Onikişubat Belediyesinin Temizlik aracının üzerinde yazan anlamlı bir söz var, “Temizlik Medeniyettir”. gerçekten de çok doğru ve anlamlı bir söz, ancak ne var ki parklara ve mesire alanlarına gittiğimiz de o temizlikten anlamayan, çevresini kirleten, atıklarını etrafa olduğu gibi saçan bir insan veya o toplum,  medeniyetten nasibini almamıştır.

Kime sorarsanız elhamdülillah Müslümanım der, İslâm’da temizlik, insanın günahlardan, haramlardan uzak durması ve yaşadığı yeri, bedenini, elbisesini temiz tutması anlamına gelir. Orman, akarsu, park ve bahçeler temizlikten anlamayan vatandaşların bıraktığı masalar ve alanlar temiz insanları adeta tiksindiriyor.

Kahramanmaraş temiz ve güzel doğanın içinde turizm alanında iddialı bir şehir olma yolunda. Aksu çayı her gün bir renge bürünüyor, canlılar ölüyor, kokudan yanına yaklaşılmıyor, evinde ki çöpü alarak aracı ile piknik alanlarında orman, yol ve mesire alanlarına bırakıyorlar, park ve caddeler aşarı derecede kirletilirken hangi turist Kahramanmaraş’ı tercih eder diye düşünüyorum.

Kahramanmaraş’ta Fırnız’da yaşanan olay da Kahramanmaraş için bir farklı kirlilik taşıyor. O haklı, bu haklı tartışmasını bir kenara bırakarak yetki sahipleri, yetkilerini adil bir şekilde kullanmadıkları takdirde daha çokkkk kirlilik yaşanacaktır. 

Elbistan belediyesi park ve caddeleri kirletenlere ceza yazma kararı olmuş. Bu davranışı yerinde ve çok anlamlı buluyorum, alkışlıyorum. İnşallah Kahramanmaraş merkezde de bu uygulama hayata geçer.

Belediyelerimizin koyduğu uyarı levhalarına rağmen güzelim şehrimizi üç beş medeniyetsizin kirletmesine ortam hazırlamayalım. Müslüman olmayan yabancılar tertemiz ülkeleri ile övünürken doğal yapısı ve mis gibi havaya sahip ilimizde başımızı öne eğmeyelim, onlara biz örnek olalım. Gerektiği zaman kirletenlere bir şey yapamıyorsak bile zabıtayı arayarak müdahil olalım.

 Oğuz KARAKOÇ