Bilgi Yönetimi bölümünün amacı işletmelerin kullandığı ya da kullanmak zorunda olduğu güncel yazılımları etkin bir şekilde kullanabilecek, kurumsal bilgiyi yeni teknolojiler ile bir araya getirebilecek kişiler yetiştirmektedir. Bölüm gelişim, öğrenme, bilgisayar bilimleri gibi farklı alanları bir araya getirerek ülkemizde bu alanda ortaya çıkan ihtiyacın kaliteli bir şekilde karşılanmasını amaçlar. Bölüm mezunlar bilgi işlem ve iletişim araçlarını verimli bir şekilde kullanabilirler. Verimlilik tanımını işletmelerde ortaya çıkan verilerin sistematik bir şekilde girişinin yapılması ve düzenlenmesi gibi ihtiyaçların kısa sürede, akılcı çözümler ile giderilmesi olarak yapmak mümkündür. Verilerin girişi ve düzenlenmesi süreçlerinde pratik olmak, problem çözmeye odaklanmak ve güçlü iletişim kurmak önemlidir.
Bilgi Yönetimi Bölümü Çalışma Alanları
Bilgi yönetimi bölümünden mezun olanlar “Bilgi Yönetimi Meslek Elemanı” unvanı alırlar. Bölüm mezunları işletmelerin ihtiyaç duydukları temel programları kullanarak büyük bir istihdam açığını verimli bir şekilde dolduracak yetkinliğe sahiptirler. Kamu ve özel sektör kuruluşlarının neredeyse tamamında iş imkanına sahip olan bölüm mezunları için istihdam kendilerini geliştirmeleri ile alakalıdır. Kişiler aldıkları eğitimi çalışmak istedikleri alana göre şekillendirdikleri zaman istedikleri kurumlarda ya da departmanlarda çalışma imkanına sahip olurlar. Hem özel hem de devlet kuruluşlarında rahatlıkla iş bulabilecek bölüm mezunlarının çalışma şartları, maaşları ve kariyer planlamaları da eğitim hayatlarına nasıl yön verdiklerine göre değişkenlik gösterir. 2 yıllık ön lisans diplomasını aldıktan sonra Bilgi Yönetimi bölümü mezunlarının geçiş yapabileceği 4 yıllık fakültelere geçiş yaptıktan sonra isteyenler yüksek lisans ve doktora gibi akademik eğitimlerine devam ederek üniversitelerde akademik kariyer de yapabilir.
Bilgi Yönetimi Meslek Elemanı Olmak İçin Gerekenler ve Mesleğin Geleceği
Bu mesleği yapmak isteyen kişilerin öncelikli olarak süreç yönetme konusunda becerili olması gerekir. İşletmelerin en önemli alanlarında veri girişi ve düzenlemesi yapacak olan bölüm mezunlarının dikkatli ve titiz çalışabilmesi, kriz yönetimi yapabilmesi ve pratik zekaya sahip olması önemlidir. Sürekli güncellenen ve yenilenen teknolojik gelişmeleri takip etmek, çalışılan sektöre dair yeniliklerden haberdar olmak ve yaşam boyu öğrenmenin önemli olduğuna inanmak bölüm mezunlarında olması gereken özellikler arasında yer alır.
Bilgi yönetimi ile ilgili çalışma alanları gün geçtikçe daha popüler olurken bu popülerliğin altında işletmelerin artık kalifiye elemanlarla çalışmayı tercih etmeleri yer alır. Zamanın paradan daha değerli olduğu günümüzde işletmeler sürekli olarak kendini yenileyen ve geliştiren elemanlara ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçları karşılamak için de eğitim almış, temel süreç yönetim ve iletişim becerilerine sahip kişileri tercih eden işletmelerin her geçen gün daha çok artması istihdamın da artması anlamına gelir. Teknoloji ve bilginin ayrılmaz bir ikili olmaya devam edeceği gelecekte Bilgi Yönetimi bölümü mezunlarına duyulan ihtiyaç devamlılığını koruyacaktır.