Maraşta Haber
Maraşta Haber

Marşların En Anlamlısı

Adını Roma Savaş Tanrısı Martius’un adından alan Mart ayının içerisindeyiz. Benim çok sevdiğim bu ayda doğa yavaş yavaş ısınmaya ve uyanmaya başlar. Büyüklerin tabiriyle mart ayının günleri; ‘yağarsa kış, yağmazsa yaz’ diye tarif edilir. Bu ısınmaya; önce havaya sonra suya ve daha sonra toprağa düşen cemrelerin sebep olduğu söylenir. Türk ve Altay halk kültüründe ve […]

Marşların En Anlamlısı

09 Mart 2016 - 7:48A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Adını Roma Savaş Tanrısı Martius’un adından alan Mart ayının içerisindeyiz. Benim çok sevdiğim bu ayda doğa yavaş yavaş ısınmaya ve uyanmaya başlar. Büyüklerin tabiriyle mart ayının günleri; ‘yağarsa kış, yağmazsa yaz’ diye tarif edilir. Bu ısınmaya; önce havaya sonra suya ve daha sonra toprağa düşen cemrelerin sebep olduğu söylenir.

Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde cemre, ilkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir. Oradan da yere girer. Bundan sonra ısınmış topraktan buhar yükselir. Topraktan yükselen bu buhar baharın gelişinin habercisidir.

Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazî anlamları vardır. Kor ve ateş, temizlenmeyi ve yeniden doğuşu simgeler. İşte Mart ayındaki havanın, suyun ve toprağın ısınması kâinatın temizlenmesinin ve yeniden doğuşun başlangıcı sayılmıştır.

Çok çok eskilerde yaşayan insanlar kullandıkları takvimde, bir seneyi kış ve yaz günleri diye ikiye ayırırlarmış. Kış günlerine Kasım, yaz günlerine ise Hızır derlermiş. Kasım günleri Miladi 8 Kasım’da başlayıp 179/180 gün sürermiş. Hızır günleri ise 6 Mayıs’ ta başlayıp 186 gün sürermiş. Kasım günlerinin sonuna rastlayan günlere ise Bahar günleri denirmiş. Hülasa, Türk dünyasında Mart ayı baharı müjdeleyen ay olarak kabul edilmiştir. Mart ayının 21. Günü tüm Türk dünyasında Nevruz (Bahar) Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Aynı zamanda Mart ayı sosyal ve kültürel etkinliklerin dolu dolu yaşandığı bir aydır. Mart ayındaki sevmediğim tek gün; 08 Mart Dünya Kadınlar Günüdür. Dünyada çalışan kadınların haklarını iyileştirmek için kutlanan bu gün maalesef bizde siyasete kurban edilmiştir. Bu günde yapılan etkinlikler vıcık vıcık riya kokar.

12 Mart Mehmet Akif’i Anma ve İstiklal Marşının Kabul Edildiği Gün olarak belirlenmiştir. Anılan gün tüm okullarımızda ve il merkezlerinde programlar yapılır. Ben her sene bu programları izlerken inanın ağlarım. Ağlamamın nedeni, salonda sadece okullardan zoraki getirilen öğrencilerin olmasıdır. Bu yüzden uzun seneler; programların yapıldığı salonun vatandaşlarımız tarafından hınca hınç doldurulduğunu, salonda oturacak yerin kalmadığı gibi binlerce kişinin içeriye dahi giremeyip dışarıda kaldığını görmeyi hayal etmişimdir.

Bu hayalim inşallah bu sene gerçek olur. Birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımızın olduğu bu günlerde 12 Mart Cumartesi günü Mehmet Akif Ersoy’u ve İstiklal Marşımızın kabul edilişinin anılacağı Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezini tıklım tıklım dolduralım. Salon bizleri içine alamasın. Binler cemiz dışarıda kalsın ve kâinatta eşi ve benzeri bulunmayan ay yıldızlı al bayrağımız göndere çekilirken istiklalimizin marşını hep bir ağızdan söyleyelim:

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak,        Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak,        Kahraman ırkıma bir gül, ne bu şiddet, bu celâl?
O benim milletimin yıldızıdır parlayacak!                   Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal.
O benimdir, o benim milletimindir ancak!                 Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal.
Duygu yüklü 12 Mart’ın hemen ardından, 13 Mart’ta YGS (Yüksek Öğretime Giriş Sınavı) yapılacak. Sınava girecek gençlerimize başarılar diliyorum. Onların başarısı için dualar ediyorum. Bu günlerde hangi gazeteye bakarsanız bakın, hangi televizyonu izlerseniz izleyin, hangi internet sitesine girerseniz girin sınav öncesi adaylara verilen “altın” öğütlerle karşılaşırsınız.

Müsaade ederseniz YGS ye girecek kardeşlerime başarı dileklerimin ardından bende birkaç uyarıda bulunmak istiyorum! Canlar, ‘sınav günü yaklaştıkça heyecanınız artacaktır. Bunda herhangi bir anormallik yoktur. Ancak bu heyecan asla korkuya dönüşmemelidir. Sınav salonuna ne yaptığını bilen, kararlı bir biçimde girmelisiniz. Panik yapmayın yeter. Sloganınız; dikkatimi toplamalıyım, başaracağım, yapabilirim’ olmalıdır. Allah yar ve yardımcınız olsun.

 

 

 

 

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duramaz. Bu pahalılık çöküşün habercisi ve adıdır. Bu pahalılık karşısında iktid...

SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ SEÇMEN İKTİDARA KIRMIZI HARİTA GÖSTERDİ...

Seçmen Cumhur İttifakı’na sırtını döndü. Altı Oklu CHP ile kucaklaştı… 31 Mart, ‘sonuçta Yerel yönetimler belediye başkanlığı seç...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

Saçaklızade İlkokulu’nun “We Grow With Love”isimli etwinning projesi Saçaklızade İlkokulu̵...

Kahramanmaraş Onikişubat Saçaklızade İlkokulu 4.sınıf öğretm...

Başkan Fırat Görgel: “Çok Çalışacak, Kahramanmaraş’ı Tekrar Ayağa Kaldıracağız” Başkan Fırat Görgel: “Çok...

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu kadim...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ