Maraşta Haber
Maraşta Haber

Abdurrahim Karakoç anıldı

      07 Haziran 2012 tarihinde aramızdan ayrılan Kaleminde sevda yükü biriktiren Şair Abdurrahim Karakoç Kahramanmaraş’ta  Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde Mehmet Gümüşer Andolu Lisesi tarafından düzenlenen 8. Geleneksel Şiir ve Türkü Programında anıldı. Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet […]

Abdurrahim Karakoç anıldı

12 Mayıs 2013 - 16:16A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

      07 Haziran 2012 tarihinde aramızdan ayrılan Kaleminde sevda yükü biriktiren Şair Abdurrahim Karakoç Kahramanmaraş’ta  Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde Mehmet Gümüşer Andolu Lisesi tarafından düzenlenen 8. Geleneksel Şiir ve Türkü Programında anıldı.

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Sertpolat, Belediye Kültür Müdürü Serdar Yakar,  çok sayıda eğitimci, şair ve yazar ve  sanatseverin katıldığı programda duygu dolu anlar yaşandı.

Abdurrahim Karakoç’u anlatan slayt gösterisi ve şiir dinletisinden sonra programın açılış konuşmasını yapan Duran Boz Abdurrahim Karakoç’u anlattı.

Abdurrahim Karakoç anma programı (14)

Boz yaptığı konuşmada şunları belirtti; “İlkini 2005-2006 öğretim yılında gerçekleştirdiğimiz şiir ve türkü programının bu yıl sekizincisini gerçekleştiriyoruz.

Başlangıçta; ülkemizin sanat hayatına, kültür hayatına katkıda bulunan yazar, şair ve sanatçıların tanıtılması amacıyla yola çıkmıştık. Önceki programlarımızda; Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Alâeddin Özdenören, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Bahaettin Karakoç, Şevket Bulut, Şevket Yücel, Tahsin Yücel gibi yazar ve şairlerimizin yazı hayatından, düşünce hayatından kesitler sunmuştuk.

Şimdi de şiir geleneğimizin önemli temsilcilerinden Abdurrahim Karakoç’u gündem konusu yapıyoruz. Onun hayatını, şiirini ve yaşadığı çevreyi sizlerin dikkatine sunuyoruz. Onun sanatına ve hayatına etki eden faktörleri anlamayı ve anlatmayı gaye ediniyoruz.

Abdurrahim Karakoç, 1932’de Celâ’da (Ekinözü)’da doğdu. 1939’da başladığı ilkokulu dört yılda bitirdi. İlkokul sonrasında ise herhangi bir okula devam etmedi. Marangozluk, kuzu çobanlığı ve bağ-bahçe işleriyle uğraştı. Bunun yanı sıra da durmadan, kesiksiz bir biçimde okudu.

Çocukluğundan itibaren Yunus Emre, Karacaoğlan, Ruhsatî, Âşık Ömer, Dadaloğlu, Köroğlu ve Seyranî Dede başta olmak üzere babası Ümmet Karakoç’tan Fuzuli, Baki, Nefî ve Nedim’in şiirlerini dinledi. Bunun yanı sıra da babasından Battal Gazi Destanı, Hazreti Ali Cenkleri, Kerem ile Aslı ve Leyla İle Mecnun dersleri aldı. Şiirin dünyasına dedesinin ve babası Ümmet Karakoç’un şiirlerini dinleyerek adım attı. Açıkçası ilk şiir derslerini babası Ümmet Karakoç’tan aldı.

1952’de askere giderek 1953’te terhis oldu. İlk şiirini ilkokul yıllarındayken kavga ettiği bir arkadaşını hicvederek yazdı. Sonrasında ise 1948’de şiir yazmaya başladı. 1954 yılına kadar yazdığı şiirlerini bir çırpıda yırtıp attı. 1955’te de Elbistan Kaymakamlığının çıkardığı Engizek gazetesinde ilk şiirini yayımladı. Hiciv şiirlerinde Seyrani Dede’yi örnek aldı.

1958’de de Ekinözü Belediyesinde Muhasip olarak işe başladı. 1982’de buradan emekli oldu. 1984’te de Ankara’ya yerleşti.

Mihriban temalı şiirler yazdı. Bu şiirleri ülke genelinde tanınmasına katkıda bulundu.

Hasan’a Mektuplar’la Anadolu insanının sevinci, üzüntüsü ve kederiyle portresini çıkardı.

Hasan’a Mektuplar, El Kulakta, Vur Emri, Kan Yazısı, Suları Islatamadım, Dosta Doğru, Gökçekimi, Beşinci Mevsim, Akıl Karaya Vurdu, Yasaklı Rüyalar, Gerdanlık I-II-III, Parmak İzi, Düşünce Yazıları ve Çoban’dan Mektupları ömrünün özeti olarak okurun beğenisine sundu.

7 Haziran 2012’de Ankara’da vefat etti” dedi

Program öğrencilerin okuduğu şiirler ve Abdurrahim Karakoç’un bestelenmiş türküleri ile devam etti.

Programın sonunda Abdurrahim Karakoç’un tablosu ağabeyi Bahaettin Karakoç’a verilmek üzere oğlu Oğuz Karakoç’a Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan tarafından, diğer bir tabloda Abdurrahim Karakoç’un ailesine verilmek üzere yeğeni Mesut Karakoç’a, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Sertpolat tarafından verildi.

Program günün anısına toplu çekilen fotoğraf kareleriyle son buldu.

Abdurrahim Karakoç anma programı (20)

3

Abdurrahim Karakoç anma programı (12)224 5 6  9 10 19 20 21 22 28 30 31  Abdurrahim Karakoç anma programı (19)  DSC_0150 IMG_5877

11 12

16

18. 1871

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmayın !

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmenlerinin oluşturduğu koro  100 yıl Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığın köşe Kurt, kuşta böcekte, vızıltı neşe Sümbüllerin açma zamanı artıkR...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Karac’oğlan. Aşıklara ilham, olur bestesi, Koşmaya bozlağa, pir Karac...

321. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 321. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Yaşamak rüyadır, ölüm hakikat, Hayat akışında,sevgini anlat Canlıyı cansızı, tüm sevgine kat, Gerçek öğüdünü,aldın mı dostum… B...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kollar...

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş...

Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ