Alanında İlk Eser : Kur’an Arapçası Kelime Bilgisi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim üyesi İslam Hukukçusu Yrd. Doç Dr. Ahmet Güneş, “Kur’an Arapçası Kelime bilgisi” adlı alanında bir ilk olan kitabıyla bundan sonra Kuranı Kerimi okuyanların manasını...

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim üyesi İslam Hukukçusu Yrd. Doç Dr. Ahmet Güneş, “Kur’an Arapçası Kelime bilgisi” adlı alanında bir ilk olan kitabıyla bundan sonra Kuranı Kerimi okuyanların manasını çok daha rahat öğrenebileceklerini, nasıl ki elif cüzü Kur’an okumanın anahtarı ise bu kitapta Kur’anı anlamanın elif cüzü olmaya namzet olduğunu belirtti.

Kitabın hazırlanışında sayısal verilere göre, Kur’anı Kerim’de 6236 ayette 1710 kökten türetilen kelimelerin yaklaşık 52 bin 500 kez tekrarlandığını, bu kitapta matematiksel olarak en çok tekrarlanan kelimelerin büyükten küçüğe doğru sıralanarak iki bölümde tasnif ediliyor.

Kur’an Arapçası Kelime Bilgisi adlı kitapla Yazar, belli bir düzeyde sarf ve nahiv bilgisine sahip olanlara, en çok tekrarlanan kök kelimelerin temel anlamlarını Kur’an dan ayetlerle öğretmeyi hedefliyor. Kitap başta İlahiyat öğrencileri olmak üzere, din görevlileri, imam Hatip öğrencileri ve mezunlarına, Arapçayla ilgilenen ve en önemlisi Kur’an-ı Kerimi okuyup anlamına ilgi duyan herkese hitap ediyor.

KSÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, İslam hukukçusu Yrd. Doç. Dr Ahmet Güneş, günümüz açısından acaba biz Kuran-ı Kerimi anlamayı daha yaygın hale nasıl getiririz kaygısıyla yola çıktığını belirtti şöyle konuştu; “Kuran deyince kendi kültürümüzde Osman Gazi'yi anmadan geçmeyi saygısızlık olarak görüyorum. Çünkü o gün için Kuranı Kerim günümüzdeki gibi yaygın değildi. Ama Kuran-ı Kerim'in olduğu bir eve girildiğinde sabaha kadar ayakta kalma saygısını göstermiş bir ecdadımız var. Onları yâd ediyoruz.”

BU KİTAP NASIL ORTAYA ÇIKTI

Alanında ilk eserin nasıl ortaya çıktığını da vurgulayan Yrd. Doç Dr Güneş; “Biz İlahiyat fakültelerinde okuduk, okumaya devam ediyoruz. Buralarda genellikle Kuran eğitimi ile alakalı baştan sona en mükemmel bir yöntem var ki, harika bir şey okursunuz, öğreniriz. Ama daha ziyade bu olmuyor. Bunun yerine Kuran-ı Kerimden belirli surelerin okunması daha yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bizim burada alternatif olarak kullandığımız yöntemde belli surelerin yerine Kuran-ı Kerimde en çok kullanılan hangi kökler var, bu köklerle alakalı bir çalışma yapabilir miyiz, alternatif bir yöntem sunabilir miyiz, kaygısıyla ortaya çıktı. Bu kaygının bir sonucu olarak bir pazar günü kendimce dedik ki Allah'ım bu Ramazan ayını Kuran üzerine geçirmek istiyorum. Çünkü Kuran'da ismi geçen tek ay Ramazan ayıdır. Ramazan ayının özelliği de Kuran'ın nazil olmasıdır. Bu nazil olmasını da fırsat bilerek, Ramazan ayında Kuran-ı Kerim'e yoğunlaştım. Bu hepimizin bildiği ilahiyat fakültelerinde yaygın olan El-Mu'cemü'l-Müfehres Li-Elfâzi'l-Kur'âni'l-Kerîm var. Onda kaç kök geçiyor şeklinde bir arayışla baştan sona taradım. Kendimce bazı ayetler tespit ettim. Beni heyecanlandıran bir sonuçla karşılaştım. Oda şuydu Kuran-ı Kerim'de biz en çok tekrarlanan 40 kelimeyi öğrendiğimiz zaman, işte Kuran-ı Kerim'de 6236 ayet var, bu ayetler 1710 kökten türemiş. Ve Kuran-ı Kerim’de 51500 kez tekrar ediliyor. Bunu biz en çok kullanılan 120 kökü öğrendiğimiz zaman Kuran-ı kerim'in neredeyse yarıdan fazlasından bir ön bilgi ve alt yapıya sahip oluyoruz. Bu tamamen istatistikî ve matematiksel bir sonuç olarak karşıma çıktı. Buda beni çok heyecanlandırdı.”

KÖK KELİMELER ÖRNEĞİ

KSÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi İslam Hukukçusu Yrd. Doç. Dr Ahmet Güneş en çok kullanılan kök kelimeleri örneğiyle açıklayarak; “Bir örnek vermek istersem 'Elehe' kelimesi Kuranda çok fazla kullanılıyor, Allah lafzı buradan türetilmiş. İlah kelimesi buradan geçer aynı kökten türetilen kelimeler olarak. Bu yönüyle bir kökten türetilen kelimeler, bir başlık altında seçme ayetler olarak geçiyor. Burada hedefim, Osmanlı eğitim sistemi mükemmeliyetçi bir sistem, burada gerçekten öğrenen tam öğreniyor. Öğrenemeyende yarı yolda eleniyor. Günümüz açısından acaba biz Kuran-ı Kerimi anlamayı daha yaygın hale getiremez miyiz kaygısıyla yola çıktım. En çok kullanılan kelimeleri bir araya getirdiğimiz zaman, 120 kök, 32 bin kelimeye hatta buna 290 a kadar çıkarttığımızda 300 e yakın hale getirdiğimizde 42bin 500 kelimeye tekabül eden matematiksel sonuçla karşı karşıyayız. Bir sayfayı açtığımız zaman eğer buradaki kelimeleri bilir ve cümledeki görevlerini, anlamlarını da bilirsek kesinlikle sayfayı okuduğunuz zaman sayfanın ana muhtevasını kesinlikle anlarız. Burada da bir sınıfta bunu tatbik etmeye çalışıyorum. Genellikle olumlu duygularla muhatap oldum. Elif cüzleri bizim Kuranı okumamızda nasıl bir anahtar görevi görüyorsa bu kitabında ümit ederim inşallah, Kuranın en azından meal düzeyinde anlaşılmasında bir elif cüzü olmasına namzet olmasını ümit ediyorum. Kuran sahili olmayan geniş bir derya ve bu deryanın sahibi yok.”

DİYANET HAYIR DUA EDECEK

Yrd. Doç Dr Ahmet Güneş Gönlümden geçen şey şudur, “ ilahiyat programlarında, imam hatip programlarında bunlar eğer okunsa çok daha fazla katkı sağlar. Diyanette çalışan yâda emekli olan kişiler bunu görseler ve okusalar çok hayırla dua edeceklerini düşünüyorum. Buradan Diyanet İşleri başkanlığına naçizane sesleniyorum.”

ALANINDA İLK ESER

“Kuran Arapçası ile alakalı çalışmalar var ama daha ziyade, kelime, zarf veya fiil düzeyindeki kitaplardır. Benim bildiğim kadarıyla bu şekilde kökü merkeze alarak ve kökün merkeze alındığı yerlerle ilgili ayetleri de gene aynı şekilde sıralayarak bir çalışmanın olduğuna ben vakıf değilim.

Kitap 192 sayfadan oluşuyor.

Eğitim Haberleri