Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, yeni eğitim öğretim yılına ilişkin Manşet Gazetesine açıklamalarda bulundu.
Akkurt, bu yılın teknoloji yılı olacağına dikkat çekerek, birçok projelerinin olduğunu, Kahramanmaraş bilgi ile buluşuyor projesini hayata geçireceklerini ve derslik sayısının 25’lere kadar düşeceğini belirtti. 2015-2016 eğitim öğretim yılının ilk zili dün çaldı. Kahramanmaraş’ta bin 50 kurumda 283 bin öğrenci ve 15 bin öğretmen ile okullar yeni eğitim öğretim yılına açıldı. İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Manşet Gazetesi haber ekibine yaptığı açıklamada bu yılın teknoloji yılı olacağını söyleyerek, “Bu sezon hedeflerimizi daha da yükselttik. “Kahramanmaraş bilgi ile buluşuyor” projemizle öğrencilerimizi bilgiyle buluşmalarını bilginin önündeki engelleri kaldırmayı planlıyoruz” dedi. 2015-2016 Eğitim öğretim yılının geç başladığını belirten Akkurt, “Açmış olduğumuz bu eğitim-öğretim yılının başta ilimize ülkemize öğrencilerimize ve velilerimize hayırlar getirmesini diliyorum. Birkaç yıldan beri bizim genel anlamda yapmaya çalıştığımız çalışmalarımız mevcuttu. Birincisi bakanlığımızın yürütmüş olduğu Fatih Projesi yine e-okul uygulamaları vardı. Maddi durumu olmayan öğrencilerin desteklenmesi ücretsiz kitap ve tablet dağıtımcıları bunlar artık bakanlığımızın rutin uygulamaları ve bunları da biz il içerisinde yapmaya devam ediyoruz. Kahramanmaraş ili için söylüyorum ki yaklaşık 3 milyondan fazla kitabı öğrencilerimizin masasına yerleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
“KAHRAMANMARAŞ BİLGİ İLE BULUŞUYOR”
2015-2016 Eğitim öğretim yılında gerçekleştirilecek olan projeleri anlatan Akkurt, bu sezonda 9 sınıflardan itibaren tablet dağıtımına devam edileceğini belirterek şöyle konuştu: “Ortaöğretimde ki öğrencilerimizin taşınanları yine öğle yemeklerini, taşınmayanların yurtla ilgili olarak karşılanabildiği kadar ihtiyaçları karşılanacak. Yeni okul yapmaya yeni derslik yapmaya, yeni spor salonları yapmaya devam ediyoruz. Bütün bunların içerisinde biz öğrencilerimizi daha iyiye daha güzele yöneltmek adına çeşitli projeler yapıyoruz. Bunlar bizim rutin yapmamız gereken şeyler. Bir tanesi” Kahramanmaraş bilgiyle buluşuyor” projesidir. Öğrencilerimizi bilgiyle buluşmalarını bilginin önündeki engelleri kaldırmayı hedeflediğimiz bir proje. Bunda kitap okuma kütüphane hizmetlerinden faydalanma okudukları kitapların yazarlarıyla, şairleriyle belki fikir adamlarıyla bir arada olma sohbet etme imkânını ve şansını öğrencilerimize sunmaya çalışacağız. İkincisi Kahramanmaraş Değerler Eğitim (KADEM) adını verdiğimiz bir proje. Öğrencilerimize iyi insan iyi vatandaş iyi yurttaş iyi öğrenci olmayı ahlaklı bireyler yetiştirmeyi amaç edinilen bu projede kültürümüzden ve medeniyetimizden gelen bize bir tecrübe olarak aktarılan bu uygulamaların öğrencilerimiz üzerinde de olumlu etkilerini ve düşüncelerini geliştirerek yaymayı hedefliyoruz. Tabii okullarımızda olabildiğince disiplin olaylarının aza inmesi kötü denilebilecek alışkanlıkların edinilmemesi için taydaşlarımızla fikir alışverişinde bulunacağız. Onlarla güçlerimizi birleştirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
BAŞARIYI ARTTIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILACAK
Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü ile bir çok konuda istişare yapılacağını söyleyen Akkurt, “Bu kurumlarla bir çok projeler gerçekleştireceğiz. Projeler çerçevesinde de kötü alışkanlıklardan uzak durma adına çalışma yapacağız. Tabii başarıyı arttırmaya yönelik olarak devam eden süreç içerisinde okullarımızda takviye kursları açacağız. İhtiyaç duyan her öğrenciye ihtiyaç duyduğu her dersten belli bir grup oluşturduğu takdirde bu hizmetleri sunacağız” dedi. Dershanelerin okullaşmasına da değinen Akkurt okullaşmanın eğitimdeki başarı seviyesini arttıracağını söyledi. Öğrencilere imkan ve fırsat eşitliği sağlamanın gayreti içerisinde olduklarını belirten Akkurt şöyle devam etti: Önceden insanlar dershanelere maddi bir katkı sunarak çocuklarının bu kurslara gitmelerini sağlıyorlardı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın oluşturmuş olduğu modül ücret vermeden öğrencinin bütün şartlarını ve takviye ihtiyacını karşılayacak şekilde bir süreci getiriyor. Okullaşmanın puan durumuna katkısının yüksek olacağını düşünüyorum. Bunun hedeflerini önümüze koyuyoruz. Çünkü geçen yılda biz bununla ilgili olarak biz çalışma yapmıştık. Takriben liselerimize girişlerde bu sene 20 ila 25 puan öğrenci ortalamaları yukarıya çıktı. Yani geçen yıl 275 puanla kapatan okul şimdi 325 puan civarı ile kontenjanını kapattı. Bununla ilgili olarak yapılan uygulamada öğrencilerin puan ortalamalarını puan durumlarının artarak devam edeceği ve başarıyı yukarıya doğru çekecek.”
LİSEYE GİDEN ÖĞRENCİLER NEDEN TERKEDİYOR?
TÜİK verilerine göre Kahramanmaraş’ta liseye giden öğrencilerin okulu bırakması Türkiye ortalamasının üzerinde sorusuna cevap veren Akkurt, bu terkleri Kahramanmaraş’ın çok ciddi bir sanayi ölçeğine sahip olmasına bağladı. Akkurt, “Kahramanmaraş’ın çok ciddi bir sanayi ölçeğinin olması öğrencileri daha çok okulu bırakıp belli işte çalışmalarına neden oluyor. Bunun yanında zanaat ya da sanatkarlık gibi mesleki durumlar insanlarda genç yaşta öğrenilmesi gerekiyor. Bu nedenlerden dolayı öğrencelerin örgün eğitimi terk ettiklerini gözlemliyoruz. Tabi bu okula hiç gitmiyorlar, okulla ilişkilerini tamamen kestikleri anlamına gelmez. Bu öğrencilerimiz açık liseye devam ediyor. Bizim Kahramanmaraş genelinde çok açık lisedeki öğrencelerimiz git gide artıyor. Biz il milli eğitim olarak erken yaşta örgün öğretimin bırakılma nedeni olarak kısa zamanda hayata atılma eğiliminin olduğu neden olarak görüyoruz” dedi.
DERSLİK SAYISI AŞAĞI ÇEKİLECEK
Yeni eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş’ta derslik sayısının aşağı çekilmesi yönünde çeşitli projelerinin olduğunu söyleyen Akkurt, “Şu anda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğümüz 7 tane okul projemiz var. TOKİ ile birlikte yapmış olduğumuz okullarımız mevcut. Bunların yanında kendi yatırımı çalışmalarımız da devam ediyor. Örneğin 2015 yılında il yatırım programı ve hayırsever katkılarınca 40 okul 681 adet derslik ve 200 kişilik bir öğrence pansiyonunu bu yıl itibari ile bitirdik. Önümüzdeki dönemde de yine bu süreçle ilgili olarak 70 tane projemiz var. Bunları bitmesi haline 1029 dersliğe daha kavuşacağız. Bu projelerin içinde 13 adet atölye, 8 adet spor salonu ve 4200 kişi kapasitesi olan bir yurt yapıyoruz. Bunlar bittiği zaman belirgin bir rahatlama ve belirgin bir kolaylık oluşacaktır. Birçok okulumuzda derslik sayısı oldukça aşağılara çekildi. TÜİK verilerine bakarsanız geçen yıla göre karşılaştırdığımızda Kahramanmaraş’ın bu konuda çok iyi durumlara geldiğini görebiliriz. Şu an 32-33 kişilik sınıflarımız ver bunun yanına bin derslik daha yaptığımızda bu rakam biraz daha aşağılara doğru gerileyecek. Bunlar bizim il milli eğitim olarak yapmamız gereken şeyler. Biz bu yatırımları etkili, verimli ve yerinde değerlendirerek vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” şeklinde konuştu. Kahramanmaraş’ın derslik sayısı ortalamasını 25’e çekmeyi hedeflediklerini söyleyen Akkurt, “Bu rakam bizim için ideal bir rakam. Şu an bazı ilçelerimizde bu rakam 17-18’e kadar indi. Merkezde bu sayı şuan 32-33 ve bu konudaki sıkıntılarımız devam ediyor. Onun için etkili ve verimli bir yatırım programlarıyla bu sayıları çok daha aşağılara 17’lere olmasa bile 25’lere çekmeyi hedefliyoruz” dedi. Öğretmen açığı konusuna da değinen Akkurt, “Bakanlığımızın temel bir hedefi var. Bu konuda bakanlığın oranı yüzde 25 boş oran. Buna Kahramanmaraş genelinde baktığımızda yüzde 85’ler civarında. Biz şu an hedef olarak bakanlığını üzerindeyiz. Bizim şu anda çalışan öğretmenlerimizden yıllık olarak bin öğretmenimiz gidiyor ve buna karşılık ilimize bin 300 civarında öğretmen geliyor. Tabi yeni okul ve yeni derslik açarsak zaman zaman bu oran biraz daha açılıyor. Genel olarak Kahramanmaraş’a bakarsak 2 bin civarında bir öğretmen açığımız olduğunu görebiliriz. Zamana bağılı olarak bu açık kapanacaktır” şeklinde konuştu. Haber: Mücahit Dalkara