Maraşta Haber
Maraşta Haber

“TEMBEL BAĞIRSAKLARLA BAŞIM DERTTE”

Sevgili okurum,  ‘’tembel bağırsaklarla başım dertte’’ diyorsan,  bu yazım senin için. Malum birçok kişi günlük hayatında bağırsaklarının çalışmayışından, düzenli olarak tuvalete çıkamamaktan kısacası ‘kabızlık’ probleminden şikayetçi. Çevrede kabızlık küçük ve önemsiz bir problem olarak görülse de maalesef ki kişinin yaşam kalitesini çok fazla düşüren ve sağlığını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Kişinin yaşam koşulları onu kısa […]

“TEMBEL BAĞIRSAKLARLA BAŞIM DERTTE”

08 Mayıs 2017 - 8:10A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Sevgili okurum,  ‘’tembel bağırsaklarla başım dertte’’ diyorsan,  bu yazım senin için. Malum birçok kişi günlük hayatında bağırsaklarının çalışmayışından, düzenli olarak tuvalete çıkamamaktan kısacası ‘kabızlık’ probleminden şikayetçi. Çevrede kabızlık küçük ve önemsiz bir problem olarak görülse de maalesef ki kişinin yaşam kalitesini çok fazla düşüren ve sağlığını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Kişinin yaşam koşulları onu kısa süreli kabızlığa itebilir ve eğer gerekli önlem alınmazsa bu problem kronikleşmeye başlar. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kronikleşen yani uzun süre devam eden kabızlık, kolon kanseri oluşumunu tetikliyor.

Peki kabızlığa sebep olan başlıca durumlar nelerdir?

  • Yetersiz su tüketimi
  • Lifsiz beslenmek
  • Hareketsiz bir yaşama sahip olmak
  • Stres
  • Hamilelik
  • Hipotiroidizm
  • Tansiyon ilaçları
  • Ağrı kesiciler
  • Magnezyum eksikliği
  • Demir takviyesi

 

    Bağırsaklarımız çalışmıyorsa, tuvalete çıkarken zorlanıyorsak ve bu durumu artık ortadan kaldırmak istiyorsak neler yapmalıyız ?

  1. SU SU SU…

Yazılarımı uzun zamandır takip eden okurlarım bilirler ki her yazımda suyun öneminden muhakkak bahsederim çünkü bahsetmek zorunda kalırım. Su o kadar önemli bir nimettir ki sağlıklı bir yaşam için gösterilen her yolda muhakkak ‘Su’ karşımıza çıkar. Eğer siz su içmek için susamayı bekliyorsanız, gün içerisinde suyun eksikliği bile aklınıza gelmiyorsa hatta suyun eksikliğini çay,kahve gibi içeceklerle karşılıyorsanız ben şimdiden söyleyeyim, o bağırsaklardan çalışmasını beklemeyin. Eğer kabızlık problemi yaşamak istemiyorsanız günde en az 2 litre su içiyor olmalısınız.

  1. LİF (POSA) İÇERİĞİ YÜKSEK BESİNLERİ TERCİH EDİN

Her gün düzenli olarak 25-30 gram lif almamız gerekiyor. Çünkü lif içeriği yüksek olan gıdalarla beslenmek; daha uzun süre tok tutuyor, kan şekerini dengeliyor, bağırsaktaki dışkının hacmini arttırarak kabızlık problemini ortadan kaldırıyor. Ancak birçoğumuz lifli besin tüketimine dikkat etmediğimiz için 25-30 gram lif alamıyoruz ve kronik kabızlık problemi yaşıyoruz.

Peki bu lifli gıdalar nelerdir?

  • Tam Tahıllı Besinler
  • Meyveler
  • Sebzeler

 

  1. KALKIN VE HAREKETE GEÇİN

Ne kadar hareketli bir yaşama sahip olursak ve ne kadar fiziksel aktivite yaparsak bağırsaklarımızda o kadar harekete geçer ve böylece dışkının bağırsakta kalış süresi azalır. Bu nedenle kabızlığı çözmek için hareket etmek olmazsa olmazdır!

  1. STRES !

Bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beynidir. Bağırsaklarımızı ve beynimizi etkileyen sinirler ve hormonlar birbirleriyle ilişkilidir. Bu nedenle stresimiz arttıkça bağırsaklarımızın da stresi artar ve kabızlığa yol açar. Muhakkak ki herkesin hayatında stres yaratan bir durum vardır ama emin olun ki stresini kontrol edebilen kişiler de vardır. Stresimizi kontrol altına alırsak, bağırsaklarımızı da kontrol altına almış oluruz.

  1. NEDEN MAGNEZYUM?

Magnezyum kaslarımızın çalışmasında etkili olan bir mineraldir. Böylece bağırsaklarımızdaki kaslarımızı da harekete geçirerek kabızlık problemini çözmemizi sağlar. Magnezyum minerali; kakao, muz, badem ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Bu besinleri tüketerek kas çalışmamızı destekleyebiliriz ve böylece bağırsaklarımızın da çalışmasını desteklemiş oluruz.

  1. BAĞIRSAK DOSTU: PROBİYOTİK

Probiyotikler, insan sağlığına yarar sağlayan canlı bakterilerdir. Yoğurt, süt , kefir, turşu, zeytin ve fermente edilmiş besinlerde bulunur. Bu bakteriler bağırsaklarda kalır ve canlılığını sürdürür.  Probiyotikler yalnız kabızlık için değil aynı zamanda ishal, gaz sıkıntısı gibi diğer bağırsak problemlerinin çözümünde de çok büyük bir etkiye sahiptir. Probiyotikler vitamin ve minerallerin emilimini arttırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve bağırsak kanseri riskini azaltır. Böylece bağırsaklarımızın normal bir şekilde çalışmasını için yarar sağlamış olur. Bu nedenle probiyotikler hayatımızın bir parçası olmalıdır.

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duramaz. Bu pahalılık çöküşün habercisi ve adıdır. Bu pahalılık karşısında iktid...

SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ...

Seçmen Cumhur İttifakı’na sırtını döndü. Altı Oklu CHP ile kucaklaştı… 31 Mart, ‘sonuçta Yerel yönetimler belediye başkanlığı seç...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürümüz Yusuf Kahraman, 23 N...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

Arı ve Değirmenci Ailesinin Mutlu Günü Arı ve Değirmenci Ailesin...

Döne ve İsmet Arı çiftinin hanımefendi ve güzel kızları Canr...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ