Maraşta Haber
Maraşta Haber

Fazla Kilo Veya Obezite

Geçmiş yıllarda, fazla kilolu ve hatta şişman olmak “bolluk ve servetin” bir göstergesiydi. İnsanlar sofralarına oturanlara daha fazla yemesi için ısrar ederlerdi. “Ye gadasını aldığım, yemezsen darılırım. Allaha ad verdim yiyeceksin” gibi ısrar ve zorlamalarda bulunurlardı. “ Bir dirhem et bin ayıp örter” diyerek daha fazla yemek istemeyen kişileri yemeye ikna ederler/zorlarlardı. Eskiden ne kadar […]

Fazla Kilo Veya Obezite

15 Temmuz 2014 - 15:30A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Geçmiş yıllarda, fazla kilolu ve hatta şişman olmak “bolluk ve servetin” bir göstergesiydi. İnsanlar sofralarına oturanlara daha fazla yemesi için ısrar ederlerdi. “Ye gadasını aldığım, yemezsen darılırım. Allaha ad verdim yiyeceksin” gibi ısrar ve zorlamalarda bulunurlardı. “ Bir dirhem et bin ayıp örter” diyerek daha fazla yemek istemeyen kişileri yemeye ikna ederler/zorlarlardı.

Eskiden ne kadar çok zenginlik ve refaha sahipsek o kadar çok yer ve o kadar şişman görünürdük. Yeme/beslenme olayına bugün tamamen zıt yönde bakıyoruz. Fazla kilolarımızdan kaynaklanan olumsuzlukları ve sebep olduğu hastalıkları gayet iyi biliyoruz. Ama nafile, aldığımız kiloları kolay kolay geri veremiyoruz.

Kilolarını geri veremeyen arkadaşlarımın çoğunluğu ya diyetisyene gidiyor, ya spor yapıyor, ya kavitasyon yaptırıyor, ya da bir avuç ilaç kullanıyor. İstenilen sonuca ulaşan arkadaşım maalesef hemen hemen yok gibi. Göbek, basen ve karaciğer yağlarından kurtulmak hiçte kolay olmuyor.

Her önüne konulanı yiyen kişi farkına bile varmadan; “kalp-damar, akciğer, mide barsak, kas-iskelet ve ciltle ilgili ciddi sorunlarla baş başa kalmaktadır. Hipertansiyon, ani kalp durması, uyku apnesi sendromu, diyabet, karaciğer yağlanması, safra taşları, reflü hastalığı ve eklem hastalıkları yaşaması muhtemel olan hastalıkların sadece bir kısmıdır.

Bu hastalıklara yakalanan birisinin tekrar eski sağlığına kavuşması mümkün müdür bilemiyorum. Ama kurtulmak için doktor doktor gezdiğini ve günde bir avuç dolusu ilaç içtiğini kendi yaşamımdan biliyorum.

Toplum olarak bu işi ciddiye almalıyız. Beslenme alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirmeliyiz. Yedirme ısrarımızdan vazgeçmeliyiz. Özellikle iftar sofralarımızı sadeleştirmeliyiz. Ağırlıklı olarak etli ve hamur işi yemeklerden oluşan ve kilo almaya çok müsait olan mutfağımızı az da olsa değiştirmeliyiz. Hele hele aziz ve mübarek ramazan hürmetine hazırladığımız sofralarımıza ısrar bile istemeden yutulan hafif kuyruk yağlı dolmaları, mümbarları, içli köfteleri, kebapları, tavaları, lahmacunları, mantıları, tatlıları ve dondurmaları kesinlikle koymamalıyız.

Onu yeme bunu yeme peki ne yapalım kardeşim dediğinizi duyar gibiyim; uzmanların yap dediği ve bir türlü yapamadığımız bazı öneriler. İnşallah siz yaparsınız:

“Yanlış beslenme alışkanlıkları çocuk yaşlarda başlıyor, bu yüzden çocuklarımızı düzenli gıda tüketimine alıştırmalı, abur cuburdan uzak tutmalı ve özellikle alışkanlık haline gelmemesi için televizyon karşısında yedirmemelisiniz.

Akşam saat 8 den sonra şekerli gıda tüketimini durdurmalı, acıktığımız zaman meyve tüketerek fazla gıda alımını durdurmalısınız.

Yemek yerken süreyi uzun tutmalıyız. Yavaş yavaş çiğneyip arada sohbet edip yemek yemeyi sosyal bir hale getirmeliyiz.

Sabah kahvaltısını mutlaka yapmalıyız ki vücut sabah yeterli gıda almazsa öğlen aldığı gıdaları yakmak yerine depolayacaktır.

Sabah ve öğle saatlerinde dilediğinizce yiyiniz, ancak saat 20.00’den sonra mideyi boş bırakmayı asla unutmayınız. 

Her gün en az bir saat yürüyünüz. Yapamıyorsanız haftada en az 2-3 kez mutlaka kalp hızınızı 120′ nin üzerinde tutacak, ancak sizi aşırı yormayacak sporlar yapınız.

Unutmayalım ki zayıfıyla, kilolusuyla hepimiz aynı mozaiğin birer parçalarıyız. Sağlıklı yaşama ancak toplum olarak gereğini yaparak ulaşabiliriz.

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için bu önerilere “Amin, başüstüne” diyerek uymamız gerekiyor.

 

 

 

 

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ