Maraşta Haber
Maraşta Haber

Bir Şey Değişir Her Şey Değişir: ‘SY yerine YS sistemi’

Mesleki ve Teknik Eğitimciler Derneği Başkanlığı ve BASEK Bilim ve Teknik Liseleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özer Gürbüz, 22.09.2017 tarihinde; ‘Eğitim Sistemindeki Problemler ve Çözüm Önerileri’ konulu bir yazı yayınladı. Bu ilginç yazıyı siz kıymetli okurlarımla paylaşmak istedim.   Bir Şey Değişir Her Şey Değişir: ‘SY yerine YS sistemi’ Mevcut Eğitim sistemimiz Seçme – Yerleştirme […]

Bir Şey Değişir Her Şey Değişir: ‘SY yerine YS sistemi’

27 Eylül 2017 - 8:32A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Mesleki ve Teknik Eğitimciler Derneği Başkanlığı ve BASEK Bilim ve Teknik Liseleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özer Gürbüz, 22.09.2017 tarihinde; ‘Eğitim Sistemindeki Problemler ve Çözüm Önerileri’ konulu bir yazı yayınladı. Bu ilginç yazıyı siz kıymetli okurlarımla paylaşmak istedim.

 

Bir Şey Değişir Her Şey Değişir: ‘SY yerine YS sistemi’
Mevcut Eğitim sistemimiz Seçme – Yerleştirme üzerine kuruludur. Seçme işlemi her aşamada ‘sınav’ ile olduğundan öğrencilerin hayatı yarış atı gibi dershane, özel ders, etüt vs de geçmektedir. Bu sistemde yetenekler heba olurken, sınav başarısının hayatta başarıyı sağlamadığı açıktır.
Seçme – Yerleştirme (SY) yerine Yerleştirme – Seçme (YS) sistemine geçilirse her şey değişir. Buna göre: 4+4+4 sisteminde ilkokul, ortaokul ve Lisenin ilk yılı öğrenciler evlerine en yakın okullara yerleşir. Tüm okullarda ilk yıl ortak müfredat uygulanır.

MEB tarafından oluşturulan denetim ekibi bütün okulların ilk sınıflarını denetler öğretmenlerle görüşür, yıl içinde merkezi akademik değerlendirme sınavları, yetenek sınavları, beceri ve eğilim sınavları yapar.

İlkokul 1.sınıf sonunda Üstün Zekâlılar ve Üstün Yetenekliler tespit edilir. Bu çocuklar MEB in açtığı Yıldızlar okuluna toplanır. Özel eğitimle desteklenir. Ortaokul 1 sınıf sonunda: Öğrenciler yetenek eğilim ve başarılarına göre Bilim, Teknik, Sanat ve Spor alanlarına yönlendirilir. Akademik olarak ortak eğitim verilir. Yetenekleri, Sosyal Eğitimleri, Derce ve Madalyalar için ek puan verilir.

Lise 1.sınıf sonunda: Bilim ve Teknik alanlarını seçer ya da yönlendirilir. Bilim alanında devam edenler 2.yılın sonunda Fen ve Sosyal bölümlere ayrılır. Teknik alanı seçenler 2.yılın sonunda Meslek ve Teknik bölümlere ayrılır. Yeteneklerini geliştirenlere ek puan verilir.

Buna göre; Bilim ve Teknik alanından mezun olanlar Üniversitelere, Sanat, Spor ve Meslek alanını bitirenler 2 yıllık Yüksek Okullara yönlendirilir. Hem çalışıp hem okuması sağlanır.

2 Yıllık Yüksek Okullar MEB’e bağlı ve Liselerin devamı olarak tamamlayıcı, 5.seviye eğitim verirler. 4 Yıllık fakülteler üniversitelerin bünyesinde eğitim verir. MEB e bağlı yüksekokullara geçiş Sınavsız olur ya da aynı Lise bünyesinde açılan tamamlayıcı eğitimle 5. Seviye eğitimini tamamlar. İş hayatına atılır.

Yüksek Öğretim Kurumu’nun adı ÜAK (Üniversiteler Arası Kurum) olur. Üniversiteler 1.yıl seviye belirleme yılı olarak her müracaat edeni Ön kayıt yapar ya da bazı çok tercih edilen Üniversiteler kendileri eleme sınavı yaparak mevcut kontenjanlarının 3 katına kadar öğrenci ön kayıt olarak kaydeder.1.yıl ortak müfredat uygulanır. Yılsonu başarı sıralamasına göre öğrenci istediği bölüme kesin kayıt yaptırır. Üniversiteye girişte sadece akademik başarı puanı değil sosyal, yetenek derece madalya puanları da etkili olur.

Sonuç olarak:

1- Seçme ve Yerleştirme yerine Yerleştirme ve Seçme Sistemine Geçilmelidir.
2- 4+4+4 sisteminde ilk yıllar seçme yılı olmalı. Bir sınavla değil 1 yıllık performansa bakılarak seçme yapılmalıdır.
3- Ortaokullarının hepsi Ahi Evran anlayışında okullar olmalı. İlk yıl tüm ortaokullarda Din ve Ahlak dersleri verilmelidir. İmam Hatip ismi kaldırılarak, Din ve Ahlak dersleri tüm ortaokullara (AHİEVRAN) yaygınlaştırılmalıdır.
4- 2 yıllık Yüksekokullar, YÖK ten ayrılarak MEB’e bağlanmalıdır.
5- YÖK’ ün adı ÜAK (Üniversiteler arası Kurum) olmalıdır.
6- 2 yıllık Yüksekokullar Liselerin bünyesinde ya da büyük işletmeler tarafından Özel Sektör tarafından açılabilmelidir.
7- Özel okullar da aynı Üniversiteler gibi 4+4+4 lerin ilk sınıflarında kendilerine gelen talep doğrultusunda ya binası yeterliyse kontenjanının 2 katına kadar kayıt alıp yılsonunda seçme yapabilirler, ya da kontenjanının 2 katından fazla talep alan okullar eleme sınavı yapabilirler. 1.yılın sonunda okula yerleşme başarısını gösteremeyen öğrenciler ya diğer özel okullara ya da devlet okullarına kaydolabilirler.
Bu sistemin uygulanmasında adil davranılırsa, Türkiye’nin gelişmesinde ve kalkınmasına çok önemli bir etkisi olacaktır. Raporumun dikkate alınacağını ümit eder, memleketimiz için hayırlara vesile olmasını temenni eder, Saygılarımı sunarım.

Ben, anlatılan sistemden bir şey anlamadım; ‘Allah Bu Necip Millete Yardım Etsin’ diyerek dua etmekten başka çaremiz yok diye düşünüyorum. Bilmem yanılıyor muyum?

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içinde şehrimize getirilen hizmetlerden o kadar da memnun olmadık. Ve yaşadığı...

Depreminin Birinci Yıl Dönümü Depreminin Birinci Yıl Dönümü

6 Şubat 2023’te, Türkiye, tarihin en büyük depremini yaşadı. Gece saat 04,17’de yerin 8,6 kilometre derinliğinde Pazarcık merkezl...

Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİYET OLSUN! Biber Sivri, Hıyar Badem Mersin’den; AFİ...

Talas’ta Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyorum. Hareketli semttir. Orta gelirliler ve çevresi üniversitelerle dolu olduğu için öğrenciler ...

ÇAY MI? KAHVE Mi? ÇAY MI? KAHVE Mi?

Akşam yemeğinden tam yeni kalkmıştım ki, telefonuma bir mesaj geldi. Neredeyse midemden beynime çay gönder mesajıyla aynı anda gelen bu...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümünde şehitlerimiz anıldı Kahramanmaraş’ta Ça...

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü ve Şehitleri ...

319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden d...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda ...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zengin...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu ö...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan ...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Bi...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokul...

Zeytindere Ortaokulu Niğde de Bölge Birincisi Oldu Zeytindere Ortaokulu Niğd...

Onikişubat Zeytindere Ortaokulu Niğde de 2023-2024 sezonunda...

“Onikişubat Sahnede yarışması finali”nde Aziz Sancar Anadolu Lisesi rüzgarı esti. “Onikişubat Sahnede...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize e...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derne...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli E...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içi...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ