Kahramanmaraş’ta “Bütünleştirici Eğitimde Rol ve Farkındalıklar Semineri” Düzenlendi

Örgün eğitim veren okullardaki yöneticiler ve Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) yöneticilerine yönelik olarak düzenlenen olan Farkındalık Arttırma Kampanyası kapsamında yapılan “Bütünleştirici Eğitimde Rol ve Farkındalıklar”...

Örgün eğitim veren okullardaki yöneticiler ve Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) yöneticilerine yönelik olarak düzenlenen olan Farkındalık Arttırma Kampanyası kapsamında yapılan “Bütünleştirici Eğitimde Rol ve Farkındalıklar” semineri, Ankara, İstanbul ve İzmir ve Konya ve Adana’nın ardından 3 Ağustos 2021 tarihinde Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.

Mili Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanı ile yürütülmekte olan Bütünleştirici Eğitimin Geliştirilmesi Projesi (BEGEP) kapsamında düzenlenen seminere, Adana merkez ve ilçelerinden örgün eğitim veren okulların müdürleri ve Rehberlik Araştırma Merkezleri yöneticileri katıldı.

SEMİNERE AİT FOTOĞRAFLAR VİDEOSU İÇİN LİNKE TIKLAYIN

Bütünleştirici Eğitimde Rol ve Farkındalıklar Semineri, MEB Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkililerinin açılış konuşmalarıyla başladı. BEGEP Projesi Eğitim Kilit Uzmanı Mudite Reigase’nin “Bütünleştirici Eğitim Nedir ve Neden Önemlidir?” konulu sunumuyla devam eden seminerde, proje kapsamında yapılan Eğitsel Değerlendirme ve Tanılama ile Yerleştirme Sürecine İlişkin Etki Analizi Bulguları Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ARGE Projeler Daire Başkanlığından Handan Vural tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

Seminerin ikinci oturumuna ise eğitimcilerin bütünleştirme eğitimindeki rol ve sorumlulukları ile ilgili odak grup ve atölye çalışmaları ile devam edildi. Katılımcıların deneyimlerini, görüş ve önerilerini paylaştığı ikinci bölümde, sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde de duruldu.

Bütünleştirici Eğitimde Rol ve Farkındalıklar Seminerleri

BEGEP Projesi kapsamında hazırlanan “Örgün Eğitim Veren Okullardaki Yöneticiler ve RAM Yöneticilerine Yönelik Farkındalık Arttırma Kampanyası, eğitimde bütünleştirmede önyargılarla mücadele etmek, bütünleştirici eğitimin önündeki engelleri kaldırmak ve özel eğitim hizmetlerinin kalitesinin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Kampanya kapsamında yapılan seminerler, örgün eğitim veren okulların müdürleri ve RAM yöneticilerine yönelik olarak düzenleniyor.

Bu kapsamda Operasyonun pilot illeri olan Ankara, Adana, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Samsun ve Trabzon’da farkındalık seminerleri gerçekleştirilecek. 35 oturum yapılacak olan seminerlerde yöneticilerin bütünleştirici eğitimin geliştirilmesindeki rolleri, bütünleştirici eğitimde engellerin kaldırılmasındaki görev ve sorumlulukları, özel gereksinimi olan çocukların aileleriyle iletişim yöntemleri üzerinde durulacak.

Farkındalık Arttırma Kampanyası kapsamında düzenlenecek olan 1 günlük seminerlere Operasyonun 12 pilot ilinde yer alan 106 RAM’dan toplam 200 yönetici ve söz konusu illerde örgün eğitim veren okullardan seçilen 500 okul yöneticisi katılacak.

Bütünleştirici Eğitimin Geliştirilmesi Projesi (BEGEP)

BEGEP; Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından 2014-2020 Dönemi Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) ile fonlanan ve T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Operasyon Faydalanıcısı olduğu bir teknik yardım projesidir.

Projenin hedefi, ülkemizdeki kaynaştırma / bütünleştirme uygulamalarının kalitesini arttırarak tüm öğrencilerin topluma entegrasyonunu sağlamak; amacı ise kaynaştırma / bütünleştirme uygulamalarında rol alan öğretmenlerin, okul yöneticilerinin ve diğer aktörlerin gelişimlerini destekleme yoluyla; yenilikçi, sürdürülebilir ve bütünleştirici bir eğitim sistemine katkı sağlamaktır.

Projenin hedef kitlesi, örgün eğitim kurumlarının her tür ve kademesinde, Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) ve Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) görev yapan personel, öğretmen, idareciler, konuyla ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları ve ailelerden oluşmaktadır.

Proje Ankara, Adana, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş̧, Konya, Samsun ve Trabzon olmak üzere 12 pilot ilde yürütülmektedir.

Projenin genel hedefi ve amacına yönelik hazırlanmış̧ olan 4 müdahale alanı bulunmaktadır:

Müdahale Alanı I, Kurumsal Kapasite Geliştirme: Bütünleştirici eğitim için ülke genelinde özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinde kurumsal kapasite geliştirilecektir.

Müdahale Alanı II, Farkındalık Artırma: Özel eğitim ve kaynaştırma / bütünleştirme uygulamaları konusunda düzenlenecek kampanyalar ve etkinliklerle çeşitli hedef grupların farkındalığı arttırılacaktır.

Müdahale Alanı III, Bilimsel ve Teknik Çalışmalar: Özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesine yönelik, tanılama ve yerleştirme sisteminin etkililiğinin arttırılması amacıyla RAM’larda bir etki analizi yapılacaktır.

Müdahale Alanı IV, Koordinasyon ve İş Birliği: İlgili STK temsilcileriyle, özel eğitim ve kaynaştırma / bütünleştirme uygulamalarında koordinasyon ve iş birliği sağlanacaktır.

Eğitim Haberleri