Maraşta Haber
Maraşta Haber

B12 Eksikliği Başarıyı Etkiliyor ! B12 Vitamin Eksikliğine Bitkisel Çözümler

B12 eksikliğinin tipik bulguları arasında yorgunluk, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğünün yanı sıra unutkanlık, halsizlik gibi şikayetler yer almaktadır. Buna bağlı olarak çocuklarda B12 vitaminin eksiliğinden dolayı okuldaki başarıları düşmektedir. B12 vitamini eksikliği yaşayan bazı arkadaşlarımız ne yazık ki bunu bitkisel ve sağlıklı oldukları gerekçesi ile haplar veya farklı ilaçlarla tedarik etmek istemekteler. Oysa ki en güzel b12 […]

B12 Eksikliği Başarıyı Etkiliyor ! B12 Vitamin Eksikliğine Bitkisel Çözümler

12 Nisan 2015 - 23:22A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

B12 eksikliğinin tipik bulguları arasında yorgunluk, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğünün yanı sıra unutkanlık, halsizlik gibi şikayetler yer almaktadır. Buna bağlı olarak çocuklarda B12 vitaminin eksiliğinden dolayı okuldaki başarıları düşmektedir. B12 vitamini eksikliği yaşayan bazı arkadaşlarımız ne yazık ki bunu bitkisel ve sağlıklı oldukları gerekçesi ile haplar veya farklı ilaçlarla tedarik etmek istemekteler.

Oysa ki en güzel b12 vitamin oranı besinler sayesinde yakalanır. Eğer ki sizinde b12 vitamini eksikliğiniz varsa uzman bir doktor ile beraber b12 vitamini içeren besinler, yiyecekler,meyveler, sebzeler tüketerek b12 vitamini eksikliğini tedavi etmelisiniz.

B12 Vitamini İçeren Besinler: Aşağıda ilk bölümde B12 vitamini bakımından zengin gıdaların listesini açıklamalarıyla birlikte bulabilirsiniz.

Hemen alt bölümde ise  b12 vitaminini bulunduran fakat b12 olarak çok zengin olmayan besin maddelerini ayrı bir bölümde toparladım. Unutmayın ki b12 yönünden çok zengin diye bazı besin maddelerini fazlaca tüketmekte farklı sorunları beraberinde getirebilir. Örneğin çok fazla sığır eti tüketmek b12 vitamini bakımından zengin olsa bile bu seferde yüksek kolesterol sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenden dolayı b12 vitamini eksikliği tedavisinde uzman doktorların görüşünü almalısınız.

Kabuklu Deniz Canlıları: İstiridye ve midye gibi kabuklu deniz canlıları çok iyi birer B12 kaynağıdır. Bu canlılar B12 vitamini dışında demir, çinko ve bakır mineralleri bakımından da oldukça zengindir. 100 gram midye (deniztarağı ya da tarak olarak da bilinir) günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık 16 katını içermektedir. Kabuklu deniz ürünleri, yüksek kolesterol içerdiğinden dikkatli tüketilmelidir.

Ciğer: Kuzu ciğeri en çok B12 içeren gıdalar arasında ilk sıralarda gelmektedir. 100 gram pişmiş kuzu ciğeri, günlük olarak önerilen B12′nin yaklaşık 13 katı B12 vitamini içermektedir. Kuzu ciğeri aynı zamanda demir, fosfor, bakır, çinko, B6 vitamini ve A vitamini bakımından da zengindir. Midye ve istiridye gibi yüksek kolesterol içeren kuzu ciğeri kalp ve damar sağlığını korumak adına az miktarlarda tüketilmelidir.

Balıklar: Genenllikle omega 3 için önerilen balıklar aynı zamanda yüksek miktarda B12 içermektedir. 100 gram uskumru günlük B12 ihtiyacının 3 katını, somon 3 katını, ton yaklaşık 2 katını, lüfer ise %100′ünü karşılar.

Yengeç ve Istakoz: 100 gram yengeç günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık 2 katını, 100 gram ıstakoz ise yaklaşık yarısını karşılar.

Sığır Eti: Protein, çinko, demir bakımından zengin olan sığır eti aynı zamanda yüksek miktarda B12 içerir. Sığır etinde bulunan B12 miktarı, etin hayvanın hangi bölgesinden elde edildiğine bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Ancak yaklaşık bir değer vermek gerekirse, 100 gram sığır eti günlük B12 vitamini ihtiyacının %60-%100 arasında bir oranı karşılar.

Kuzu Eti: Kuzu eti genel olarak B12 bakımından zengindir ancak en fazla B12 vitamini omuz bölgesinde bulunur. 100 gram kuzu pirzola ise günlük B12 ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar.

Peynir: Kalsiyum, protein, Riboflavin (B12 vitamini) içeren peynir çeşitleri, yüksek kolesterol oranları bir yana, B12 vitamini bakımından da zengindir. 100 gram beyaz peynir günlük B12 ihtiyacının %28′ini karşılar.

Yumurta: 100 gram yumurta günlük B12 vitamini ihtiyacının %33′ünü karşılar. Tabii, 100 gram yumurta yemek kolesterolü de önemli miktarda yükseltir. 1 adet yumurtanın sarısı ise günlük gereksinim %6′sını karşılamaya yeter. Bu rakamlar tavuk yumurtası için geçerli. Kaz ve ördek yumurtaları daha yüksek miktarlarda B12 vitamini içerir.

B12 İçeren Diğer Besinler: Parantez içinde belirtilen değerler, gıdanın 100 gramının günlük B12 vitamini ihtiyacının yüzde kaçını karşıladığını belirtmektedir. Yağsız yoğurt (%10) Tam yağlı yoğurt (%6) Yağsız süt (%9) Tam yağlı süt (%7) Tavuk eti (%5) Tofu (%39)

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Alanında uzman akademisyenler KSÜ Hastanesi’nde buluştu. Alanında uzman akademisyenler KSÜ Hastan...

Türkiye’nin birçok ilinden gelen bilim insanları “Güneş T. Yüregir Anısına 2. Kahramanmaraş Biyokimya Günleri” Sempozyumunda Kahramanma...

Fizyoterapist Emre Akben Şifa Dağıtıyor Fizyoterapist Emre Akben Şifa Dağıtıyor...

Onikişubat  Ilıca Vali Saim Çotur Kaplıcasında hizmete başlayan Fizyoterapist Emre Akben, bel ve  boyun fıtığında, diz ağrılarında amel...

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Zor Olanı Başardı KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Zor Olanı Ba...

Sıcakta tansiyonu yükselen ve buna bağlı olarak aort damarı yırtılan genç hasta, KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde başarılı bir operasyon...

Milletvekili Güvenç, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni Ziyaret etti. Milletvekili Güvenç, 112 Acil Çağrı Merk...

112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünü ziyaret edip çalışanları yerinde gören Celalettin Güvenç: ÜLKEM ADINA GURUR DUYDUM, EMEĞİ GEÇENLERE ...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ