Maraşta Haber
Maraşta Haber

EN BÜYÜK VİRÜS “TEHLİKELİ İNSAN VİRÜSÜ” DÜR

CORONA SENDROMUNDAN KORO HALİNDE KORUNMA Temizlik imandan gelir… Aslan yatağından belli olur… Kolektif bilinçaltına temiz olmanın başta insan sağlığına olan etkileri olmak üzere olması gerekliliği kazınan bir toplumuz. İlkokul öğretmenlerimizin tırnak kontrolleri hemen aklıma geldi bile.  Her gün yemekten önce ve sonra altı kez ellerimizi yıkayalım, dişlerimizi sabah akşam fırçalayalım “tam iki dakika” kamu spotlarını […]

EN BÜYÜK VİRÜS “TEHLİKELİ İNSAN VİRÜSÜ” DÜR

13 Mart 2020 - 12:12A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

CORONA SENDROMUNDAN KORO HALİNDE KORUNMA

Temizlik imandan gelir…

Aslan yatağından belli olur…

Kolektif bilinçaltına temiz olmanın başta insan sağlığına olan etkileri olmak üzere olması gerekliliği kazınan bir toplumuz.

İlkokul öğretmenlerimizin tırnak kontrolleri hemen aklıma geldi bile.  Her gün yemekten önce ve sonra altı kez ellerimizi yıkayalım, dişlerimizi sabah akşam fırçalayalım “tam iki dakika” kamu spotlarını on yaşımdan beri süregelmekte. Annelerin çocuklarını hiç olmazsa hafta bir banyoya koyma savaşlarını da hatırlarsınız. Özellikle de ergen ve erkek çocuklarını.

Literatürdeki ömrü daha uzun olmakla birlikte ülkemizde yaklaşık elli yıl öncesinden başlayarak günümüze artarak gelen ve tanımlanmış ismi ile temizlik OKB durumlarını da toplumsal bünyemize kabullendik diyebiliriz.  Dünya toplumlarının da benzer durumlarda olduğunu az gelişmiş bazı istisnai toplumlar dışında söylemek mümkündür kanımca.

Hal böyleyken son iki aydır dünyada dolayısı ile ülkemizde de gündemin en birinci maddesinin Corona olmasını nasıl açıklamalıyız. İnsanlığın varoluşundan beri hastalık salgınlarıyla ilgili birçok durum yaşanmıştır ve bu durumlarla ilgili birçok kitap yazılmasının yanı sıra filmler belgeseller çekilmiştir. Aklımız ilk gelen de “cüzzam” “veba” olmuştur büyük olasılıkla.

Teknolojinin hem genel anlamda hem de spesifik olarak sağlık alanında  büyük bir ilerleme kaydetmesine rağmen bu  tür salgın hastalıklar olma ihtimal ve durumunu yok edememektedir.

Önce sağlık sonra yaşamın dinamiği düsturuyla hareketle herkes hepimiz elbette sağlığımızı düşünmeliyiz öncelikle. Buna bir itirazım yok.

Ancak, özellikle ve maalesef yine sosyal medya sanki karamsar bir “sağlık senfoni orkestrası korosu” veya “şom ağızlı gizli istihbarat ajanları (CR0019)”  ya da “birleşmiş virüsler” topluluğu olarak önünüze gelene “virüslü” muamelesi yapın ve kaçın mesajları yaymakta.

Bu gidişle herhangi bir virüs insanı değil ama insanların birbirine şüpheli yaklaşmasından ötürü insanlığı yok edecek.

Teknolojik hayatın insan zihnini, algısını ve dolayısı ile psikolojisini ve davranışlarını olumsuz etkilediğini biliyoruz.  Ancak yine de bu duruma müdahale becerilerimizde eksiklikler olduğunu söyleyebiliriz.  Ki corona salgını gerçekliği olmasına rağmen bu algı operasyonunda insanların korku kaygı ve endişelerine yönelik – maalesef temeli yine ekonomik rant olan – süreç yönetimini bir çok kişi yapamamaktadır.

OKB , Kaygı bozukluğu, kaybetme anxiyetesi, panik atak vb durumları olan bireyler bu fütursuz sosyal medya paylaşımlarıyla daha da ağırlaşabilecekler, asosyal, sosyal fobik, anti sosyal, şizoid yapıda olan bireyler hem kendi durumlarından ötürü hem de çevresindeki insanların salgın süreçlerini yönetememelerinden dolayı ilişkilerini kesmeleriyle daha da yalnızlaşabileceklerdir.

Bu durumun endişe ve kaygı boyutlarının temellendireceği depresyonel, paranoid, somatik yakınmaların da olabileceği aşikârdır.  Özetle işin biyolojik sağlık sürecinin önemi olduğu kadar özellikle insanları korku kaygı ve endişeye bunların sonucu olarak da patolojik yakınmalara götürecek anlamsız bilgi kirliliklerinin olması itibarı ile psikolojik sağlık süreçlerinin de olduğunu görelim fark edelim ve fark ettirelim.

Fizyolojik mikrop ve virüslere karşı tıp ve sağlık uzmanları yoğun bir biçimde çalışırken biz kendi ellerimizle kendimizi yok etmeyelim…  Unutmayalım en riskli virüs “Tehlikeli İnsan Virüsü”dür. 

Dr. Öğretim Üyesi Yunus Emre AYNA

Dicle Üniversitesi Psikoloji Bölümü

Gelişim Psikolojisi ABD Başkanı

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzeldir, kimi derler vay naçar Kimi yere vurmuştur, kimi yüksekten uçar Doğru y...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmayın !

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmenlerinin oluşturduğu koro  100 yıl Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığın köşe Kurt, kuşta böcekte, vızıltı neşe Sümbüllerin açma zamanı artıkR...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Karac’oğlan. Aşıklara ilham, olur bestesi, Koşmaya bozlağa, pir Karac...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Şehit Ahmet Gülbahar Ortaokulu (ŞAGO) Matematik Yarışması Sonuçlandı Şehit Ahmet Gülbahar Orta...

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Şehit Ahmet Gülbahar Ortaoku...

Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ