Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü düzenlemiş olduğu bir programla Kahramanmaraş 2023 Eğitim Vizyonu Yerel Projeler Tanıtımını yaptı.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/milli-egitim-mudurlugu-kahramanmaras-2023-egitim-vizyonu-yerel-projelerini-tanitti-157989h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-star" icon_position="left" shape="square"]Habere Ait Tüm Fotoğraflar[/otw_shortcode_button]
Tanıtım Programı “Dün Elbistan İlçemizden 1 Mayıs Etkinliklerine katılmak üzere giderken elim bir kaza geçirip kazada vefat eden 5 vatandaşımıza, kardeşimize cenabı haktan rahmet yaralılara da acil şifalar diliyorum” diyerek açılış konuşmasına başlayan İl Millî Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz , “Değerli vekillerim, kıymetli basın mensupları, bildiğiniz gibi bakanlığımız 2018 yılı Ekim ayında 2023 eğitim vizyonu belgesini Sayın Cumhurbaşkanımızın da teşrifleriyle Bütün ülke genelinde açıkladı ve peyderpey uygulamaya koydu. Bizde o günden itibaren Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 1400 yönetici, öğretmenimizle 11 ilçemizde 2023 eğitim vizyonu hedeflerini yakından algılamak ve bu hedefleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için birlikte çalıştaylar yaptık ve bu çalışmalar neticesinde elde ettiğimiz bulguları verileri bakanlığımıza da bir dosya halinde takdim ettik.
“VİZYON OFİSİMİZİ OLUŞTURDUK”
Bakanlığımızda bunun bazı kısımlarını değerlendirerek ülkemiz genelinde uygulanan projelere Entegre ettiler. Daha sonrasında Vizyon belgesi yürütme kurulunu, hem il bünyemizde, hem de ilçelerimizde oluşturduk, İl bünyesinde ayrıca il milli eğitim bünyesinde ayrıca, özel büro Vizyon ofisini oluşturarak gerek ulusal anlamdaki Vizyon belgemizde öngörülen çalışmaları yapmak, gerekse biraz sonra sizlerle paylaşacağımız ve ilerleyen zamanlarda da üzerine ilave edeceğiniz projelerimizin bir elden yürütülmesini, yakından takip etmek ve sonuçlarını değerlendirmek üzere ilimizde Vizyon ofisimizi oluşturduk. Tabii bu Vizyon belgesinde 4 temel ayağının üzerine oturuyor, bu dört temel ayak ile beraber bütün illerin yerel renklerini, yerel imkânlarını da Vizyon belgesinin içerisine yerleştirmemiz ve uygulamaya almamız bakanlığımızın hedefleri arasındadır. Biz de bu 4 hedeften birincisi yöneticilerimiz, Bizler biliyoruz ki her okul, müdürü kadardır ve bundan dolayı da okul yöneticilerinin müdür ve yardımcıları bakımından düşünüyoruz. İdarecilikten Lider Yöneticiliğe geçmek için projeler geliştirdik, geliştirmeye ve uygulamaya devam edeceğiz.
“İDARE EDEN DEĞİL, YÖNETEN VE YÖNETİME LİDERLİK EDEN”
Okul yöneticilerimizin idare eden değil, yöneten ve yönetime liderlik eden arkadaşlarımız ve meslektaşlarımız olarak hizmet etmesini bekliyoruz. İkincisi öğretmenlerimiz, hiçbir eğitim sistemi öğretmenini niteliğini açamıyor. İstediğimiz kadar eğitim teknolojilerinde gerekli gelişmeler sağlanmış olsun şefkati, merhameti insanlığı, belki bilgiyi teknoloji ile öğretmemiz mümkün ama insanlığı teknoloji ile öğretmemiz mümkün değil. Bundan dolayı da öğretmenlerimizin eğitimini de ve sürece dahil olmalarını, süreci kabul etmeleri ve yürütmelerini çok önemsiyoruz. Bundan da sürekli olarak öğretmenlerimizin dolarak taşımalarını sağlamak için dinamik tutmaya, moral ve motivasyonları yükseltmeye yönelik programlar hazırladık. Tabii ki bütün çalışmamız çocuklarımız ve öğrencilerimiz için üçüncü ayak olarak çocuklarımızı Vizyon belgemizde de çok açık bir şekilde ifade edildiği gibi aklı selim, kalbi selim ve zevki selim olarak yetiştirmek, çift kanatlı olarak yetiştirmek için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz ama, bizler biliyoruz ki dördüncü ayak olaraktan, okullarda öğrencilerimizin adeta depolarını doldurduktan sonra eve gittiğinde ailelerimiz bir tekmeyle bizim biriktirdiklerimizi zayi etmesinler, eğitimin içerisinde velilerimizde sorumluluk alsın. Zira bizim çocuklarımız, onların da çocukları, onların çocukları bizim çocuklarımız, öğretmenleri kadar eğitimde etkili olan velilerimizde için işin içine dahil etmek için velilerimize yönelik de de birtakım faaliyetler yapacağız. Vizyon belgesinde de ifade edilen bizde ilimiz genelinde uygulamaya koyduğumuz model okul projemiz var, tabii projelerin ayrıntıları ile ilgili bilgilendirmeyi biraz sonra yapacağız, onun için de her an sadece akademik başarıyı başarı kriteri olarak kabul edersek burada yanılırız. Hem sosyal, hem de kültürel, hem de sportif gelişmelerini sağlamak için bir takım etkinlikleri yapacağız ve en önemlisi de model okul projemizde bakanlığımızın açıklamış olduğu Vizyon belgesinin de temelini teşkil eden okullar arasındaki nitelik makasını daraltacağız.”dedi .
“AR-GE ÇALIŞMA OLDUKÇA HEYECAN VERİCİ”
İl Millî Eğitim Müdürü cemal Yılmazdan sonra kürsüye gelen Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öcal, ise şöyle seslendi: “Değerli eğitim camiası tekrar hepiniz hoş geldiniz diyorum sözlerime başlamadan önce dün yaşanan Elbistan’ımız da 1 Mayıs kutlamaları için Memur Sen de Hak İş Konfederasyonunun düzenlediği Urfa'daki mitinge giderken kaza geçiren hayatlarını kaybeden 5 vatandaşımız için Allah'tan rahmet diliyorum yaralılara da acil şifalar temenni ediyorum sendika Geçmiş olan milletvekili olarak oldukça derinden yararlandığımız üzüldüğümüz bir vaka İnşallah en yakın zamanda yaralılarımıza sağlığına sıhhatine kavuşur temennisindeyiz.
Bugün güzel bir etkinlik il milli eğitim müdürlüğümüzün 2023 Vizyon belgesi ne yönelik yaptığı ar-ge çalışma oldukça heyecan verici bir çalışma az önce de Sayın müdürümüzle istişararelerimizde biz de burada bizi heyecanlandıracak birçok çalışmaya imza atılacak İnşallah ve Kahramanmaraş'ın Eğitimde Yeni bir sıçrayış yakalama yeni bir hamle yapma noktasında da bir başlangıç olacağı kanaatindeyim. Bundan dolayı Arge ekibimiz başta olmak üzere Milli Eğitim müdürlüğümüzün bütün yetkililerle buradan tekrardan hepsine de çok çok teşekkür ediyorum.
“ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ VE VELİ, BU ÜÇ SACAYAĞI”
Rahmetli Aliye İzzet Begoviç derki Gökyüzünün öğrencisi olmadan, yeryüzünün öğretmeni olunmaz, eğitimi sadece ve sadece bize dayatılan Doktrinlerle devam ettiremeyiz. Dediğiniz gibi kendi medeniyet değerlerimiz içerisinde Dünya ile bütünleşmiş Hızla gelişen dünyanın, dünyada ayak uydurabilecek bir eğitim politikası ile biz kendi varlığımızın, toplumumuzun gelişmesine, toplumumuzun ayakta durmasını gelişmiş medeniyetlerle yaraşabilmesine ancak bu şekilde sağlayacağımız kanaatindeyiz 26 tane önemli projeden bahsedildi, bunların bir kısmı devam eden projelerin takibi, bir kısmı ise dediğim gibi çok heyecan verici projeler. Biz Eğitimciler olarak eğitimi bir sacayağı olarak görürüz, bunun en önemli sacayağından bir tanesi öğretmen, öğrenci ve Veli, bu üç sacayağı önemli. Bizler elimizden geldiğince eğitim neferi olarak bunu yerine getirmek istiyoruz. Ama bu projelerden en önemlisi biraz sonra açıklanacak velinin de bir şekilde eğitime dahil edilmesi. Az önce müdürümüz de söyledi, Biz hücrelerine kadar doldurduğumuz öğrencinin evde bir tekmeyle devrilmesini, verilen emeğin heba olmamasını istiyoruz. Kahramanmaraş'ın yeni bir ekiple Milli Eğitim müdürlüğümüz de oluşturulan bu ekiple çok iyi bir yol alacağı kanaatindeyim. Yine karşılıklı bir brifinglerle, gerek il milli eğitim müdürlüğümüzün gerek Milli Eğitim ve çalışanlarımızın bize verdiği bilgilerle Biz de Ankara'dan eğitimle ilgili süreci takip etmekteyiz. Şehrinde yapılacak eğitim yatırımları konusunda, gerekse Bürokratik işlerin takibi noktasında da siyasiler olarak bütün milletvekillerimiz olarak başta Sayın bakanımız olmak üzere Mahir Ünal Bey olmak üzere ekiplerimiz oldukça takiplerimizi derinden yapmaktayız ve bu zamana kadar götürdüğümüz bakanlığa tekliflerin birçoğu da karşılık bulmuş vaziyette. Biraz herhalde biz bu işin reklam kısmını geri planda bıraktık. Ama bu işleri gayet güzel bir şekilde yürümekte, dediğimiz gibi ekibimize güveniyorum.
PROJE TANITILDI
Bu konuşmalardan sonra Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdür yardımcısı Duran Doğan Tarafından: Yönetici Akademisi, Öğretmen Akademisi, Öğretmen Bilmecesi, Eğitimde Model Örnekler, Öğretmen Atölyeleri, Veli Akademisi, Veli Rehberlik İletişim Merkezi, Veli Buluşmaları, Öğrenci Akademisi, Kahramanmaraş Bilgi İle Buluşuyor, Başarıyı Okulla Yakala (Boyap), Kahramanmaraş Değerler Eğitimi (Kadep), Anadolu Mektebi, Kahramanmaraş İrfan Mektebi, Yedi Güzel Adam'ın İzinde, Ben de Yazarım, Gençlerle Başbaşa, Bilinçli İnternet Kullanımı, 3 Nesil Bir Arada, Farklılıklarımızla Yaşıyoruz Engelleri Aşıyoruz, Okullarımızda Akademi Odaları, Kahramanmaraş Stem Otobüsü, Model Okul Köyü'nün Okulu, Okul Dışı Öğrenme Ortamları, Kodla Maraş, Kahramanmaraş Orman Okulu isimli projelerin tanıtımı yapıldı.
“ANLIK OLARAK DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM YAŞANILAN BİR ÇAĞDAYIZ”
Programın son konuşmasını Vali yardımcısı Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatan yaptı ve şunları dedi:“Eğitim konusu sadece Öğretmenlerimizin, millî eğitim teşkilatımızın, bakanlığımızın bir sorunu, bir konusu değildir, hepimizin, her bir vatandaşımızın konusu ve sorunu. Sorunu diyorum çünkü eğitim sistemi sürekli değişme, dönüşüme, yenilenmeye ihtiyacı gösteriyor. Çünkü çağımız malum artık sürekli, anlık olarak değişim ve dönüşüm yaşanılan bir çağ, bir tarih sürecini yaşıyoruz. Dolayısıyla bu anlamda bütün sistemimizi tekrar değerlendirmemiz ve bu değerlendirme sonucunda eksikliklerimizi görüp yeni sonuçlara ulaşmamız lazım.
Tabii bu toplantıya katılan, değerli katılımcıların çok önemli fikirleri var, toplantının sonunda bu fikirlerden yararlanma ve değerlendirme şansımız olur. Bir takım kavramları da yeniden, tekrardan ele alarak incelememiz lazım. Nedir bunlar? Diyoruz ki, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı. Kavram olarak eğitim kısmında bir sıkıntımız yok ama öğretim üzerinde durmamız lazım. Artık öğretim tek taraflı, karşı tarafın alıcı, öğretmenin de verici olduğu bir eğitim anlayışı. Artık eğitimimiz yönetim anlamında değişime uğramış vaziyette. Ne diyoruz yeni yönetim tarzımıza, yönetişim diyoruz. Karşılıklı yönetim, katılımcı yönetim. Fikirlere değer veren, iletişimi sürekli açık olan bir yönetim şekli. Dolayısıyla belki öğretim kelimesine bu anlamda yeni bir kelimeye ihtiyaç var, ya öğrenim, yada öğrenişim gibi onun üzerinde yeni bir kelime üretme gibi. Bu bir kavramsal konu ama meseleye nasıl yaklaştığımızı gösteren bir konu. Hepimiz veli olarak çocuklarımızın yaşadığı sıkıntıyı görüyoruz. Okul müdürlerimiz, yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz hepimiz aslında aynı konuları konuşuyoruz. Nedir Konular? Birincisi öğrencilerimiz akşam eve döndüklerinde yorgun vaziyette geliyorlar, akşamları da ödev kavramıyla, (buda ödev kelimesini değişmesi gerekir), Ödev yapma sorumluluğu ve kaygısını taşıyor. Ödev kelimesi tıpkı öğretim gibi bir uygulamayı gerektiriyor. Ödevle biz sadece çocuğa bir takım sorumluluklar veriyoruz, onların gerçekleştirilmesini, istiyoruz. Sistem nasıl işliyor? Sınav baskısıyla, gelecek kaygısıyla velilerimiz öğretmenin daha çok test, ödev vermesini bekliyor. Öğretmen bu istekleri yerine getirmek için öğrencilerine daha çok ödev verme arzusunda ama akşamları da öğrencilerimiz ödevle bir hayli boğuşuyor. Kısır döngü bu! Bunu değiştirmemiz ve velilerimizle ilgili daha çalışmamız gerekiyor” dedi.
Programında sonunda katılımcılara Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğünün hazırladığı “Güçlü Yarınlar İçin Kahramanmaraş 2023 Eğitim Vizyonu” kitapçığı hediye edildi.
HABER VE FOTOĞRAFLAR: OĞUZ KARAKOÇ