KAHRAMANMARAŞ' TA MASAL ANLATICILIĞI EĞİTİMİ BAŞLIYOR

 Masal anlatıcısı Yasemin Yanar Karameşe: "Kahramanmaraş'ta büyükleri masalların büyülü dünyasına çağırıyoruz" diyerek ebeveynleri çocukların hayal dünyasına yolculuğa davet etti.           ...

 Masal anlatıcısı Yasemin Yanar Karameşe: "Kahramanmaraş'ta büyükleri masalların büyülü dünyasına çağırıyoruz" diyerek ebeveynleri çocukların hayal dünyasına yolculuğa davet etti.

            Tiyatrocu ve drama eğitmeni Yasemin Yanar Karameşe, televizyon ve internetin olmadığı zamanlarda aşıkların, dengbejlerin, meddahların diyar diyar, köy köy gezerek anlattığı masalları günümüzde şehir şehir gezerek yetişkinlere anlatıyor. Aynı zamanda katılımcıların masal anlatımında kendilerini ve düşüncelerini ifade etmelerini sağlıyor.

            Belli başlı anlatı tekniklerini kullanarak, hayatın her alanında ihtiyaç olan anlatıcılığı, edebî tür olan masalla insanlara öğreten Karameşe, bunu yaparken de vurgu ve tonlamanın, jest ve mimiklerin yanı sıra bedeni doğru kullanmanın ne denli önemli olduğunun farkına varmalarını sağlıyor. İnteraktif halde devam eden eğitimde katılımcıları devlerin, cücelerin ve kahramanların yani olağanüstü yetileri olanların başrolde yer aldığı büyülü dünyalarda başka bir diyar ve zaman anlatıcısı olmalarını sağlıyor.

Büyüklerin de Masallara İhtiyacı Var

            "Yaklaşık 20 yıldır tiyatroyla 14 yıldır dramayla uğraşıyorum" diyen Karameşe, nasıl büyüklere masal anlatmaya başladığını şu şekilde ifade etti: ''Sanat ve eğitim kurumlarında drama eğitmenliği yapıyorum. Aynı zamanda çocuk gelişimcisiyim ve çocuklarla çalışırken onların dünyasında yolculuk etmekten ve onların dilinden konuşmaktan inanılmaz keyif alıyorum. Son yıllarda da biz yetişkinlerin gerek ebeveyn gerekse eğitici rollerinde anlatımda eksiklikler olduğunu fark ettim. Dolayısıyla da anlatılmak isteneni, verilmek istenen mesajı oyunlarla ve masallarla iletmenin daha sağlıklı bir yol olduğunu bildiğim için bu yola çıkmaya karar verdim. Biz dünyayı atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldık. Bundan dolayı çocuklarımıza bırakacağımız bu dünyayı bir nebze de olsa yaşanılabilir kılıyorsak ne mutlu bizlere. Bir kültürel aktarım olan masallarla büyüyen, geleceği parlak çocuklar yetiştirmek ümidiyle.'' dedi.

            “Hadi Bana Masal Anlat” Türkiye genelinde çeşitli illerde hayata geçen bir eğitim projesidir. Masalda iskelet, story board, üçleme, zincir, mübalağa, vurgu ve tonlama kullanılarak, dikkat çekici ve akılda kalıcı hale getirerek anlatmayı kazanım edinir. Eğitimine, kişisel gelişimine katkıda bulunmak isteyen tüm ebeveynler, eğitimciler, öğrenciler ve farklı meslek gruplarından herkes katılabilir.

            Çocuğunuz, öğrenciniz, yeğeniniz, torununuz size "Hadi bana masal anlat" dediğinde verdiğiniz cevap ne oluyor?

  1. a) Ben masal bilmem ki...
  2. b) Daha sonra anlatsam...
  3. c) Onun yerine bir şey izleyelim mi?
  4. d) Masal değil de başka bir şey anlatsam olur mu?
  5. e) Hepsi

            Aslında bu cevapların yerine "Gel bakalım... Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde..." diye söze başlarsanız, o unutulmaz anların yaşanacağını hepimiz biliyoruz. Bunun nasıl olacağını sizlere de öğretmek için Masal Anlatıcısı Yasemin Yanar Karameşe Kahramanmaraş'a geliyor.

            Uluslararası Sertifikalı Masal Anlatıcılığı Eğitimi 25 Temmuz Cumartesi günü 09:30 -17:00 saatleri arasında İpek Sanat Merkezi Yamaçtepe Mah. 93001 No'lu Sokak No:21 Gökçehan Villaları Sitesi E 1 Blok Onikişubat/Kahramanmaraş'ta gerçekleşecek. Bilgi ve kayıt için 0-555-174 19 19 'dan iletişime geçebilirsiniz.

            Masal dinlemek çocukların hayal gücünü arttırır. Peki çocuğun yaşına uygun masal seçimi nasıl yapılır? Peki çocuklarımıza masal anlatmayı biz yeterince biliyor muyuz? Masalı sadece çocuklarımız vakit geçirsin diye ya da uyutma formülü olarak mı değerlendiriyoruz?

            Tüm bu soruların cevabını öğrenmek için siz değerli okurları Uluslararası Sertifikalı Masal Anlatıcılığı eğitimine bekliyoruz.

Eğitim Haberleri