Örnek Bir Etkinlik: Yazar Mustafa Okumuş’a Saygı Programı

Örnek Bir Etkinlik: Yazar Mustafa Okumuş’a Saygı Programı
Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği güzide eğitimci, şair ve yazar,  “Hocaların Hocası” olarak tanınan Mustafa Okumuş adına Onikişubat Belediyesi ve Kahramanmaraş Edebiyat-Sanat Derneği tarafından “Mustafa Okumuş’a...

Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği güzide eğitimci, şair ve yazar,  “Hocaların Hocası” olarak tanınan Mustafa Okumuş adına Onikişubat Belediyesi ve Kahramanmaraş Edebiyat-Sanat Derneği tarafından “Mustafa Okumuş’a Saygı Programı” düzenlendi.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi salonunda düzenlenen programa Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Mahçiçek, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, yazar ve şairlerle çok sayıda sanatsever katıldı.

ETKİNLİKLE İLGİLİ FOTOĞRAF VİDEOSUNU GÖRMEK İÇİN ALTTA Kİ LİNKE TIKLAYIN

Sunuculuğunu Salman Kapanoğlu’nun yaptığı “Mustafa Okumuş’a Saygı” programı, araştırmacı-yazar Ramazan Avcı’nın hazırlayıp seslendirdiği, Mustafa Okumuş’un hayatını ve eserlerini tanıtan “Bir Kılavuz İnsan Mustafa Okumuş” adlı video gösterimi ile başladı. Daha sonra Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Mahçiçek, selamlama konuşması yaptı. Başkan Hanifi Mahçiçek, “Toplumun yetiştirdiği sanatçılara, bilim insanlarına onlar hayattayken kıymetlerini hissettirmek gerekir. Bu bakımdan saygı niteliği taşıyan bu etkinliğin çok güzel olduğunu düşünüyorum ve böylesi etkinlerin devam etmesini ümit ediyorum. Mustafa Okumuş eğitim, düşünce ve edebiyat alanında bizlere ve gelecek nesillere çok değerli hazineler bırakan bir hocamızdır. Kendisine sağlıklı, uzun ömürler diliyorum.” dedi.

Ramazan Avcı’nın yorumlayıp seslendirdiği Mustafa Okumuş’un “Yaşama Sevinci” adlı şiirin videosunun izlenmesinden sonra panele geçildi.

Kahramanmaraş Edebiyat-Sanata Derneği Başkanı araştırmacı/yazar Ramazan Avcı’nın yönettiği panelde eğitimci/yazar İbrahim Gülsu Mustafa Okumuş’un kişiliğini, araştırmacı/yazar Serdar Yakar Mustafa Okumuş’un çevre duyarlılığı ve doğa sevgisini, araştırmacı-yazar Ramazan Avcı da Mustafa Okumuş’un sanatını anlattı.

Eğitimci/yazar İbrahim Gülsu konuşmasında “Yaşayan bir değeri, huzurunda anlatmaya çalışarak şehirde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Mustafa Okumuş, bu coğrafyanın yetiştirdiği çok değerli eğitimci ve kültür insanıdır. Üretkenliği ve pozitif enerjisiyle bize rehber olmuştur.” dedi.

Araştırmacı/yazar Serdar Yakar, Mustafa Okumuş’un Gâvur Gölü Havzası’nı koruma ve kurtarma mücadelesini anlattı. Gâvur Gölü’nün ne zaman ve niçin kurutulduğunu, bunun sonuçlarını ve Mustafa Okumuş’un Gâvur Gölü’nün yaşatılmasına dair görüşlerini dile getirdi.

Kahramanmaraş Edebiyat Sanat Derneği Başkanı araştırmacı/yazar Ramazan Avcı; şiirleri,  hikâyeleri ve denemelerinden hareketle Mustafa Okumuş’un sanatını ve edebî kişiliğini anlattı.

Ramazan Avcı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Mustafa Okumuş’un hikâyelerinde onun eğitimci ve araştırmacı kimliğinin izlerini görüyoruz. Olaylar arasındaki sebep sonuç ilişkisi ve yanlış davranışların doğurduğu pişmanlıkların okura hayat dersi veren bir çeşni taşıması Mustafa Okumuş’un eğitimci yanının izlerini taşırken olayların geçtiği mekânların ekolojik özelliklerini, o yıllarda yapılan kaşıkçılık, avcılık, değirmencilik gibi meslekleri gözümüzde canlandıracak derecede etkili anlatımı da onun araştırmacı kimliğini yansıtmaktadır.

Mustafa Okumuş’u farklı kılan, saygın kılan özelliklerinden biri de umutsuzluğa yer vermemesidir. Onun deneme yazılarında ahlara, vahlara pek yer yoktur. Karamsarlıktan geçinen yazarlara ve şairlere inat yazılarında mavi hâkimdir. Bu özelliği ile o ‘Karanlıktan şikâyet edeceğine bir mum yak.’ felsefesinin en başarılı uygulayıcısıdır.

Mustafa Okumuş yaşadığı çevrenin daha yaşanılır, içinde bulunduğu toplumun daha medenî, daha hoşgörülü ve erdemli olması için kendini adayan bir eylem insanı; geçmiş, bugün ve gelecek arasındaki kültürel köprünün kurulması için çalışan bir araştırmacı; güçlü bir deneme yazarı, olgun bir şair ve hikâyecidir. Bu vasıflarını eğitimciliği ile birleştirerek yaşantısı ve eserleriyle bizlere kılavuzluk yapmaktadır.”

Panelden sonra bir teşekkür konuşması yapan Mustafa Okumuş “Etkinliği düzenleyen Onikişubat Belediyesi ile Kahramanmaraş Edebiyat-Sanat Derneğine ve bizlere içi dolu bir kültür-edebiyat ziyafeti çeken panelistlere çok teşekkür ediyorum. Bu etkinlik her ne kadar şahsım için düzenlenmişse de ben bunu kültür ve sanat adına düzenlenen önemli bir program olarak görüyorum. Sizler bizlere destek verdiğiniz ölçüde bu ülke sanatçılarını, şairlerini daha iyi noktalara taşıyacaktır.” dedi.

Program, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Mahçiçek’in Mustafa Okumuş’a hediye takdimi ve Mustafa Okumuş’un kitaplarını davetlilere imzalamasıyla sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.