Maraşta Haber
Maraşta Haber

Ramazan Ayında Beslenme

Ülkemizde önemli bir yeri olan ramazan ayı, normal beslenme düzeninin ve saatinin tamamen değiştiği bir dönemdir. Bu yüzden bu dönemde beslenme düzenimize dikkat etmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Necip Fazıl Şehir Hastanesi Diyetisyeni Şebnem ÇAKIROĞLU- ERDEMGÜR tarafından Sağlık Müdürlüğü personellerine ”Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri” konulu eğitim toplantısı düzenlendi. İl Sağlık Müdürlüğü Araştırma Bilgi Sistemleri ve […]

Ramazan Ayında Beslenme

08 Temmuz 2013 - 22:13A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Ülkemizde önemli bir yeri olan ramazan ayı, normal beslenme düzeninin ve saatinin tamamen değiştiği bir dönemdir. Bu yüzden bu dönemde beslenme düzenimize dikkat etmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Necip Fazıl Şehir Hastanesi Diyetisyeni Şebnem ÇAKIROĞLU- ERDEMGÜR tarafından Sağlık Müdürlüğü personellerine ”Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri” konulu eğitim toplantısı düzenlendi.

İl Sağlık Müdürlüğü Araştırma Bilgi Sistemleri ve Sağlığın Geliştirilmesi Şubesi tarafından “Sağlıkta Eğitim Günleri” etkinlikleri kapsamında düzenlenen eğitime İl Sağlık Müdürü Dr. M. İlker ÇİTİL, İl Sağlık Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ile çok sayıda Müdürlük personeli katıldı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü ÇİTİL, Ramazan ayının yaz aylarına gelmesi sebebiyle beslenme düzenine daha dikkat edilmesini ve bol sıvı tüketilmesine dikkat çekti. Dr. ÇİTİL, Ramazan ayının tüm İslam âlemine sağlık ve huzur getirmesi temennisinde bulundu.

Diyetisyen Şebnem ÇAKIROĞLU- ERDEMGÜR’ün slâytlı sunum eşliğinde yaptığı toplantıda, uzun süreli açlık sonrası yanlış besin seçimi ve düzensiz beslenme şekli, kilo alımına ve yağlanmanın artmasına neden olduğunu dikkat çekti ve açıklamalarına şöyle devam etti.

“Öğün sayısının azalması ve ortalama 13- 14 saat süren açlık süresi vücudun alışılmış beslenme ritminin çok dışına çıkmasına neden olur. Aç kalan mide iftarla beraber kalori bombardımanına tutularak başta sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere pek çok sağlık sorununa sebep olabilir.

Uzun süren açlıkta kan şekerinin düşmesiyle birlikte, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, uykuya meyil, sinirlilik, mide asidinin artması, metabolizma hızının yavaşlamasıyla hareket etme isteğinin azalması gibi sorunlar meydana gelmektedir. Bütün bunlar kişinin kabızlığa ve kilo almaya yatkınlığını arttırır.

Bu dönemde beslenme açısından dikkat edilecek en önemli nokta vücut dengemizi korumak olacaktır. Bunun için de dengeli beslenmenin basit kurallarına dikkat edilmesi yeterlidir” dedi ve şu başlıklara dikkat çekti.

—        Öncelikle öğün sayısı tek veya iki öğün yerine üç veya dört öğüne çıkarılmalıdır. Gün boyu açlıktan sonra iftarda hızlı ve fazla yemek tüketilmemeli, yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Doğru olanı çok çeşitli yemeği bir arada ve hızlıca tüketmek yerine iftarı çorba veya kahvaltılıklar ile açmak ve 1 saat sonra ana yemeğe geçmektir.

—        Ana öğünde de ağır ve çok yağlı yiyecekler yerine kolay sindirilebilir az yağlı et, sebze veya etli sebze yemekleri, az yağlı yoğurtlar, cacık, ayran ve salata tercih edilmelidir.

—        Yemekten 1-2 saat kadar sonra meyve yemek en doğru seçim olacaktır.

—        Eğer isteniyorsa ağır hamur işi tatlılar yerine az şekerli sütlü tatlılar, güllaç, dondurma ve meyveli tatlılar tercih edilebilir.

—        Sahura mutlaka kalkılmalı, sahurda kahvaltılıklar tercih edilmelidir. Peynir, yumurta, yoğurt-süt, tam buğday ekmeği, domates-salatalık, meyve, ceviz veya badem gibi hafif besinler tüketilmelidir.

—        Çok sevilen ramazan pidesini tadımlık tüketmek daha doğru olacaktır.

Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç, sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar gibi) tokluk hissi sağladığı için tercih edilmelidir.

—        Daha hafif ve sağlıklı olması için yiyecekler kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.

—        İftardan hemen sonra çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitamin ve mineral öğelerin emilimini engelleyeceğinden bu içecekleri yemekten bir saat sonar içilmesinde fayda vardır.

—        Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, kilo alışını engellemek, besinlerin sindirimine yardımcı olmak için iftardan 1-1,5 saat sonra hafif tempolu bir yürüyüş yapmak faydalı olacaktır.

—        Her gün en az 4 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi vücudun bu dönemde artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması ve kabızlığın engellenmesi açısından önemlidir.

—        Havaların ısınmasıyla artan su ihtiyacını asitli içecekler yerine öncelikle su daha sonra ayran, şekersiz hazırlanmış komposto ve taze sıkılmış meyve sularıyla karşılanmalıdır.

—        Günlük sıvı ihtiyacımız 2-2,5 lt. kadardır. Bu ihtiyacımızı iftarla sahur arasına yaymamız gerekmektedir. Yeteri kadar sıvı alınmadığında gün içinde tansiyon düşüşü olabilir.

 

Oruc Tutmanın Sakıncalı Olduğu Durumları da sıralayan Diyetisyen Şebnem ÇAKIROĞLU; “İnsulin kullanan şeker hastaları, Hipertansiyon ve kalp hastaları, Böbrek yetmezliği bulunan hastalar, Kronik rahatsızlıklara bağlı düzenli ilaç kullanması gereken kişiler, Mide ülseri olanlar, Safra kesesi iltihabı veya taşı olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar, Ağır enfeksiyon geçirenler, Gebe ve emzikliler ve Gelişme çağındaki çocuklar” olarak altını çizdi.

r (1) r (2) r (3)

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Alanında uzman akademisyenler KSÜ Hastanesi’nde buluştu. Alanında uzman akademisyenler KSÜ Hastan...

Türkiye’nin birçok ilinden gelen bilim insanları “Güneş T. Yüregir Anısına 2. Kahramanmaraş Biyokimya Günleri” Sempozyumunda Kahramanma...

Fizyoterapist Emre Akben Şifa Dağıtıyor Fizyoterapist Emre Akben Şifa Dağıtıyor...

Onikişubat  Ilıca Vali Saim Çotur Kaplıcasında hizmete başlayan Fizyoterapist Emre Akben, bel ve  boyun fıtığında, diz ağrılarında amel...

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Zor Olanı Başardı KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Zor Olanı Ba...

Sıcakta tansiyonu yükselen ve buna bağlı olarak aort damarı yırtılan genç hasta, KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde başarılı bir operasyon...

Milletvekili Güvenç, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni Ziyaret etti. Milletvekili Güvenç, 112 Acil Çağrı Merk...

112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünü ziyaret edip çalışanları yerinde gören Celalettin Güvenç: ÜLKEM ADINA GURUR DUYDUM, EMEĞİ GEÇENLERE ...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürümüz Yusuf Kahraman, 23 N...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

Arı ve Değirmenci Ailesinin Mutlu Günü Arı ve Değirmenci Ailesin...

Döne ve İsmet Arı çiftinin hanımefendi ve güzel kızları Canr...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ