Maraşta Haber
Maraşta Haber

Eğitimde Zor Günler

Liselere Giriş Sınavı (LGS) Yerleştirme Sonuçları ve Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. İlk tepkilerden anladığım kadarıyla her iki sınavda da, sevinenlerin sayısı, üzülenlerin sayısından çok daha fazla. ÖSYM’nin yayımladığı verilere göre Yüksek Öğretim Kurumları Sınava 4 milyon 247 bin 434 kişi katılmış. YKS de tüm soruları doğru yapan ve 500 tam puan alan bir […]

Eğitimde Zor Günler

31 Temmuz 2018 - 18:37A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Liselere Giriş Sınavı (LGS) Yerleştirme Sonuçları ve Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. İlk tepkilerden anladığım kadarıyla her iki sınavda da, sevinenlerin sayısı, üzülenlerin sayısından çok daha fazla.

ÖSYM’nin yayımladığı verilere göre Yüksek Öğretim Kurumları Sınava 4 milyon 247 bin 434 kişi katılmış. YKS de tüm soruları doğru yapan ve 500 tam puan alan bir kişi, YDT sınavında tüm soruları doğru yapıp 500 tam puan alan 5 kişi oldu. TYT sınavından 178, sözel bölümden 11, sayısal bölümden 456, eşit ağırlık bölümünden 31 kişi ise 480 ve üzeri puan almayı başardı. YDT sınavından 480 ve üstü puan alan kişi sayısı ise 90.

Üniversite Tercihleri, 7–14 Ağustos 2018 tarihlerinde Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden yapılabilecek. Tercih bildirim işlemi tamamladıktan sonra ‘Tercih Süresi’ içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecek. Tercih işlemi tamamladıktan sonra ‘Tercih Süresi’ içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinin mutlaka kontrol edilmesi ve yazıcıdan tercih listesinin dökümünün alınması gerekiyor.

LGS yerleştirme sonuçları tam bir hayal kırıklığı yarattı. 6 yıl içerisinde SBS, TEOG ve LGS diye sistem üstüne sistem değiştiren; ‘vicdan fukarası eski MEB yetkililerinin’ hangi okula yerleştirildiğini öğrenmek üzere heyecanla bilgisayarının başına oturan 14 yaşındaki yavrucağın; ‘Hiçbir Tercihinize Yerleşemediniz’ yazısını okuduğunda yaşadığı şoku görmelerini çok isterdim.

Allah’tan korkmayan, kuldan hiç utanmayan ve ‘velilerimizi ve yavrularımızı sınav stresinden kurtaracağız’ diyerek Onlara yaşam boyu unutamayacakları travmalar yaşatan bu vicdansız ve günahkar adamlar o görüntülerin karşısında acaba nasıl bir tepki verirlerdi?

Mahallesindeki hatta sokağındaki okula yerleşemeyen binlerce öğrenci var. Yüzde 5’lik dilime giren ancak hiç bir yere yerleşemeyenler var. Çocuklar, veliler, öğretmenler büyük bir moral çöküntüsü içerisindeler.

Yaşanan problemlerin sebebi, ‘Liselere Giriş Sınavının uygulanması ve yerleştirmede kullanılan tercih sisteminin mucitleri bu gün koltuklarında oturmuyorlar.’ Ama sebep oldukları mağduriyetler çözüm bekliyor. Devlette devamlılık esas ise birileri bu problemleri mutlaka çözmelidir.   

MEB Yetkilileri tarafından yapılan açıklamalardan anladığımız kadarıyla; Sınavla Öğrenci Alan Okullara yapılan yerleştirmede bir problem yok. Bu okulların kontenjanı: 127.480 imiş, 127.283 kişi yerleştirilmiş. Boş kalan kontenjan sadece 197 öğrenci.

 Problem, sınavsız yerleştirme yapılmaya çalışılan okullarda. Yani; ‘eve en yakın okulda okuyun’ diye yerleştirme yapılmaya çalışılan okullara yerleştirmede problem yaşandı.  ‘Yerel Yerleştirme’ sonuçlarına bakıldığında bu başlık altında bulunan okullardan:

Anadolu İmam Hatip Liseleri ( kontenjanı 224.950 kişi imiş. Yerleşen: 117.662 kişi. Boş kontenjan: 107.288. Kontenjanın yarısı boş kalmış.) tercih edilmedi.

Anadolu Meslek Liseleri (kontenjanı 481.442 kişi imiş. Yerleşen 267.448 kişi. Boş kontenjan: 214. 034.) de veliler tarafından tercih edilmedi.

Anadolu Liselerinde (kontenjanı 434.886 kişi imiş. Yerleşen öğrenci sayısı 413.816 kişi. Boş kontenjan: 21.070) bir problem yaşanmamış. Demek ki velilerin büyük bir bölümü çocuklarını Anadolu İmam Hatip Liselerine ve Anadolu Meslek Liselerine göndermek istemiyor.

‘Hiçbir Tercihine Yerleşemeyen Öğrencilerimiz’ İmam Hatip Liselerini ve Meslek Liselerini tercih etmeyen bu okul türlerinde okumak istemeyen öğrenciler. Yetkililere sesleniyorum. ‘Nakil dönemleri bu problemi kesinlikle çözmeyecektir.’ Yetkililer bu sese kulak vermelidir. Problem çözülsün istiyorlarsa, tercih edilmeyen bu okulları tekrar tercih edilen Anadolu Liselerine dönüştürmelidir…

Dönüştürmez ise ne olur? Olacakları ben size söyleyeyim; Eylül’de, okullar açıldığında okullarımızda 342.392 boş sıra olur. 342.392 anne, 342.392 baba ve 342.392 öğrenci sisteme küsmüş/düşman olur…

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...

Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİYET OLSUN! Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİ...

Talas’ta Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyorum. Hareketli semttir. Orta gelirliler ve çevresi üniversitelerle dolu olduğu için öğrenciler ...

ÇAY MI? KAHVE Mi? ÇAY MI? KAHVE Mi?

Akşam yemeğinden tam yeni kalkmıştım ki, telefonuma bir mesaj geldi. Neredeyse midemden beynime çay gönder mesajıyla aynı anda gelen bu...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden d...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda ...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zengin...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu ö...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan ...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Bi...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokul...

Zeytindere Ortaokulu Niğde de Bölge Birincisi Oldu Zeytindere Ortaokulu Niğd...

Onikişubat Zeytindere Ortaokulu Niğde de 2023-2024 sezonunda...

“Onikişubat Sahnede yarışması finali”nde Aziz Sancar Anadolu Lisesi rüzgarı esti. “Onikişubat Sahnede...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize e...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derne...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli E...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içi...

318. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 318. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İslâmın beş şartı, Rabbim sorucu Bıkıp usanmadan tutsak or...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ