Maraşta Haber
Maraşta Haber

Erdoğan ile Merkel Ortak Açıklama Yaptı

Başbakan Erdoğan, Alman mevkidaşı Angela Merkel ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.   Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Alman Şansölye Angela Merkel, Erdoğan’la ortak bir basın toplantısına katıldı. İkili, görüşme sonrası yapılan toplantıda, gazetecilerin tutuklu gazeteciler ve yeni açılım sürecine yönelik sorularını yanıtladı.   TUTUKLU GAZETECİLER SORUSUNA ERDOĞAN’DAN İRA’LI CEVAP Toplantıda Merkel tutuklu […]

Erdoğan ile Merkel Ortak Açıklama Yaptı

25 Şubat 2013 - 19:23A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Başbakan Erdoğan, Alman mevkidaşı Angela Merkel ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Alman Şansölye Angela Merkel, Erdoğan’la ortak bir basın toplantısına katıldı. İkili, görüşme sonrası yapılan toplantıda, gazetecilerin tutuklu gazeteciler ve yeni açılım sürecine yönelik sorularını yanıtladı.

 

TUTUKLU GAZETECİLER SORUSUNA ERDOĞAN’DAN İRA’LI CEVAP

Toplantıda Merkel tutuklu gazetecileri hatırlattı. Bir Alman gazeteci de, Türkiye’deki tutukluluk sürelerini ve tutuklu gazetecileri sordu. Başbakan Erdoğan da İngiltere’de tutuklanan 5 gazeteciyi ve İRA’yı örnek verdi. Erdoğan, “Türkiye’de tutuklu gazetecilerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Ya darbeye teşebbüstür ya kaçak silah bulundurmaktır veya terör örgütü ile ilişki içinde olmaktır. Bunların genelinin durumu budur. Yasama yürütme ve yargının görevi ayrı. Nasıl ki Almanya’da yargı kararlarına saygı duyuluyorsa bizim de yargı kararlarımıza saygı duyun. İngiltere’de 6 gazeteci tutuklandı. 50’yi aşkın gazeteci gözaltında. Acaba bu konuyla da ilgileniyor musunuz? Bu gazetecilerin İRA’yla bir ilgisi var mı araştırmanızı rica ediyorum.” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere dikkat çekti; Almanya’dan Türkiye’ye son yıllarda yapılan doğrudan yatırımın 5 milyar dolar olduğunu kaydetti.

İşte Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

Almanya ile ilişkilerde insani bağlar da önemli bir yer tutuyor. En önemli kültür ve eğitim noktasındaki adım da Türk-Alman üniversitesidir. Bu konuyla ilgili süreç devam etmekte. Rektör ataması da en kısa sürede yapılacaktır. AB üyeliğimizle ilgili sayın Şansölye’den desteğini rica ettik.

Angela Merkel’in açıklamalarından satır başları: 

Dün Kahramanmaraş’ta bugün de Kapadokya’da sayın bakanların beni kabul etmesini memnuniyetle karşılıyorum. Dün Alman askerlerini de ziyaret ettim. Güvenlik konusunda bazı endişeleri olduğu için, onlara destek olmayı çok önemsiyoruz. Eski Almanya için konuşmam gerekirse birleşmeden önce de Türkiye bizim için güvenilir bir ülkeydi. Çok yakın ilişkilerimiz var. Ekonomik ilişkilerimiz çok iyi; ilişkileri daha da geliştirebiliriz. Alman turistlerin birinci sırada olmasından ötürü gerçekten çok mutluyum. Biz tüm dini cemaatlerin hem Almanya’da hem de bütün dünyada özgürce adım atmalarını savunuyoruz.

MERKEL’DEN TUTUKLU GAZETECİLER HATIRLATMASI

Almanya terörle mücadele konusunda elinden geleni yapacak. İkili ilişkiler konusunda ise ben Türkiye’deki vakıflarımızın özgürce çalışabilmesinin sağlanmasını rica ediyorum. 2013-2014 yılında Türk Alman bilim yılını kutladığımız zaman güzel adımlar atacağımızı ümit ediyorum. İç politikayla ilgili konuları da görüştük. Gazetecilerin uzun süre tutuklu olmaması gerektiğini paylaştık. Bu konuda da bilgi alışverişinde bulunacağız. Biz tekrar AB ile ilgili tutumumuzu yeniledik. Türkiye’nin tam üyeliğiyle ilgili tereddütlerimiz olmasına rağmen ilerlemenin olması gerektiği fikrindeyiz. Bir fasıl açarsak bir adım atmış oluruz. Almanya’daki Türkler’in artık güvenle sorunsuz bir şekilde Almanya’da yaşamalarını istiyoruz.

GAZETECİLERİN SORULARINA CEVAP VERDİLER

Almanya’da Nasyonal Sosyalist Partisi’nin yasaklanmasını düşünüyor musunuz? Sayın Erdoğan gazeteciler tutuklu avukatlar da tutuklandı. Yeni düzenlemeler olacak mı?

Erdoğan: Türkiye’de tutuklu gazetecilerin sayısı bir elin parmakları geçmez. Ya darbeye teşebbüstür ya kaçak silah bulundurmaktır veya terör örgütü ile ilişki içinde olmaktır. Bunların genelinin durumu budur. Yasama, yürütme ve yargının görevi ayrı. Nasıl ki Almanya’da yargı kararlarına saygı duyuluyorsa bizim de yargı kararlarımıza saygı durun. İngiltere’de 6 gazeteci tutuklandı. 50’yi aşkın gazeteci gözaltında. Acaba bu konuyla da ilgileniyor musunuz? Bu gazetecilerin İRA’yla bir ilgisi var mı araştırmanızı rica ediyorum.

KIBRIS MESELESİ

Güney Kıbrıs’ta yapılan seçim bir Kıbrıs seçimi değildir. Aynı şekilde Kuzey’de de bir seçim yapılıyor. Sayın Şansölye’nin çok ilginç bir açıklaması vardı. AB’ye son katılımlar çok ilginç olmuştur. Yeni bir lider geldi Güney kesimine. Seçim öncesi mesajlarından sonra yeni mesajları nasıl olacak bilemiyorum. Ama çözüm odaklı bütün adımlara yardım ederiz. Burada da Yunanistan’a görev düşüyor. Türkiye, garantör ülke olarak bu konuda elinden gelen adımları atar. Biz Güney Kıbrıs’a pasaport vermeye kadar adımlar attık, ancak karşılık göremedik.

İki ülke arasındaki suçluların iadesi gündeme geliyor. Paris cinayetleri ve Ankara’daki ABD elçiliğine saldırı olayları sonrası Alman istihbaratında bir güvenlik zaafı mı var? İadeleri ne zaman yapacaksınız? 

Merkel: İkinci sorunuzla ilgili olarak biz sonucu açık bir müzakere gerçekleştiriyoruz. Sonucu belli değil, benim tam üyelik konusunda tereddütlerim var ve biz bu süreci devam ettirmek istiyoruz. Bir iade talebi olduğunda bu talepler çok hassas irdeleniyor. Müebbet hapis cezası alma ihtimali olan kişiler iade edilmeyebiliyor. Örneğin artık aşırı sağcı örgütlerle ilgili merkezi veri elimizde var. Bunun gibi başka yapısal sonuçlar çıkartacağız. Terörle mücadele konusunda elimizde gelen her şeyi yapacağız. Müsteşarlarımız yılda iki kere bir araya gelip bilgi alışverişi yapacağız.

PKK ve Türkiye’nin içinde bulunduğu süreç.. Biz PKK temsilcilerinin terör faaliyetlerine katılmak amacıyla başka örgütlerde de çalıştıklarını biliyoruz. Kıbrıs’taki seçimle ilgili olarak yeni başkanın nasıl bir yol izleyeceğini bilemiyorum. Örneğin Kıbrıs’ın Euro üyeliği ile ilgili. Türk tarafıyla nasıl görüşmelerin gerçekleşeceğini merak ediyoruz.

İMRALI GÖRÜŞMELERİ SONRASI YENİ YOL HARİTASI NE OLACAK

Erdoğan: Gene dönüp dolaşıp Ankara protokolüne geliyoruz. Biz AB üyesi ülkelerin hemen hepsiyle önemli anlaşmaları geliştirme noktasındayız. Şu anda AB üyesi ülkelerde 5 milyon insanımız var. Yabancısı değiliz, ama işin hukuki boyutunu da çözelim istiyoruz.

İmralı’dan ilgili parti mensupları dönmüştür ve yaptıkları açıklamalar var. Değerlendirmemizi yaptıktan sonra yol haritamızı da sizlerle paylaşacağız.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
23 Nisan 2017 Pazar – Dolar, Euro, Altın Fiyatları, Altın Fiyatı 23 Nisan 2017 Pazar – Dolar, Euro...

Bugün 23 Nisan 2017 Pazar günü, Serbest piyasa ve bankalardaki en güncel döviz verileri, serbest piyasadaki altın fiyatları, borsa hiss...

14 Mart 2016 Pazartesi Döviz Kurları – Dolar, Euro, Altın Fiyatları, Altın Fiyatı 14 Mart 2016 Pazartesi Döviz Kurları ...

Bugün 14 Mart 2016 Pazartesi günü, Serbest piyasa ve bankalardaki en güncel döviz verileri, serbest piyasadaki altın fiyatları, borsa h...

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Taban Puanları – 2015 Tercih Kılavuzu osym.gov.tr Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Taban ...

Maraşta Haber ekibi olarak siz değerli öğrenci arkadaşlarımız için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından osym.gov.tr&#...

Bahçe Tarımı Bölümü Taban Puanları – 2015 Tercih Kılavuzu osym.gov.tr Bahçe Tarımı Bölümü Taban Puanları ̵...

Maraşta Haber ekibi olarak siz değerli öğrenci arkadaşlarımız için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından osym.gov.tr&#...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürümüz Yusuf Kahraman, 23 N...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

Arı ve Değirmenci Ailesinin Mutlu Günü Arı ve Değirmenci Ailesin...

Döne ve İsmet Arı çiftinin hanımefendi ve güzel kızları Canr...

Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ