Maraşta Haber
Maraşta Haber

“İş kazası değil cinayet”

TES İŞ Sendikası Afşin- Elbistan Şube Başkanı Kılıç Soma’da Faciasını Değerlendirdi:                 TES İŞ Sendikası Afşin-Elbistan Şube Başkanı Mustafa Kılıç, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da meydana gelen ve madencilik dünyasının en büyük felaketleri arasında yer alan olay hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde olayları protesto eden TES İş Sendikası Başkanı Kılıç […]

“İş kazası değil cinayet”

23 Mayıs 2014 - 21:15A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

TES İŞ Sendikası Afşin- Elbistan Şube Başkanı Kılıç Soma’da Faciasını Değerlendirdi:

                TES İŞ Sendikası Afşin-Elbistan Şube Başkanı Mustafa Kılıç, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da meydana gelen ve madencilik dünyasının en büyük felaketleri arasında yer alan olay hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde olayları protesto eden TES İş Sendikası Başkanı Kılıç yaptığı değerlendirmelerde, “Bu bir iş kazası değil cinayettir” dedi.

TES İŞ Sendikası Afşin-Elbistan Şubesi, Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde yaptıkları protesto ile Soma faciasını kınadılar. TES İŞ Sendikası Afşin-Elbistan Şube Başkanı Mustafa Kılıç, oldukça sert ifadeler kullanarak kamuoyuna yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“13 Mayıs 2014 Salı günü “Manisa Soma’da meydana gelen maden faciasında 300’den fazla maden işçisi hayatını kaybetmiştir. Bu bir iş kazası değil toplu bir iş cinayetidir. Bu olay güvencesiz çalışma, kayıt dışı çalışma, taşeronluk, ucuz işçilik, ucuz maliyetin ülkemizi getirdiği noktayı gözler önüne sermiştir.

Bu olay, bizlerde ve tüm ülkede büyük bir acıya neden olmuştur. Son yıllarda yaşadığımız iş cinayetlerine ne yazık ki bir yenisi daha eklenmiştir. Kârlarına kâr katmaktan başka bir amaçları olmayan, bunun için insanların hayatlarıyla oynayanlar, bu ülkede köle düzenini hâkim kılmak isteyenler, doymak bilmeyen açlıklarıyla emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir.

İnsanlar bir türlü failleri ortaya çıkarılmayan bu cinayetlerde artık kaybettiklerinin ardından ağlamak istememektedir. Son 10 yıl içinde iş kazalarında 3 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 100 bine yakın kişi yaralanmıştır. Yine son 10 yılda ülkemizde iş kazalarından 13 bin kişi sakat kalmıştır. Türkiye maalesef iş kazalarında dünyada 3. Avrupa’da 1. Sırada yer almaktadır. İş kazası oranlarına bakıldığında ise özel sektörün ve taşeron şirketlerin en önde olduğu açıkça görülmektedir.

Bu iş kazalarının çoğunluğu SGK istatistiklerine göre maden ve enerji sektöründe meydana gelmektedir. Elbette bu tesadüfle açıklanamaz. Maalesef özel sektörün daha yüksek kâr hırsı bu yaşadığımız acı olaylara sebep olmaktadır. Yaşadığımız süreç hükümetin işçi sağlığı ve iş güvenliğini düşünmeksizin oluşturduğu politikalarının bir sonucudur. Özellikle risk katsayısı en yüksek işkolu olan enerji ve madencilik sektöründe rödovans, özelleştirme ve taşeronlaştırma gibi uygulamalardan biran evvel vazgeçilmelidir.

Sermaye sahiplerinin anladığı gibi işçi her türlü sağlıksız şartlarda keyfince çalıştırılabilecek bir meta değil, kısacası bir köle değildir. Bu sadece ülkemizin tüm dünyanın bir sorunu haline gelmiş bulunmaktadır.

İşçi bütün toplumlarda en önemli zenginliklerini sunan, üreten, ürettikçe ülkesini ileri taşıyan kutsal bir varlıktır. Öyle ki dün haber kanalları ekranlarına yansıyan bir olayda madende ölümle pençeleşirken kurtarılan ve ambulansın sedyesine çamurlu çizmeleri yatırılan bir maden işçisi, çizmelerimi çıkartın ambulansın sedyesi kirlenmesin derken yüreğinin temizliğini ve vatanseverliğini ortaya koymaktadır. İşçinin bu önemini herkes anlamalı ve hak ettiği değeri ona vermelidir.

Ayrıca maden işçileri bir bir hayatlarını kaybederken, ekranlara çıkarak büyük bir yüzsüzlükle taşeron firmaların savunuculuğunu yapanları derin bir öfke ile kınıyoruz. bağkur borç sorgulama Bu facianın sorumluları bulunup hak ettikleri cezaları alana kadar konunun takipçisi olunmalı bu faciaya sessiz kalınmamalıdır. Buradan Soma’da hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabırlar, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ruhları şad olsun”

Soma TES İş 1 copy Soma TES İş 3 copy

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Afşin’de bulunan kuşu görenler hayran kaldılar Afşin’de bulunan kuşu görenler hay...

Kahramanmaraş’ın Afşin İlçesinde Türkiye’de nadir görülen ve dünya da da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Hint...

Şampiyon Öğrencilerden Kaymakam Fatih Aksoy’a Ziyaret. Şampiyon Öğrencilerden Kaymakam Fatih Ak...

Kahramanmaraş’ta yapılan Okullararası Voleybol Turnuvasında Afşin Yatılı Orta Okulu Bayan Voleybol Takımı İl Birincisi olarak Tur...

Afşin Belediyesi tarafından ‘Hemşeri Buluşmaları’ başlatıldı. Afşin Belediyesi tarafından ‘Hemşeri Bul...

İki haftada bir Çarşamba günleri gerçekleştirilecek Hemşehri Buluşmalarında, vatandaşlar istek ve belediyeden beklentilerini direk ilet...

Afşin’e Sağlık Yüksekokulu Kuruldu Afşin’e Sağlık Yüksekokulu Kuruldu...

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğüne Bağlı Olarak Afşin Sağlık Yüksek Okulu Kurulmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı Resmi...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZDÜ EROL ÜSTÜ SEVENLERİNİ ÜZD...

Ekinözü İlçesinde geçmişte Belediye başkanı olarak görev yap...

Şehit Evliya İlokulunda deprem Şehidi Av. Ayyüce Sayar adına kütüphane açıldı. Şehit Evliya İlokulunda d...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Av...

İYİ Parti,KMBŞ Belediye Başkan Adayı Mesut Dedeoğlu Projelerini basınla paylaştı. İYİ Parti,KMBŞ Belediye B...

İYİ Parti, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Me...

Onikişubat İlçesinin Robotex Türkiye robot turnuvası başarısı Onikişubat İlçesinin Robo...

Robotex Türkiye robot turnuvası bölge yarışması 23 ve 24 Mar...

Süreyya Güneş Anaokulu Sabahçı Sınıfların M.Akif Ersoy Programı Süreyya Güneş Anaokulu Sa...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

320. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 320. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Hayalin canlanıyor ufka dalarken gözüm Bilmesin hiç bir ki...

Süreyya Güneş Anaokulunun Minik öğrencileri İstiklal Marşımızı okuyarak gururumuz oldu Süreyya Güneş Anaokulunun...

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Süreyya Güneş Anaokulunda eğ...

Kahramanmaraş’ta Yine Deprem Oldu Kahramanmaraş’ta Yi...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra zaman...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayramın kaç gün olduğunu açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan Bay...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımızın 10 Nisan...

Kahramanmaraş’ta 8 Bin 303 Konutun Daha Kurası Çekildi Kahramanmaraş’ta 8 Bin 30...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katı...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ