İstanbul’da 3 farklı noktada seyyar olarak gerçekleştirilmesi planlanan uygulamalarda, uyuşturucu kullandığı tespit edilenlerin ehliyetlerine 5 yıl süre ile el konulacak. Sürücülere de 3 bin 600 TL para cezası kesilecek. İstanbul’daki uygulamaların yarından itibaren başlayacağı açıklandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün uyuşturucu kullandıktan sonra araç kullananların tespitine yönelik uygulamalarında kullanılacak uyuşturucu analiz cihazı, düzenlenen seminerle tanıtıldı. Uygulamayı gerçekleştirilecek ekiplerin ve basın mensuplarının da yer aldığı seminerde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Yardımcısı Ali Özsoylar bilgi verdi.

Tanıtımı yapılan uyuşturucu analiz cihazında ölçüm yapabilmesi için, sürücüden tükürük örneği alınıyor. Bir pet yardımıyla gerçekleştirilen örnek alım işlemi yaklaşık 2 dakika sürüyor. Ardından pet bir kite takılıyor, ardından 7 dakika bekleniyor. Bu sürede alınan sonuç, sürücü makineye tanımlanmış 19 uyuşturucu madde örneğiyle karşılaştırma yapıyor. İki gün önce alınmış olsa bile olumlu sonuç elde edilen cihazla uyuşturucu kullandıkları tespit edilen sürücülerin ehliyetine 5 yıl süre ile el konuluyor. 3 bin 600 TL para cezası kesilen sürücüye uyuşturucu kullanmaktan da ilgili birimlerce işlem yapılıyor.

Sistemin yanılma payının yüzde 10 olduğunu belirten Ali Özsoylar, talep edilmesi halinde sürücüden kan örneğinin de alınacağını belirtti.

Test yaptırmak istemeyenlerle ilgili ne yapılacağı sorusu üzerine bilgi veren Özsoylar, test yaptırmak istemeyenlere 2 bin TL para cezası kesileceği ve ehliyetine 2 yıl el konulacağı belirtildi.