Maraşta Haber
Maraşta Haber

Pehlivanlar Göksun Er Meydanında Buluştu

Göksun Belediyesi tarafından son yıllarda düzenlenen en büyük festival olan ve kıran kırana mücadelelere sahne olan 37. Karakucak Güreş Festivalinde 17 sıklette toplam 456 sporcu mücadele etti. Müsabakalar sonunda geçen yılın başpehlivanı Halil Hopur, Göksun 37. Karakucak Güreş Festivali Başpehlivan oldu. Alparslan Türkeş Mesire Alanında düzenlenen ve birçok ilklerin yaşandığı 37. Karakucak Güreş Festivaline büyük […]

Pehlivanlar Göksun Er Meydanında Buluştu

02 Eylül 2014 - 20:09A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Göksun Belediyesi tarafından son yıllarda düzenlenen en büyük festival olan ve kıran kırana mücadelelere sahne olan 37. Karakucak Güreş Festivalinde 17 sıklette toplam 456 sporcu mücadele etti. Müsabakalar sonunda geçen yılın başpehlivanı Halil Hopur, Göksun 37. Karakucak Güreş Festivali Başpehlivan oldu.

Alparslan Türkeş Mesire Alanında düzenlenen ve birçok ilklerin yaşandığı 37. Karakucak Güreş Festivaline büyük ilgi gösteren güreş severler, Türkiye, Avrupa, Dünya ve Üniversiteler arası şampiyonalarda şampiyonlukları bulunan yüze yakın pehlivanı izleme şansı buldu. Ayrıca, er meydanına çıkan eski güreşçilerde festivale renk kattı. Diğer yandan festival hazırlığının en başından itibaren dışarıdan profesyonel destek almada tamamen kendi personeliyle yapan ve organizasyon alanında büyük bir başarıya imza atan Göksun Belediyesi vatandaşlardan tam not aldı.

-Festival Etkinliği, kabir ziyareti ile başladı

Festival öncesi Göksun Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ve Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, beraberindeki heyetle birlikte ebediyete intikal eden pehlivanların Kayabaşı Mezarlığındaki kabirlerini ziyaret etti. Burada tüm merhum pehlivanlar için Kur’an-ı Kerim okunup dua edil.

Kaymakam Pehlivan, ziyarette yaptığı konuşmada, Güreş sporuna emek vermiş ve ebediyete intikal etmiş pehlivanları yâd etmek ve saygıyla anmak için ziyaret ettiklerini belirtti. Onların başarılarını  gelecek kuşaklara aktarmanın herkesni görevi olduğunu ifade eden Pehlivan, genç kardeşlerimizde bu pehlivanlarımızı tanımalı ve onların başarılarına yenilerini eklemek için mücadele etmelidir” dedi.

Başkan Aydın ise ziyarette yaptığı konuşmada, hayırla başlayan için hayırla sonuçlanacağına inandığını söyledi. Geçmişini bilenin geleceğine daha iyi sahip çıkacağını ifade eden Aydın, “Güreş, Göksun’la özdeşleşmiş bir spordur. Güreşte elde ettikleri başarılar ile Göksun’a katkı yapmış merhum pehlivanların ruhunu şad etmek için kabirlerini ziyaret ettik. Allah’ın adı ile Kur’an-ı Kerim ile başlayan işin de hayırla biteceğini inanıyorum” dedi.

-“Bu millet cesaretiyle, yiğitliğiyle ve meydan okumasıyla bilinir”

AK Parti Gurup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Türk Milletinin cesaretiyle, yiğitliğiyle ve meydan okuması ile bilindiğini söyledi.

Göksun 37. Karakucak Güreş Festivaline katılan Ünal, festivalde yaptığı konuşmada, “Nasıl ki Recep Tayyip Erdoğan bu millete dimdik durmayı öğretti, bu millete cesareti öğretti, bu millete özgüvenin ne demek olduğunu öğretti, bizim çocuklarımızda bu meydanlarda cesareti ve yiğitliği tekrar öğrenecek. Ve dünyaya biz tekrardan cesaretin, mertliğin, adam gibi dimdik durmanın ne demek olduğunu, korkaklığın ve zilletinde ne kadar çirkin bir şey olduğunu tekrar göstereceğiz” dedi.

Türk Milletinin tarih boyunca hiçbir zaman dayatılan hiçbir şeye razı olmadığına vurgu yapan Ünal, şunları kaydetti:

“Atalarımız güreş meydanına ‘er meydanı’, ‘cesaret meydanı’ demişler. O yüzden güreş sadece güreş değildir. Güreş cesarettir, güreş meydan okumadır, güreş kendini inşa eden insanın yaptığı spor aracılığı ile ruhunu ve ahlakını da aynı zamanda inşa etmesidir. Bir insanın şu meydana çıkmayı göze alması ve o meydanda bir mücadeleyi, bir müsabakayı göze alması kıymetli ve değerli bir şeydir. O yüzden bizim ata sporumuzdur. Çünkü bu millet cesaretiyle, bu millet yiğitliğiyle ve bu millet meydan okumasıyla bilinir. Biz tarih boyunca hiçbir zaman bize dayatılan hiçbir şeye razı olmadık. Bize dayatılan hiçbir şeye rıza göstermedik. Biz tarih boyunca hiçbir zaman birilerinin bizi boyunduruk altına almasına asla izin vermedik. Bunun altında yatan en temel sebeplerden bir tanesi de bizim güreşe olan aşkımızdır. Güreşin bize öğrettikleridir. Bu meydanın bize öğrettikleridir.”

Er meydanının insana öğreteceği çok şey olduğuna işaret eden Ünal, konuşmasına şöyle devam etti:

“Davul gümbür gümbür vurulmaya başlayınca bizim cesaretimiz ayağa kalkar ve büyük bir cesaretle ve yiğitlikle meydana çıkar ve orada maharetlerimizi sergileriz. Biz böyle bir milletiz. Bu er meydanının bize öğreteceği çok şey var. Bu er meydanının insana öğreteceği çok şey var. O yüzden Göksun Belediyemize 37’incisini düzenlediği geleneksel karakucak güreş festivali için tekrar, tekrar teşekkür ediyorum. Bizlerde bunun desteklenmesi ve devam ettirilmesi, daha da iyileştirilerek sürdürülmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Çocuklarımız buraya gelecek, burada maharetlerini sergileyecekler, cesaretlerini gösterecekler, yiğitliklerini gösterecekler, er meydanına çıkmayı öğrenecekler, kaçmamayı öğrenecekler. Cesaretle dimdik durmayı öğrenecekler.”

Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler karşısında suskun kalmalarının istendiğini dile getiren Ünal, “Bize diyorlar ki; siz Suriye’de niye sessiz kalmadınız, siz Mısırdaki darbeye sesinizi çıkarmasaydınız, siz İsrail kan dökerken sussaydınız diyorlar. Bize er meydanının öğrettiği bir şey var. Biz mazlum, mağdur birisini gördüğümüz zaman asla susamayız. Çünkü bizim inancımız bize müdahil olmayı, eliyle, diliyle, kalbiyle müdahil olmayı öğretmiştir. Biz yalnız kalabiliriz belki ama biz değerlerimizden, inançlarımızdan, geleneğimizden vazgeçmeyiz. İşte bu er meydanı bu millete bunları öğreten büyük geleneğin bir parçası olması itibariyle değerlidir. O yüzden, güreşçilerimizi cesaretlerinden dolayı kutluyorum, tebrik ediyorum. İnşallah güreş festivalimiz esenlik içinde, barış içerisinde, centilmenlik içerisinde geçsin, hayırlara vesile olsun. Hepinizi saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

-“Göksun dünya çapında yetiştirdiği güreşçiler ile ata sporumuza hizmet etmiş bir şehirdir”

Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ise festivalde yaptığı konuşmada, Göksun’un, dünya çapında yetiştirdiği güreşçiler ile ata sporuna hizmet etmiş ve bu nedenle “pehlivanlar diyarı” olarak anılmayı hak etmiş bir ilçe olduğunu söyledi.

Göksunlu sporcuların, sadece sportif alandaki başarıları ile değil, aynı zamanda ahlaken de hep örnek olduklarına dikkat çeken Aydın, şunları kaydetti:

“İlçemiz yeni yetiştirdiği sporcular ile de başarısını her geçen gün artırmakta ve Göksun’umuzun tanıtımına katkı yapmaktadırlar. Sporcu kardeşlerimizin kendi alanlarında elde ettikleri başarılar ile bu güzel ilçemizi en iyi şekilde temsil etme gayreti içinde oldukları gibi, bizde Göksun Belediyesi olarak, diğer spor branşlarında olduğu gibi güreş sporunu da desteklemeyi ve önünü açmayı bir görev olarak biliyor ve gereğini yapmak için gayret sarf ediyoruz. Bu gün burada hepimizi bir araya getiren 37. Karakucak Güreş Festivalimiz bu gayretin bir sonucudur.”

Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim” sözünü hatırlatan Aydın, festivale gelen tüm pehlivanların bu söze uygun mücadele ederek er meydanının hakkını vereceklerine inandığını sözlerine ekledi.

-Güreş Ağası İsa Kenger Oldu

Güreşlerin olmazsa olmazı olan Güreş Ağalığı içinde bir ilke sahne olan festivalde, arkadaşları tarafından aday gösterilen Belediye Meclis Üyesi ve eski pehlivan İsa Kenger, Göksun 37. Karakucak Güreş Festivali Ağası oldu.

-Emeği geçenler plaket’le ödüllendirildi

Ata sporu güreşe emeği geçen pehlivanlar ile Göksun 37. Karakucak Güreş Festivaline emeği geçenler plaketle ödüllendirildi.

-“Kupa müstakbel eşime hediyemdir”

Bu güne kadar sayısız Başpehlivanlığı bulunan Halil Hopur, elde ettiği başpehlivanlığı ve madalyayı önümüzdeki gönlerde yapacakları düğün ile dünya evine gireceği nişanlısı Leyla Beğen’e hediye ettiğini belirtti.

Festivale, AK Parti Gurup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Göksun Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Demir, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, 12 Şubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, AK Parti İl Başkanı Av. Metin Doğan, İlçe Belediye Başkanları, AK Parti İlçe Başkanları, İl ve İlçe Kamu Kurum Amirleri, Avrupa ve Dünya Şampiyonu, Olimpiyat ikincisi eski milli güreşçi Şeref Eroğlu, Dünya Şampiyonu eski milli güreşçi Harun Doğan, STK Başkanları, eski güreşçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25’e giren öğrenci ve aileleriyle buluştu Belediye Başkanı Mahçiçek, LGS’de ilk 25...

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) derece ...

Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçını Ahmet Çakar yönetti Sultangazi Spor Şenliği’nde gösteri maçı...

Birçok sportif faaliyeti ilçe sakinleriyle buluşturan Sultangazi Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 11. Spo...

Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor Aşırı takım sevgisi sağlık sorunlarını b...

2014 Dünya Kupası sırasında Brezilyalı seyircilerle gerçekleştirilen araştırmada takımlarına aşırı bağlı taraftarların canlı maç izlerk...

Milli karateciler spor severlerle bir araya geldi Milli karateciler spor severlerle bir ar...

2020 Tokyo Olimpiyatları öncesinde müsabakalara hazırlanış aşamaları ve unutulmayan anıların konuşulduğu organizasyona katılan Kağıthan...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ