Maraşta Haber
Maraşta Haber

Türk Şiirinin Çınarı Bahaettin Karakoç Söyleşi Programı

KSÜ GÜZEL SANATLAR FAKÜLSETİNDE SANAT ADINA TARİHE NOT DÜŞÜLECEK BİR SÖYLEŞİ: “TÜRK ŞİİRİNİN ÇINARI BAHAETTİN KARAKOÇ SÖYLEŞİ PROGRAMI” KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından, sanatseverleri ve gençleri sanatın zirveleriyle buluşturmak,  yaşayan anıt sanatçılara vefa duygusunu ifade etmek amacıyla  “Türk Şiirinin Çınarı Bahaettin Karakoç Söyleşi Programı” düzenlendi. KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Salonunda gerçekleştirilen söyleşi programına KSÜ Rektörü […]

Türk Şiirinin Çınarı Bahaettin Karakoç Söyleşi Programı

17 Aralık 2016 - 9:45A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

KSÜ GÜZEL SANATLAR FAKÜLSETİNDE SANAT ADINA TARİHE NOT DÜŞÜLECEK BİR SÖYLEŞİ: “TÜRK ŞİİRİNİN ÇINARI BAHAETTİN KARAKOÇ SÖYLEŞİ PROGRAMI”

Habere Ait Fotoğraflar İçin Tıklayın

KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından, sanatseverleri ve gençleri sanatın zirveleriyle buluşturmak,  yaşayan anıt sanatçılara vefa duygusunu ifade etmek amacıyla  “Türk Şiirinin Çınarı Bahaettin Karakoç Söyleşi Programı” düzenlendi.

KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Salonunda gerçekleştirilen söyleşi programına KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Fatih Kıllı, KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü, Şair-Yazar İnci Okumuş, araştırmacı/yazar Serdar Yakar, çok sayıda sanatsever ve öğrenciler katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, üniversite ve fakülte olarak amaçlarının öğrencileri ülkemizin yaşayan en büyük şairlerinden biri olan Bahaettin Karakoç ile bir araya getirip onun şiir ve sanat alanındaki engin birikimlerinden istifade etmek olduğunu belirterek konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Biz güzel sanatlar fakültesi olarak sadece plastik sanatlarda eğitim vermiyoruz. Siz sevgili gençlerimizi sanatımızın diğer şubeleriyle de diğer güzellikleriyle de bir araya getirmek istiyoruz.

Bugün hiçbir insan düşünülemez ki benim şiire karşı ilgim yoktur desin. Her insanın mutlaka şiire karşı ilgisi vardır. Çünkü hepimizin zevkle dinlediği şarkıların, türkülerin kaynağı şiirdir.

Okuduğumuz şiirlerdeki kelimeleri tek tek düşünürsek aslında hepsini günlük konuşmalarımızda kullanıyoruz. Ama şiirdeki söz dizimini yapamıyoruz. İşte burada yetenek ve ustalık gerekiyor. Bunu da Bahaettin ağabeyimiz gibi usta şairlerimiz yapabiliyorlar.

Şunu da ifade edeyim ki toplumumuzda sanatçılar genellikle öldükten sonra hatırlanır. Ama bize düşen o insanlara hayatta iken layık oldukları değeri vermek ve saygımızı göstermektir. Bu programla bunu gerçekleştirmek istiyoruz.

Üniversite en yüksek eğitim kurumudur. Bundan sonra bir üst eğitim kurumu yoktur. Üniversite öğreniminde sınıf ortamında gördüğümüz bilgiyle yetinirsek sadece kuru bir diploma alır gideriz. Üniversitemizin düzenlemiş olduğu sosyal, kültürel, bilimsel etkinliklere ne kadar çok zaman ayırıp katılabilirsek kendimizi o kadar iyi yetiştirmiş oluruz.” dedi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci de katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada üniversite olarak sanatın ve sanatçının her zaman yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyledi. Söyleşi etkinliğinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Rektör Deveci, Türk şiirinin Beyaz Kartalı, yaşayan çınarı Bahaettin Karakoç’a hayırlı ve sağlıklı ömürler diledi.

Açış konuşmalarının ardından eğitimci- yazar Ramazan Avcı’nın hazırlayıp seslendirdiği Bahaettin Karakoç’un biyografi sunusu izlendi.

Tanıtım sunusundan sonra Bahaettin Karakoç ile eğitimci-yazar Ramazan Avcı’nın sanat eksenli doyumsuz söyleşisi başladı. Bahaettin Karakoç, Ramazan Avcı’nın şiir, şiirde anlam, şiir-musiki ilişkisi, şiirde şekil, şiirde gelenek, şiir- tabiat ilişkisi, şiirin ilham saatleri, şiir-din ilişkisi gibi konulardaki sorularına verdiği samimi ve çarpıcı cevaplar dinleyiciler tarafından ilgi ve beğeniyle dinlendi.

Söyleşi sırasında Bahaettin Karakoç sorulara cevaben, “Şiire başlarken ‘Allah’ım beni utandırma, ben şairim ve daha iyi bir şair olmam için gücümü artır. Sana söz veriyorum, senin rızan dışında hiçbir şey yazmayacağım.’ dedim. Cenabı Allah o günden bugüne ne istediysem hepsini bana verdi. Ama verdiğim sözü hiçbir zaman unutmadım.”, “Şiir bir kültür işidir. Felsefe kadar güçlü, matematik kadar oynak olmalıdır.” “Şiir, insanın iç ve dış âlemini arılaştırır, durulaştırır, güzelleştirir. İnsanı insan yapar, o insanı da Allah’a yakın yapar.”, “Allah beni tekrar yer yüzüne gönderse yemin ederim ki tekrar şair olarak gelmek isterim.”, “Geleneksiz şiir, başıboş uydu gibidir, sağa sola çarpar durur. Sanat geleneklerden miras alınarak geliştirilir.”, “86 yaşımda bile şiir yazmayı dilime ve kültürüme borçluyum.”, “İnsanı, onu yaratanı ve doğayı yani bu üçayaklı sehpayı sağlam kuramazsanız şiirin bir tarafı göçer. Tabiat Allah’ı da, insanı da anlatır.”, “Bir şiirde felsefe yoksa, resim yoksa, musiki yoksa, matematik yoksa, orada şiir aramayın.” “Yürek, bir enstrüman gibidir. Sazın belli sayıda telleri vardır ve onunla belli nağmeler çalınır. Fakat yürekte sonsuz teller vardır ve her biri bir başka anlama gelir.” “Gençler, alanı boş bırakmayın,  çabuk pes etmeyin, çok okuyun.” dedi.

Ramazan Avcı’nın söyleşi arasında Bahaettin Karakoç’a ait şiirlerinden örnekler okuması dinleyicilerden büyük beğeni ve alkış topladı.

Avcı, Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman adlı şiiri seslendirdikten sonra KSÜ Avşar Kampusünde “Bahaettin Karakoç Ihlamur Bahçesi” oluşturarak sanata ve sanatçıya gösterdiği duyarlılığından dolayı Rektör Durmuş Deveci’ye sanatseverler adına teşekkür etti.

Söyleşi arasında KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Seher Atmaca’nın, sözleri Bahaettin Karakoç’a ait iki şiiri sazı ve sesiyle ve Azeri edasıyla türkü formunda yorumlaması dinleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.

Programın sonunda Cuma Özcan adlı üniversite öğrencisi Bahaettin Karakoç’un bir şiirini, Ebru Aksak adlı üniversite öğrencisi de Bahaettin Karakoç ile ilgili olarak duygu ve düşüncelerini dile getiren yazısını okudu. Ebru Aksak, konuşmasında “’Öyle bir abdest al ki su bile sarhoş olsun’ dizesi ile tanımıştım Sayın Bahaettin Karakoç’u. Bu dizeler ile araladım onun ilim sayfalarını, araladıkça kayboldum bin bir odalı şiirlerinde. Her bir dizenin, her bir kelimenin kapısını çaldığınızda bambaşka isimler çıkar karşınıza. ‘En güzel mektep tabiattır.’ sözündeki gibi dağlar hane olur duygularınıza, kuşlar kanadında taşır vuslatı, kadife çiçeği al al olur sevgilinin yanaklarında, güneş iki söz arasındaki gönül yarasıdır.” dedi

Programın sonunda soru-cevap bölümü gerçekleştirildi.

Söyleşiden sonra KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci tarafından Bahaettin Karakoç’a ve söyleşinin gerçekleşmesindeki emeklerinden dolayı Ramazan Avcı ve Seher Atmaca’ya birer plaket takdim edildi.

Üniversite öğrencileri üstat şair ile bol bol fotoğraf çektirme imkânı buldular.

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzeldir, kimi derler vay naçar Kimi yere vurmuştur, kimi yüksekten uçar Doğru y...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmayın !

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmenlerinin oluşturduğu koro  100 yıl Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığın köşe Kurt, kuşta böcekte, vızıltı neşe Sümbüllerin açma zamanı artıkR...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Karac’oğlan. Aşıklara ilham, olur bestesi, Koşmaya bozlağa, pir Karac...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

Arı ve Değirmenci Ailesinin Mutlu Günü Arı ve Değirmenci Ailesin...

Döne ve İsmet Arı çiftinin hanımefendi ve güzel kızları Canr...

Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kollar...

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş...

Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ