler kendi Ödül Programlarını kendileri yaratır, hedeflerini kendileri belirler ve gelişimlerini kendileri kayıt altına alırlar. Neyi başarabileceklerine olan inançlarını sorgulayarak yalnızca kendileri ile yarışırlar.

ÖDÜL PROGRAMIN 7 SONUÇ ÖLÇÜTÜ – GENÇLER’E KATKI:

Yaratıcı ve eleştirel düşünce

Yeni ufuklar ve farklı bakış açıları

Sağlıklı yaşam tarzları ve beden sağlığı

İş hayatı becerileri öğrenme

Öz-yönetim, kendini tanıma ve duygusal gelişim

Toplumsal sorumluluklarının farkında olma ve gönüllülük ruhu

Yeni insanlarla tanışma ve ilişkileri güçlendirme

Ayrıca; motivasyon, kendine güven, girişkenlik, zamanını planlayabilme yeteneği de gençlere katkıları arasındadır.

ÖDÜL PROGRAMININ 9 ETKİ ÖLÇÜTÜ – TOPLUM’A FAYDALAR

ETKİ 1: EĞİTİME KATILIMIN ARTMASI

Gençlerin orta eğitim ve üniversiteye katılımlarının artmasında ve eğitimlerinin sürdürebililiğinde motivasyon sağlayarak seviyeleri arttırmak.

ETKİ 2: İSTİHDAMIN ARTTIRILMASI VE GEÇİM KAYNAĞI YARATILMASININ DESTEKLENMESİ

Gençlerin istihdam seviyelerini ve ihtiyaç duduklarında kendilerini finansal olarak destekleme becerilerini geliştrmek.

ETKİ 3: GELİŞTİRİLMİŞ SAĞLIK VE İÇ HUZURUN GELİŞMESİ

Gençlerin fiziksel gücünü arttırmak, zihinsel ve duygusal olarak kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamak.

ETKİ 4: SİVİL HAYATA KATILIMIN ARTMASI

Gençlerin gönüllü toplumsal aktivitelere, toplumlarının sosyal ve politik yaşama katılımlarını arttırmak.

ETKİ 5: SOSYAL BÜTÜNLEŞMENİN SAĞLANMASI

Toplumsal entegrasyonu, bireysel farklılıkların kabulünü arttırmak ve tüm gençlerin, gelişim fırsatlarına erişimini sağlamak.

ETKİ 6: ÇEVRE DUYARLILIĞININ ARTMASI

Gençlerin çevresel konularla ilgili farkındalıklarını arttırmak ve hem çvresel hem de sürdürülebilirlik girişimlerine katılımlarını sağlamak.

ETKİ 7: TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE KADINLARIN ROLÜNÜN GÜÇLENMESİ

Cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak, dışlanan genç kadınların güçlenmesi ve kendilerine değer vermelerini sağlamak ve potansiye sergilemelerine yardımcı olmak.

ETKİ 8: ŞİDDETİN AZALMASI VE ÖNLENMESİ, UYUŞMAZLIK ÇÖZÜMÜ VE BARIŞIN SAĞLANMASI

Gruplar arası e grup için çatışmayı önlemek, şiddeti azaltmak, diyalog ve toplumlar arası işbirliği oluşturmak.

ETKİ 9: YENİDEN SUÇ İŞLEME ORANLARININ AZALMASI

Genç suç işleme oranını azaltmak ve yeniden suç işleme oranlarının düşürülmesine katıkı sağlamak.

Programın işleyişi ile daha detaylı bilgi için info@intaward.org.tr´e mail atabilirsiniz..

Eğitim Haberleri