Kahramanmaraş Anadolu İmam Hatip Lisesi Kariyer Günleri’nin Mart Ayı konuğu KSÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı İdris Şengül’dü
Şengül, 1958 yılında Düzce’nin Suncuk Köyü’nde doğdu.1969’da aynı köy ilkokulunu,1976’da Düzce İmam-Hatip Lisesini bitirdi. Aynı yıl bir süre Devrek Eğerci Kur’ân Kursu öğretmenliğini yaptı.1981’de Erzurum Atatürk Üniversitesi İslâmi İlimler Fakültesi’nden mezun oldu. 01.12.1981 ile 01.04.1983 tarihleri arasında yedek subay olarak vatanî görevini tamamladı. 1984-1986 yılları arasında sırasıyla; Bolu İli Müftü Yardımcılığı, Bolu Merkez Vaizliği ve Sivas Gürün Müftülüğü görevlerinde bulundu. 1984-1985 öğretim yılında Devlet Lisan Okulu Fransızca Kursu’nu bitirdi. 1986’da Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi oldu. 1987-1988 yıllarında 1,5 sene süre ile Suudi Arabistan’ın Kral Suudi Üniversitesi’nde sahasıyla ilgili araştırmalar yaptı. 31.05.1990’da “Kur’ân’ın Temel Prensipleri Işığında Kıssaların Tahlil ve Değerlendirilmesi” konulu teziyle ilâhiyat doktoru unvanını aldı 06.08.1995 tarihinde Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı’nda açılan Yrd. Doçentlik kadrosuna atanarak öğretim üyesi oldu. 09.10.1995 tarihinde de girdiği Doçentlik sınavını başarıyla vererek Doçent unvanını aldı. 1991-1997 tarihleri arasında T.C.Milli Eğitim Bakanlığı Hizmet içi Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ikişer üçer haftalık Din kültürü ve Ahlak Bilgisi Formasyon Kazandırma kursları ile Türk Cumhuriyetlerinden misafir olarak gelen eğitimcilere Türk Kültürünü, Milli Eğitim Sistemini Tanıtma Seminerlerinde Eğitim Görevlisi olarak görev aldı. 14.12.1999’da Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı’nda açılan Doçentlik kadrosuna atandı. Mayıs-2001’de aynı fakültenin aynı anabilim dalında açılan Profesörlük kadrosuna atandı. Halen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı olarak görev yapmaktadır. Evli ve dört çocuk babasıdır.
Öğrencilik yıllarını imkansızlıklar içinde geçirdiği, ülkenin ve ailesinin zor şartlar altında olduğu zamanları yaşayarak bugün akla hayale gelmeyecek onurlu bir görevi ifa etmenin mutluluğuyla sözlerine başlayan İDRİS ŞENGÜL , önemli görevlere talip olmanın ön şartlarını anlatarak devam etti konuşmasına:
“Her ne olursanız olun; dürüst, çalışkan, adil olun. Dininize, bayrağınıza, üzerinde yaşadığınız bu aziz vatana, bu asil millete, mensubu olduğunuz ailenize karşı görev ve sorumluluklarınızın bilinciyle yetişin. Modern dünyanın çıkarcı, benmerkezci, ötekileştirici, dışlayıcı, hak-hukuk, tanrı tanımaz duruşuna karşı İslam’ın barış, sevgi ve hoşgörü insanı olarak çağın onulmaz yaralarına, büyük problemlerine çareler sunan bir muştu olmalısınız sizler.
İnancınızın gereği olarak bir insanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmeye, bir insan diriltmenin bütün insanlığı diriltmeye eşdeğer olduğu kabul edilen bir medeniyet alternatifiyle çıkıyoruz zamanın insanı karşısına. Her türlü bağnazlıktan, cehaletten uzak, bilimin aydınlık dünyasında çağı yeniden inşa edecek geleceğin anneleri olarak sizden beklentilerimiz var. Geleceğimizin bu günden daha iyi, daha güzel olabilmesi adına umut var olduğunu ekledi sözlerine İDRİS ŞENGÜL.
Her şeyden önce şunu önemle vurgulamak gerekir ki, Kur'ân-ı Kerîm; Allah Teâlâ tarafından gönderilip, insanlığın her iki dünya saadetini temin etmeyi hedef alan hidayet ve din kitabı olması sebebiyle, O'nun her âyeti, her üslûbu aynı temel gaye ve hedefleri gerçekleştirmeyi ön planda tutar. Kur'ân-ı Kerîm hidayet ve din kitabı olarak İlâhî mesajı insanlığa sunarken, tabiatıyla insanlık anlayış ve kültüründe var olan beyan ve üslûpları ilâhî beyan ve üslûba yakışır en güzel ve harika şekillerde kullanmıştır. Bu hususa bizzat Kur'ân-ı Kerîm; insanlar gerçeği daha iyi anlasın, daha iyi ders ve ibret alsın, ilâhî mesaj ve hidayet yolunu daha kolay kavrasın diye çeşitli beyan ve .üslûp şekillerini kullandığını, çeşit çeşit örnekler ihtiva eden ayetleri açıkladığını önemle vurgulamaktadır.
Konuya bu açıdan bakıldığında insanlık tarihi boyunca İlâhî mesajın insanlığa sunulduğu semavî kitaplar zincirinin son halkasını teşkil eden Kur'ân-ı Kerîm'in kullandığı birçok üslûp şekillerinden birisi hatta en önemlilerinden olan "Kıssaları görürüz. Öğrencilere ilmin değeri kur ’ana göre ilmin değerinden bahsetti.Öğrencilerle beraber oluşunun mutluluğu gözlerinden okunan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı, konuşmasının sonundaöğrencilerle baş başa oturup onların birebir sorularını cevapladı. Tekrar böyle bir birlikteliği heyecanla bekleyeceğini belirtti.