Kayseri’de medfun bulunan şeyh İbrahim Tennuri Hazretlerinin torunu Rıfat Güpgüpoğlu Afşin Belediye Başkan Yardımcısı Nusret Karataş ve İşadamı M.Sat Tahiroğlu’nun misafiri olarak dedesinin Baba ocağı Afşin’e gelerek Kaymakam Fatih Aksoy,Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’i makamında ziyaret etti.

Protokol ziyaretlerinin ardından Eshab-ı Kehf Külliyesini ziyaret eden Rıfat Güpgüpoğlu ve beraberinde Sadullah Kavak Eshab-ı Kehf’e olan hayranlıklarını dile getirdi.

Daha sonra Tanır’a geçen şeyh İbrahim Tennuri Hazretlerinin torunu Rıfat Güpgüpoğlu Dedesinin doğduğu toprakları inceledi.

 TANIR HAYRAN BIRAKTI.

Bölgede şairler ve Ozanlar yatağı olarak bilinen Beldemiz Tanır’da Ayrandede Şelalesini gezen Güpgüpoğlu burada Basın Mensuplarına yaptığı açıklamada, Dedesi şeyh İbrahim Tennuri Hazretlerinin aslen Tanır’lı olduğunu ve şimdi Kayseri de Şeyh İbrahim Tennuri Türbesinde medfun bulunduğunu söyledi.

 TANIR’DA OKUL VE CAMİ ONARIMI YAPTIRACAK.

şeyh İbrahim Tennuri Hazretlerinin torunu Rıfat Güpgüpoğlu Tanır’ı gezdiği esnada rastladığı Tanırlı vatandaşlarla sohbet etti,Şadırvan kenarında çay içip sohbet etti ve Ayrandede Şelalesini gezdi.

Ayrandede de Toprağı içerisine attığında suyun beyaza dönüşümünü izleyen ve hayranlığını ifade eden Güpgüpoğlu Tanır’da tadilat ihtiyacı duyan Okul,Cami ve buna benzer yapıların tadilatını üstlendi.

 VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE GÖREV YAPIYOR.

şeyh İbrahim Tennuri Hazretlerinin torunu Rıfat Güpgüpoğlu Vakıflar Genel Müdürlüğü,Vakıflar Meclis üyesi olarak görev yapıyor ve Ankara’da İşadamı olarak tanınıyor.Güpgüpoğlu’nun Afşin Belediye Başkan Yardımcısı Nusret Karataş ve İşadamı M.Sat Tahiroğlu’nun misafiri olarak Afşin’e geldiği ve Dedesi Şeyh İbrahim Tennuri hazretlerinin doğduğu,yaşadığı toprakları görmek istediği bildirildi.

 ŞEYH İBRAHİM TENNURİ HAZRETLRİ HAKKINDA!

Sivas Kapısı yakınında, Cumhuriyet Mahallesi’nde Şeyh Camii olarak bilinen caminin bitişiğindedir. Ünlü gezgin Evliya Çelebi, Kayseri hakkında bilgi verirken, bu Şehirde bulunan büyük evliya kabirleri arasında Şeyh Hazreti İbrahim Tennuri’yi de saymaktadır. Türbe, klasik Selçuklu devri kümbetlerinin son örneklerindendir. 

Şeyh İbrahim Tennuri Türbesi, Kayseri’de örnekleri çok görülen klasik Selçuklu kümbetleri benzeri bir türbedir. Altıgen planlı ve tek katlı olup, üzeri içten kubbe, dıştan altıgen külahla örtülüdür. Kümbetin üç yüzünde alt, dört yüzünde üst penceresi bulunmaktadır. Kuzeye bakan kapısı bugün pencere haline getirilmiş olup, etrafı; kitabeyi de içine alacak şekilde (10 cm’lik) girme ile çerçevelenmiştir. Kapı üzerinde bulunan kitabenin soluna sekizgen, sağına altıgen yıldız oyulmuş olup, bu oyuklar içine yerleştirildiği anlaşılan çini veya renkli taşlar dökülerek yerleri boş kalmıştır.

 Türbe içinde tezyinatsız üç ahşap sanduka bulunmaktadır. Girişte sağdan sola doğru Şeyh İbrahim Tennuri (1482), Şeyh Lütfullah Tennuri (1508), Şeyh Ali Sultan (1515) yer almaktadır.

Mermer kitabesinde bu türbenin Sultan Mehmed Han oğlu Sultan Bayezid Han tarafından 889 (1484) yılında bina edilip şereflendirildiği yazılmaktadır. Sultan II.Bayezid Han bu türbe’yi yaptırırken, Kayseri’de mevcut Selçuklu, Danişmedli ve Eratnalı hatıralarına saygılı olarak Selçuklu mimarî üslubunu tercih etmiş görünmektedir.

Türbe içinde hüsn-i hat ile yazılmış Kur’an ayetleri bulunmaktadır. Bunlardan birinin anlamı şudur: “İyi biliniz ki Allah’ın Dostlarına korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir de. Onlar Allah’a inanmış ve O’na karşı gelmekten sakınmışlardır.”