Maraşta Haber
Maraşta Haber

KILAVUZ BİR KİTAP: ŞEHRİN IŞIKLARI

Kitaplar, bilgiye açılan kapılardır. Kimi kitaplar bilimseldir, bilgimizi artırır; kimisi deneme, makale, söyleşi türü olarak düşüncemizi derinleştirir; kimisi roman, hikâye türünde heyecan uyandırır, hayallerimizi besler; kimisi şiir türündedir, duygularımızı harekete geçirir. Kimi kitaplar da vardır ki derin tecrübeleri muhataplarına aktarır: Mülakat gibi. Ülkemizde Cumhuriyetten sonra yaygınlık kazanan bu türün bizde ilk ürünü Ruşen Eşref Ünaydın’ın […]

KILAVUZ BİR KİTAP: ŞEHRİN IŞIKLARI

17 Ağustos 2017 - 20:16A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kitaplar, bilgiye açılan kapılardır. Kimi kitaplar bilimseldir, bilgimizi artırır; kimisi deneme, makale, söyleşi türü olarak düşüncemizi derinleştirir; kimisi roman, hikâye türünde heyecan uyandırır, hayallerimizi besler; kimisi şiir türündedir, duygularımızı harekete geçirir. Kimi kitaplar da vardır ki derin tecrübeleri muhataplarına aktarır: Mülakat gibi.

Ülkemizde Cumhuriyetten sonra yaygınlık kazanan bu türün bizde ilk ürünü Ruşen Eşref Ünaydın’ın Diyorlar ki (1918) adlı eseridir. Bu eserin edebiyat dünyasında oluşturduğu etki sayesinde mülakat türü yaygınlık kazanmaya başlamıştır.

Mülakatlar, önceleri daha çok gazete ve dergilerde yayımlanmaktaydı. 1960 sonrasında süreli yayınlarda çıkan mülakatların bir kitap hâline getirildiği, kimi yazar ve araştırmacıların gerçekleştirdikleri mülakatları doğrudan kitap hâlinde yayımladıkları görülmeye başlar ve bu durum yaygınlık kazanır. Mustafa Baydır’ın Edebiyatçılarımız Ne Diyorlar, Gavsi Ozansoy’un 40 Yıl Sonra Diyorlar ki, Yaşar Nabi’nin Edebiyatçılarımız Konuşuyor, Oktay Akbal’ın Sanatçı Dostlarım, Mehmet Çınarlı’nın Şair Dostlarım, Ethem Baran’ın Edebi Mülakatlar’ı bu eserlerden bazılarıdır.

Mehmet Gören, içinde yaşadığı coğrafyanın kültürünü geleceğe taşıma gayreti içinde olan ve bu amaçla verimli çalışmalar yapan üretken bir yazarımız. Daha önce yayımlamış olduğu İnsanlık Uğruna ve Hüzün Bulutları adlı romanları, Geçmişten Geleceğe adlı yaşam öykülerinden oluşan eseri ve Fotoğraflarla Göksun adlı kitabı, Kahramanmaraş ve ilçelerini tanıtan “www. mehmetgoren.com” adlı web sitesi bu gayretinin ürünleridir.

Mehmet Gören’in Şehrin Işıkları adlı eserinin muhtevası, kitabın ismiyle müsemma özellik gösteriyor. Eser, Mehmet Gören’in; kültürel, sanatsal, bilimsel alanlardaki çalışma ve eserleriyle Kahramanmaraş şehrinin kültür ve sanat hayatına zenginlik katan 26 yazar ve şairle yaptığı mülakattan oluşuyor. Bu sanatçılar arasında Nuri Pakdil gibi mütefekkir,  Bahaettin Karakoç gibi günümüz şiirinin duayeni, Vehbi Vakkasoğlu gibi eserleriyle kültürümüzü mayalayan gönül eri, Mustafa Okumuş gibi denemeleriyle bireysel ve sosyal hayatımıza renk katan kültür – sanat adamları da yer almaktadır.  251 sayfadan oluşan kitap Akbaba Yayımcılık tarafından 2017 yılında yayımlanmış.

Eser, yazar ve şairlerin yaşam öykülerini, çalışma yöntemlerini, eserlerini birinci ağızdan okurlara sunarken sanatçının dünyasına ait önemli ipuçları taşımaktadır. Özellikle sanatçıların yazı/şiir hayatına nasıl başladıklarını, nasıl yazdıklarını, şiir/roman/hikâye sanatı hakkındaki kişisel düşüncelerini dile getirmeleri hem araştırmacılara hem de genç şair/yazar adaylarına kılavuzluk edecek özellik taşımaktadır.

Şehrin Işıkları adlı eserde, yazar/şairle yapılan mülakatın sonunda sanatçıların şiir ve yazılarından örneklerin de yer alması eseri daha zevkli bir hâle getirmektedir.

Değerli yazar Mehmet Gören’i bu güzel eserinden dolayı tebrik ediyor, eserin Kahramanmaraş’ın kültür-edebiyat dünyasına hayırlı olmasını diliyorum.

Ramazan AVCI

 

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...

Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİYET OLSUN! Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİ...

Talas’ta Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyorum. Hareketli semttir. Orta gelirliler ve çevresi üniversitelerle dolu olduğu için öğrenciler ...

ÇAY MI? KAHVE Mi? ÇAY MI? KAHVE Mi?

Akşam yemeğinden tam yeni kalkmıştım ki, telefonuma bir mesaj geldi. Neredeyse midemden beynime çay gönder mesajıyla aynı anda gelen bu...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ