Maraşta Haber
Maraşta Haber

Muhteşem Gece

Kişisel gelişim uzmanı Üstün Dökmen’in ‘Empati’ isimli kitabında kişilerin cesur kararlar alabilme veya alamama yetisine daha yeni yürümeye başlayıp koltuğa tırmanma sürecinde eriştiklerini okumuştum. Bu kitap da; “Doğu’da, çocukları tüm dış etkenlere karşı koruyan bir aile yapısının bulunduğu, bu sebeple koltuğa tırmanmaya çalışan çocuğun hemen kucaklanarak koltuğa oturtulduğu, batıda ise çocukların gelişimine hiç karışılmadığı koltuğa […]

Muhteşem Gece

06 Nisan 2014 - 22:32A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kişisel gelişim uzmanı Üstün Dökmen’in ‘Empati’ isimli kitabında kişilerin cesur kararlar alabilme veya alamama yetisine daha yeni yürümeye başlayıp koltuğa tırmanma sürecinde eriştiklerini okumuştum.

Bu kitap da; “Doğu’da, çocukları tüm dış etkenlere karşı koruyan bir aile yapısının bulunduğu, bu sebeple koltuğa tırmanmaya çalışan çocuğun hemen kucaklanarak koltuğa oturtulduğu, batıda ise çocukların gelişimine hiç karışılmadığı koltuğa tırmanmaya çalışan bebeğin düşe kalka kendi azmi ve kararlılığıyla koltuğa oturduğu” anlatılıyordu.

 

Sayın Dökmen bu yargılarının ardından her iki yaklaşımında yanlış olduğunu ve bu davranışların ileride çocukların gelişiminde büyük olumsuzlukların oluşmasına yol açabileceğini söylüyordu.

Koltuğa tırmanmasına izin verilmeyen ve koltuğa direkt oturtulan çocuklar gelecekte tek başlarına karar veremeyip başkalarından yardım bekleyen ancak bu olumsuzluğa rağmen ailelerine çok bağlı kişiler oluyorlarmış.

Aksine koltuğa kendi çabalarıyla düşe kalka tırmanan çocuklar ise işlerinde inanılmaz başarı sağlamalarına rağmen ailelerine ve çevrelerine olan sevgi ve saygıları yeterli olmuyormuş.

Sayın Dökmen bu tespitleri yaptıktan sonra; “Çocuklarınızın ileride hem başarılı hem de ailelerine bağlı birer evlat olmasını istiyorsanız koltuğa tırmanmaya çalışan çocuğunuzu kucağınıza alarak oturtmak ya da düşe kalka tırmanmasını izlemek yerine ona düşeceği anda tutulacağı hissini vererek tırmanmasına izin vermelisiniz” diyor.

 

Çok değerli anne ve babalar, saygıdeğer okul yöneticileri ve eli öpülesi öğretmenler; çocuklarımızı geleceğe hazırlarken onların “Yaparak ve yaşayarak” öğrenmelerine ortam hazırlayın ve bu yolla öğrenmelerine fırsat verin.

 

BAŞARININ SIRRI

 

04 Nisan 2014 Cuma günü Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde Özel Özderya Koleji’nin 20. Yıl Sanat ve Eğlence Programı vardı.  Programda okulun yedinci ve sekizinci sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan yirmişer dakikalık dört oyun birkaç parodi, birkaç şiir dinletisi ve mini bir konser izledik.

 

Kendileri küçük sanatları çok büyük olan Özel Özderya Koleji öğrencilerinin Programı baştan sona muhteşemdi. İki saat kadar süren programda en küçük bir hataya rastlanmadı. Oyuncular, dekor ve kostüm gerçekten muhteşemdi.

 

En başta anne ve babalar olmak üzere salondaki tüm izleyiciler oyuncuların bu üstün bu rol kabiliyeti karşısında şaşkına döndüklerini düşünüyorum. Bu yargıya varışımın nedeni gecenin sonunda programla ilgili görüşlerini almaya çalıştığım anne ve babaların samimi itirafları oldu. Geceyle ilgili fikirlerini sorduğum anne ve babaların tamamının cevabı; “Çocuğumuzu sahnede gerçekten tanıyamadık. Bu yönünü gerçekten bilmiyorduk” oldu.

 

Sahnede izlediğimiz öğrencileri bu denli başarılı kılan sır bence okulda uygulanan eğitim modelinin sonucudur. Bu başarıyı ancak ezberden, test ve sınav kaygısından uzak; “yaparak ve yaşayarak” hayata hazırlanan öğrenciler yakalayabilirler.

 

İnsanımızın akademik başarının yanı sıra yaşamın her alanında da başarılı olması gerekiyor. Ne mutlu ki okullarımızdaki müfredatlar sürekli yenilenmekte. Yavrularımız artık ezberci bir eğitim sisteminin yol açtığı sakatlıklardan kurtulmak üzereler. Okullarımız her şeyi bilen ve öğreten bir öğretmen ve her şeyin yazılıp çizildiği bir kara tahtadan ibaret okullar değil. Okullarımızın tamamında internete erişim sağlanmış, sınıflarımızın tamamında ise akıllı tahta dediğimiz ekranlar, öğrencilerimizde ise tablet bilgisayarlar var.

 

Ben Özel Özderya’nın 20. Kuruluş Yılını kutluyorum. Sundukları programın sonunda öğrencilerini gerçekten hayata hazırlayabildiklerine şahit oldum. Bu okulun kendilerine “Yaşa ve Başar”  ilkesini rehber edinen eğitim kadrosunu tebrik ediyorum. Bizlere bu müstesna geceyi yaşatan öğrencilerine ise yaşam boyu mutluluk ve başarılar diliyorum.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim...

Kahramanmaraş’a İstiklal Madalyası verilişinin 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı Kahramanmaraş’a İst...

Trabzon Caddesinde, yıkılan Valilik binası bahçesindeki  Ata...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ